Don Martin stiller ultimatum i nytt låtsamarbeid med svensk rapper

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Rapveteranen tror de fleste er bra folk. Derfor slipper han ultimatumet av en låt, «Valet», like før det svenske valget.

– Jeg er klar over at det er jævla utrendy å komme med en negativ og dark låt og være dritalvorlig. Men det er alvorlige tider.

Låta Don Martin slipper i dag, kommer like før Sveriges store skjebnevalg. Men det er ikke det rapperen mener at låta, som han har mekka med sin svenske makker Promoe, først og fremst handler om. Låta henter både inspirasjon, navn og refreng fra Mikael Wiehes låt med samme navn.

– En av tingene jeg synes er viktig med rap, er å sette ord på tiden. Å sette ord på de tingene folk tenker på, og at den har noe å si for folk, og ikke bare jatte med.

 

Annonse

Torsdag kveld delte han en teaser på YLTV:

Lei svulmende hat

For Don Martin handler låta om valget, et valg han mener vi alle må ta snart:

– Skal vi stå opp for solidaritet, eller gå bakover i historien? Det handler om vi skal løse problemene og utfordringene vi har, eller om vi skal sirkle tilbake til de tinga vi ikke har lært av historien. Nå gjør vi jo ikke det.

Han har tatt i bruk noen av de barsene han skrev til ei låt han tidligere har gjort med Bugge Wesseltoft på en konsert til inntekt for Flyktningehjelpen.

– Det var under den største flyktningkatatrofen i moderne historie, men det som også plaget meg, var hele den backlashen det fikk her. Det hatet som har svulma opp over hele Europa, mot folk som har mista alt. Folk begynte å snakke som om at det handlet om oss, at det er vi som er ofrene, sier rapperen.

(Foto: Ida Madsen Hestman.)

– Alle samfunn kan renne over

– Mange skjønner at det er mye som skurrer. Men vi har ikke noen reelle alternativ, mener Martin.

– Vi har ikke noen folkebevegelse. Og jævlig mange har ikke noen tillit til det politiske establisementet. Det skjønner jeg godt. Og for dem finnes det få et alternativ å snu seg mot.

Han tror mange ikke skjønner alvoret i det som skjer i verden:

– Jeg tror det gjør at mange blir litt slått ut av voldsomheten fra de som preker om hat og splittelse. De demagogene som har dukka opp over hele Europa og også i Norge. De har fått vind i sine seil og tar fokuset vekk fra hvordan vi kan løse problemene som finnes. Alt handler om skyld og en offer-mentalitet, sier han.

– Ser du på hvordan det er i USA, så tror jeg det vakuumet av alternativ var minst like mye med på å bestemme utfallet av valget som noe annet. Det samme skjer her óg. Jeg tror at majoriteten av oss, at de fleste folka, er bra folk. Men hvis vi lar de kreftene ta overhånd kan det gå gærent i et hvilket som helst samfunn. Vi trenger ikke gå til de verste stedene av historien for at det skal være alt for ille, heller. Alle samfunn kan renne over. Europa nå er alvorlig.

(Foto: Ida Madsen Hestman.)

Kommer med EP

«Valet» blir den mest politiske låta som vil bli å finne på en kommende EP som Don Martin planlegger sammen med Promoe.

– Alle tror jeg gir ut én låt, men det kommer en liten plate. Vi har snakka om å gi ut en plate eller EP sammen i flere år, jeg og Promoe. Vi har diskutert lenge, og hatt kontakt i mange år. Men det har ikke passa før. Ikke før nå.

EP-en som blir på fem-seks låter, og er planlagt å komme mot slutten av året, er ikke utelukkende politisk, men har noen røde tråder uten at Don Martin vil si for mye om det. Han mener det er litt tidlig.

– Men det er klart, når jeg og Promoe slår oss sammen, så kan du ikke unngå det, akkurat. Det er ingen som er så Gatas Parlament som Promoe. Han er mer det, enn noen.

Martin, som vanligvis har lent seg på Tommy Tee som produsent, opererer denne gang utelukkende med svenske produsenter. Den første låta er produsert av Imchi fra Random Bastards-klikken, hvor blant Cleo er med.

– Tommy er min favorittprodusent i Norge, men jeg har gitt ut sykt mye sammen med ham. Men det kommer helt garantert noe med ham etter hvert, lover Don Martin.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar