Hun spiller planter

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Ja, du leste riktig. Cellist og komponist Lene Grenager vil ikke redusere planter til bare noe vakkert. I kveld fremfører hun sitt verk om ni planter, som deltaker på stafettlaget til nyMusikks 80-årsjubileum.

Hun har skrevet verker for en rekke ensembler fra inn- og utland. Gjort solo og orkester, og vært med i medlem av improensemblene SPUNK og Lemur. Men som solist har hun utforsket og tøyet celloens klanglige grenser, og bygget material og en teknikk. Det blir ikke mindre av dette når nyMusikk som nysprek jubilant langt over pensjonsalder feirer 80-årsdagen med en aldri så liten konsertstafett.

Inspirert av svensk botaniker

Ikke bare skal hun være med i en stryketrio på Hotel Continental, men Grenager blir også å finne i St. Paulus kirke, der hun vil fremføre sitt verk, «Breathe by Quivering Leaves». Tittelen på stykket er tatt fra den svenske botanikeren Carl von Linnés beskrivelse av planteriket i hans  systematiske gjennomgang av naturens arter og deler, «Systema Naturae», og hun har tatt utgangspunkt i ni veldig forskjellige planter.

– Jeg har sett på deres karakter, form, farge, hvordan de formerer seg, hvor de lever, hvordan de beveger seg og så videre, forteller Grenanger.

Kjøttetende

– Ut fra det har jeg laget ulike karakterer, eller personligheter, som kommer fram i stykket. Krekling er for eksempel hardfør, tåler tørke og lager blåsvarte bær. Soldugg er kjøttetende og har klebrige dråper ytterst på blomsten som gjør at insekter setter seg fast. Og Tofrøvikke beveger seg ved å sende ut klatretråder og klynger seg til de som står i nærheten, forteller Grenager.

Annonse

I tillegg bruker hun plantenes latinske navn som tekst i stykket.

Men planter er  ikke bare vakre, det mener også Grenager.

– De har mange ulike egenskaper og det er denne ulikheten jeg har vært opptatt av å undersøke i musikken. Jeg er opptatt av biologisk diversitet, og å redusere planter til bare noe vakkert, vil være å ikke se alle de uendelige måtene som planter tilpasser seg, tar plass og eksisterer. Bare tenk på en Løvetann som vokser gjennom asfalten. Det er en fantastisk sterk livskraft!

– Evner å ta pulsen

Grenager synes det er stor stas å være med på nyMusikks 80-årsjubileum.

– Den er startet av en av mine helter, Pauline Hall, og er en viktig organisasjon for den nye musikken i Norge, mener cellisten som selv har vært leder for organisasjonen noen år tilbake.

– Derfor er det også helt personlig en organisasjon jeg bryr meg mye om. I sitt 80-ende år synes jeg nyMusikk fremdeles evner å endre seg, ta inn over seg nye virkeligheter og ta pulsen på det som skjer både i Norge og ellers i verden. Det er viktig for en organisasjon med formål å fremme den nye musikken, avslutter hun.

Lene Grenager spiller på følgende steder i kveld.

Hotel Continental kl. 17.30
Odysseen starter med en stryketrio bestående av Tanja Orning, Lene Grenager og Per Zanussi som spiller Jaba 768 av Kåre Kolberg, mens pianist Ellen Ugelvik fremfører Fire klaverstykker op.1 av Pauline Hall og verdenspremiere av Christian Blom.

St. Edmunds kirke kl. 19.15
Lene Grenagers vokale meditasjoner over tekster av Carl von Linné, fremført av Sofia Jernberg, Agnes Hvizdalek, Janne Berglund, Eva Landro, Jon Harthug og Eirik Krokfjord.

Her finner du oversikten til resten av kveldens 80-årsstafett.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar