Silvana Imam:

– Mange av låtene mine kommer av at jeg ikke har kjent meg fri

Karsten Krogh-Hansen
Karsten Krogh-Hansen
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

I sin søken etter frihet har Silvana Imam blitt en av Nordens mest kjente rapartister. Men det er mer enn bare alvor.

– Jeg hadde ikke vært her uten mine følgere. Jeg er så utrolig takknemlig, sier Silvana Imam.

Den svenske rapperens karriere startet for omlag fire år siden, da hun var 26 år gammel. I 2014 debuterte hun med EP-en «När du ser mig – ser dig», og siden har hun sluppet to fullengdere og blitt en av Nordens største rap-artister, med hyppige Norgesbesøk.

Silvana Imam kan trygt sies å ha blitt en Norgesvenn, særlig etter sin feature i den P3-arrangerte Karpe Diem-remiksen av «Attitudeproblem» fra 2016.

– Jeg elsker Norge. Det er så vakkert her. Det er sykt at vi ga fra oss Norge. Haha, nei, jeg tuller, sier hun, og fortsetter:

Annonse

– Du må skrive at jeg tuller der!

(Foto: Karsten Krogh-Hansen)

– Greit. Hva er finest, Norge eller Sverige?

– Norge er mye vakrere enn Sverige. Det går ikke engang å sammenligne. Det er så fin natur her. Jeg hadde nok likt å ha et hus her, ved sjøen eller noe sånt.

Det virker ikke så fjernt der hun sitter. Hun har hatt en stormende karriere, med det samme målet siden start, og en klar beskjed til sitt publikum:

– Jeg vet jeg har noe å si, og jeg vet at jeg kan noe. Jeg vet at det finnes så mange som meg, som har noe å si, og som kommer til å frigjøre denne verdenen. Let’s keep on moving! På alle vis.

I helgen spilte hun på Slottsfjell, og det ble til publikums store glede at hun overrasket med en opptreden på Kastellnatt senere samme kveld.

(Foto: Karsten Krogh-Hansen)

Ønsker å være fri

Silvana Imam er kjent for sine politiske, feministiske raptekster. Hun har tydelig frontet seg selv som lesbisk innvandrerkvinne, hvilket har gjort henne til et forbilde for mange.

– Når jeg løfter lesbiske eller innvandrerkvinner, som gruppe, så løfter jeg også meg selv, fordi jeg er en av dem, sier Silvana Imam.

Hun beskriver det som kjernen i musikken sin:

– Jeg søker etter frihet. Det er det jeg gjør i mitt liv. Jeg søker frihet gjennom ulike uttrykk i min kunst og min musikk. Mange av låtene mine kommer av at jeg ikke har kjent meg fri.

Det ligger en tydelig samfunnskritikk i mange av Silvana Imams tekster. Hun har tro på fellesskapet, men er også bekymret for hvordan verdens økonomiske system fungerer.

– Vi jobber jo for penger, og penger gir oss frihet. Det er dagens sannhet. Det er kjempeubehagelig, synes jeg. Det er mange av disse tankene som har snurret i meg.

Hun spør:

– Hvordan blir man egentlig fri fra dette økonomiske systemet? Det er vanskelig.

(Foto: Karsten Krogh-Hansen)

Protesterer mot plateselskapene med konserter

I våres ventet mange på at Silvana Imam skulle slippe sitt tredje album, «Helig moder». Albumet, som egentlig skulle slippes i mai, har imidlertid latt vente på seg:

– Albumet er klart, men for noen måneder siden bestemte jeg meg for at jeg ikke ville slippe det, men bare spille det live.

Hun utdyper videre at beslutningen er basert på hennes kjærlighet for å opptre live og å være tett på sitt publikum:

– Jeg vil at følelsen mellom meg og publikum skal være autentisk. Mange har hørt låtene fordi de har vært på konserter tidligere, eller fordi de har sett noe av det på Youtube.

Valget om å ikke slippe albumet har også vært en protest mot store plateselskapers besettelse med streams:

– De eier artistskapet på et vis. Jeg er imot det, så jeg bestemte meg bare for å ikke være en del av det.

Etter tilbakemelding fra fansen, har imidlertid Silvana Imam begynt å tvile på sin egen beslutning:

– De som ikke har råd til å gå på konsert eller som ikke liker store folkemengder, har spurt meg hvordan de skal kunne høre på min nye musikk. Den feedbacken er så valid at jeg må slippe albumet.

(Foto: Karsten Krogh-Hansen)

Bekymret for Sverige

Til høsten er det Riksdagsvalg. De siste månedene har man kunnet lese om svenskenes frykt for at det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD) skal bli landets største parti.

Undertegnede kunne ikke dy seg fra å spørre Silvana Imam om hva hun tenker om dette, som resulterer i følgende reaksjon:

– Lord have mercy! Hvor mye tid har vi? Jeg har kjempe-, kjempemange meninger om dette!

Silvana Imam mener den svenske innvandringsdebatten har blitt rasistisk:

– Den er unyansert, veldig hard, usolidarisk og udemokratisk. Jeg føler at vi alle må gjøre det som står i vår makt for å få folk til å ikke stemme på SD, sier hun.

– Så … Deler du med oss hva du stemmer?

– Jeg skal stemme Vänsterpartiet (SVs svenske søsterparti, red. anm.) fordi det er det eneste partiet som tydelig tar avstand fra den rasistiske innflytelsen fra Sverigedemokraterna.

Hun er oppgitt over at svenske journalister ikke stiller SDs leder, Jimmie Åkesson, til veggs:

– Akkurat nå leser jeg en bok av Hans Rosling. Han avkler Åkesson, argumentert med forskning. Han beviser at det ikke stemmer, det Åkesson står bak. Det finnes forskning på de her tingene som Åkesson sier, og det er faktafeil. Det er sånt vi trenger. Vi trenger noen som sier i mot Åkesson. Innvandrerne tar ikke våre jobber. Du vet, sånne enkle ting. Det finnes ingen bra journalister, dessverre.

(Foto: Karsten Krogh-Hansen)

Ikke bare en politisk rapper

De fleste intervjuer med Silvana Imam streifer i det minste innom hennes politiske engasjement. Men det er mer enn bare ramme alvor:

– Jeg er et politisk menneske, men jeg er også et kunstnerisk menneske, et kjærlig menneske, et åndelig menneske. Jeg er så mye, men journalistene har bare konsentrert seg om én ting. Jeg forstår det, og det er ikke nødvendigvis et stort problem. Det er mer det at det finnes mer.

Kanskje fordi at hun i motsetning til mange andre rappere refererer til politikk, filosofer, kunstnere og kjønnsforskere, og ikke bare andre rappere.

– Det er ikke sånn at jeg tenker at jeg nå skal bli interessert i kunst fordi det sier meg noe. Jeg dras naturlig mot det, forteller Imam.

Hun trekker fram at en av hennes favorittkunstnere er performancekunstneren Marina Abramović:

– Det er så interessant hvordan hun virkelig lever gjennom sin kunst. Det finnes så mange som hun virkelig provoserer og er en refleksjon av vårt samfunn. Det føles som at det er så få ting som provoserer.

Les også: Anmeldelse av Abramovićs utstilling på Henie Onstad Kunstsenter

Hun tenker seg om.

– Jeg sier ikke at det er bra å provosere. Men at det er bedre å forstyrre ordenen dersom du ser at man behøver å gjøre det. Drit i ordenen! Skap din egen energi!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar