Artistens egne pressebilde
Les deg opp

Siste sprell fra Havna-headlinerne

Still forberedt til konsertpraten! Dette er siste nytt, og forkunnskapene du trenger å vite, om headlinerne til den nye urbanfestivalen.

Eneste kvinnelige headliner til jomfru-utgaven av Oslos nye reindyrka hiphop-festival, Havna 015o, Silvana Imam, er full av «pussy power». Som vanlig, kan man vel si.

(Foto: Artistens egne pressebilde.)

Silvana Imam er en sånn artist som gjerne sier takketalen sin på arabisk og litausk i beste direktesendte riksdekkende sendetid på svensk TV. Under sin konsert under Malmöfestivalen forrige uke, resulterte artistens publikumsfrieri i en aldri så liten politianmeldelse, «misstänkt för framkallande av fara för annan».

Det hele begynte med at rapperen oppfordra publikum til å komme opp på scenen, under det den svenske tabloiden Expressen har valgt å omdøpe som «skandalekonserten».

Visstnok skal en fotograf og en anmelder ha blitt skadet av oppstyret nede i fotograva, og Imam skal ha kastet en basketball ut i publikumshavet. Den traff hodet på en publikummer. Det er nesten så en skulle tro stuntet var konstruert med vilje til «Vikken Då», hvis coverart er en basketball balanserende på en «fuck you»-finger – mens hun rapper «Världen tittar på, världen tittar på/ Nyheten är rå, nyheten är rå».

Les også: Vi møtte Silvana Imam på Slottsfjell

Mer samfunnsrelevant er det kanskje at artisten har uttalt at hun skal gjøre alt i sin makt for å få folk til å ikke stemme Sverigedemokraterna, før av høstens valg 9.september.

– Jeg synes flere artister bør gjøre sine stemmer hørt, mene noe, og forsøke å påvirke samfunnet til det bedre, sier hun i et intervju med Expressen 27. juli.

Men selv om aktivist-artisten Silvana Imam er tent, er planen om å slippe to og to låter annenhver uke, noe som til slutt skulle resultere i fullengderen «Helig moder», utsatt på ubestemt tid. «Jag är inte redo», har hun uttalt i samme intervju. Foreløpig vil det meste av materialet fra albumet, som vil være mer melodisk prega, framføres live. Det er noe som forøvrig lover godt for helga på Salt. 

(Foto: Artistens egne pressebilde.)

Gir tilbake til Harlem

A$ap Ferg er en av flere artister som har kasta seg på denne trenden stadig flere opererer etter, med å lansere låter i partnerskap med større merker og kjeder. Forrige uke, fem år siden hans debutalbum «Trap Lord» så verden, ble hans nyeste singel «Brag» sluppet, i samarbeid med Adidas.

Nå er ikke kunstneriske samarbeid med partnere med mye spenn noe som trenger være noen garanti for kunstnerisk frihet, snarere kan det gå på bekostning av det. Dermed er målet med samarbeidet kanskje viktigere. For Ferg har også hoppa på en annen trend. Den der kjente tryner som har gjort det bra i livet, til tross for omstendighetene de vokste opp under, vil gi tilbake til stedet de er fra. Det er noe eksempelvis basketballspilleren LeBron James har gått i bresjen for med sitt kjente skoleprosjekt «I promise», for barn som risikerer å falle ut av skolen. Ferg vil også gi tilbake, til hjembyen sin, Harlem. Adidas Running vil dermed stå for opprustinga av løpebanen i Harlem – selv om artisten, ironisk nok, selv hater å løpe.

Det høres dog ikke ut som «Brag», produsert av Frankie P, lider av å ha kommet til under sponsede omstendigheter: «Still hear the burns at the end of my mama corn rows/Stomach growlin’ like a tiger, ain’t much to say about it/Drawer full of duck sauce packets/ I made a sandwich out it», lyder verselinjene som legger seg over groovete looper av soulete vokaler og messingblås. 

Ferg har også tidligere hyllet nabolaget sitt, blant annet med «Harlem Anthem», men også på singelen «Black» med Buddy. Men før den Adidas-sponsede løpebanen står fersk og fin i Harlem, er Ferg å se på Havnas hovedscene lørdag. Han har også sendt insta-postkort fra sin siste tur i Paris, der han har sett på Eiffeltårnet, gått i gult, tatt bilde av en Gucci-jakke, og erklært at han snart skal bli klesdesigner med eget klesmerke.

(Foto: Artistens egne pressebilde.)

Nygift gutt med chains

2 Chainz har også erklært noe nytt i det siste. Når Atlanta-rapperen står på Havnas hovedscene fredag, er det også, som de fleste hypertabloide mediene har fått med seg, som nygift mann.

