Til å grine av

Hun får voksne til å begynne å gråte, og babyer til å slutte

Nå kommer den norske, men New York-baserte modellen og artisten Okay Kaya endelig tilbake til Norge, for å lansere sin følelsesladde fullengder.

Det har gått tre år siden hun slapp sin første låt på SoundCloud. Nå er Kaya Wilkins (27), bedre kjent under artistnavnet Okay Kaya, albumaktuell med «Both».

– Det føles ganske digg å gi slipp på noe jeg har holdt på med så lenge. Nå er det bare å lage mer, sier Wilkins til Subjekt.

Debutalbumet er sluppet på det amerikanske plateselskapet Su Tissue Records. Den etterlengtede fullengderen høster strålende kritikker fra både norsk og internasjonal presse.

Kjent fjes

Debuten til tross, er Okay Kaya likevel et kjent fjes for mange. Helt siden hun var 19 år gammel, har hun jobbet som modell i New York. I år gjorde hun seg også bemerket internasjonalt, gjennom kanskje verdens hippeste nominasjon: Det britiske kulturmagasinet Dazed & Confuseds «Dazed 100»-kåring, hvor hun til slutt endte som nummer 69.

I fjor ble hun allment kjent her til lands, etter sin rolle som Anja i Joakim Triers kritikerroste vampyrfilm «Thelma».

Okay Kaya har sluppet sitt første album. (Foto: Okay Kaya).

Får babyer til å slutte å gråte

«Both» blander sjangre. Fra elektronika og jazz – til soul og folk. Men hvordan beskriver hun sin egen musikk?

– To venner har sagt at de spiller albumet mitt for babyer når de sitter barnevakt.

Det er kanskje ikke så rart. Det er noe mildt sagt beroligende over Wilkins musikk.

Samtidig, tar hun opp seriøse temaer, som i låta «IUD», hvor Wilkins blant annet synger:

«Baby you’re so baby, but I don’t want your baby», etterfulgt av: «We can go to Plan Parenthood (…)» – en frivillig organisasjon i USA som blant annet deler ut prevensjonsmidler og gjennomfører aborter.

Måtte velge mellom musikk- og dansetimer

Musikk har spilt en sentral rolle i Kaya Wilkins hverdag siden barndommen.

– Moren min spilte musikk fra morgen til kveld, da jeg og brødrene mine vokste opp, sier hun og forsetter:

– Som tenåring måtte jeg velge mellom musikk- og dansetimer. Jeg valgte til slutt dans, som muligens økte interessen min for musikk enda mer.

Siden den gang har Wilkins flyttet til New York, hvor hun nå har bodd i nesten ni år. Derfra har hun jobbet som musiker i fem år.

– Modellarbeidet har gjort det mulig for meg å få tid til å holde på med andre kreative ting. Det har vært overstimulerende, men fint, sier hun.

Multikunstneren

Wilkins har en imponerende merittliste. Utover å ha jobbet som skuespiller, modell og musiker, er hun også fotograf og musikkvideoregissør.

Til «Vampire», en låt fra albumet, har hun regissert musikkvideoen selv. Albumet er forøvrig dels spilt inn i Wilkins’ egne leilighet, mens de to andre musikkvideoene som er sluppet fra albumet, er regissert av den polsk-koreanske filmregissøren Adinah Dancyger.

– Jeg hadde en idé om å lage en visuell komponent til «Both», som fungerte som en slags kortfilm i form av episoder, i stedet for tradisjonelle musikkvideoer, forteller Wilkins.

Det er en synlig sammenheng i de tre musikkvideoene. I samtlige opptrer Okay Kaya sammen med en klone av seg selv:

– Jeg ville utforske hvordan det ville sett ut om Okay Kaya hadde en klone som speilet hennes mentale tilstand. I det private rom veksler tvillingene mellom hat og en slags auto-erotikk, mens i det offentlige rom blir klonen redusert til bagasje, som Okay Kaya må dra etter håret gjennom hverdagen.

Okay Kaya spiller på Blå i august. (Foto: Okay Kaya).

Kommer til Oslo i høst

I august legger Okay Kaya ut på en Nord-Amerika-turné. Hun skal holde konsert i blant annet Portland, Chicago og Toronto.

Før den tid kommer hun imidlertid til Norge: 3. august på Blå, sammen med den amerikanske synth-pop-artisten Porches.

Nyheter

Om Subjekt

Subjekt er et tidsskrift og nettsted for etikk og estetikk i kunst og kultur. De fysiske utgavene er riksdistribuert gjennom Interpress og kommer plutselig. Magasinet ble først lansert som et subjektivt papirmagasinformat med redaktøren som eneste bidragsyter i 2012. I 2014 kom den vanskelige andreutgaven på over 240 sider, med 30 bidragsytere. I 2017 ble Subjekt.no lansert, med papirmagasinet som ryggrad. Subjekt er utgitt med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Bidra? · Annonsere? · Ris/ros/kontakt? · Les mer om Subjekt.

2019 © Alle rettigheter reservert Subjekt, utgitt av Perfektum Partisipp AS. Redaktør og ansvarlig utgiver: Danby Choi.