Men det er ikke bare prisen på bryllupet og «skoene» til Kanye West som har tatt det meste av medieoppmerksomheten omkring rapperen den siste uka – foruten bryllupet i seg selv. Han har også kommet seg med på YGs siste singel «Big Bank», i selskap med Big Sean og Nicki Minaj, som er å finne på YGs ferske album «Stay Dangerous» som kom ut i starten av august.

Se den framført på Tonight Show 15. august: 

Litt synd er det da at YG selv ikke kommer til Oslo og Havna denne helga. Enkelte artister har en dårlig vane for å ikke dukke opp på egne konserter, foruten raptrioen med dette navnet, som stiller sporty opp som vikarer når også Sushi x Kobe avlyser sin konsert fredag – i tillegg til YG, der Lars Vaular avløser som headliner.

Men 2 Chainz ser ikke ut til å være typen som leverer sykemelding om han skulle havne i uløkka. Tvert imot, skal man dømme utifra Netflix-dokuserien «Rapture», gjør han helst et større poeng ut av det, som å troppe opp i rosa rullestol på scenen. I samme episode sammenligner han forresten potensielt sterkt traumatiske hendelser som å sitte i fengsel og/eller bli skutt, med å gå gjennom puberteten – og siden han satt i ungdomsfengsel, kan han konkludere med at han dermed gikk gjennom puberteten litt tidligere enn andre. Du vet.

(Foto: Artistens egne pressebilde.)

Fortsatt skjeggløs

Eneste britiske headliner, Big Shaq, starta opprinnelig som en fiktiv karakter for moromann Michael Dapaah, i fjor. Det var til han så den økte responsen låta «Man’s Not Hot» fikk (hvis track var sampla fra 67s «Let’s Lurk»). Nå har han for eksempel kommet på bedre planer for sin rap-persona, som å samarbeide med den kenyanske sangeren og produsenten Kagwe Mungai, noe han kunngjorde under et besøk i forbindelse med Terminal Music Weekend i Nairobi nylig.

Dapaah, som ellers kaller seg «entertainer with an invisible beard & white teeth» på Twitter, har også møtt Drake, da han mente at han kunne få låne litt skjegg av ham.

Og ellers …

Dårlig Vane som i sommer slapp EP-en «Mens Du Venter På Maten», har «gang i den», med gigs og ferskt materiale. Siste singel «Oppi Her» ble sluppet på planeten forrige uke, samme helg hvor de representerte og presterte på den flunkende nye festivalen Bergen G-fest. Nå er det klart at neste singel «Speis» kommer 7.september. Bare for å ha litt mer å gjøre, stikker de rett til Molde og ny spillejobb etter de har gått av Havna-scenen fredag. Har slikt å gjøre, har slikt å føre, så fører de vel den.

Lil Halima, som vel egentlig driver mer med popmusikk, og i langversjon heter Lillian Halima Anderssen, har vært leder i Bardu AUF, samt aktiv i NOAH og Amnesty. Dessuten er hun en habil maler, skal man tro Vice som har ment at hun kan male Tyler, the Creator nesten like bra som hun kan lage musikk. (Vi velger å tro premisset her er at de også synes musikken hennes er bra.)

Adam Ezzari, som blant annet har vært med på VG-Lista-turneen i sommer, har uttalt til VG (sic) at «Skam er glemt», men også dessuten at «Gutter liker det jenter liker». Vi får nå se på det.

Snow Boyz, eller Rafael og Paulo Domingos, alias Wavy Marley og Skip, har gjort en rekke  samarbeider siden de blæsta internett med «42» og skapte remix-bølge. Nå er de ute med nok en ny singel og samarbeid, nemlig «Helt Alene», med Jaa9 som kom for ei snau uke siden.

Siste nytt om YG-vikar Lars Vaular, ifølge googlesøkemotoren, er at han tjente mindre penger i fjor, enn rekordåret 2016. Musikeren hadde i 2017 inntekter på 3,8 millioner kroner, ifølge E24, som også kunne informere om at artisten har tatt ut lønn på 560.768 kroner, og et utbytte på 100.000 kroner. Var det noe a la dette Cezinando mente, da han sa han ville opp på «Vaular-nivå»?

Larsiveli, også utropt av Klassekampen som en av landets mest fleksible rappere, er også fleksi hva gjelder kjøtt. Synge-rapperen fra Horten – som fra før liker å poste en god del videoer med detaljer fra sitt liv på Instagram-story – har erklært i en ny videosnutt at han ikke skal spise kjøtt på ei uke, og begynne på sin «fitness-ting». Er det å gi slipp på kjøttet hva «Baby» egentlig handler om? «Ey, vi kan kan gå vår egen vei/ Jeg vet veien er lang å gå/ Men slapp av, jeg kan gå sammen med deg, gulrot».

Havna går av stabelen 24. og 25. august på Salt.