Månedens beste låter

Dette er de beste låtene fra august

Kollasje
Kollasje
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vi spurte ekspertene.

Månedens musikkpanel består av et lite knippe musikkbransje. Vi spurte dem om hvilken låt som var den beste som kom forrige måned, og i retur fikk vi alt fra Nicki Minaj til DeLillos.

Mira Berggrav Refsum er vokalist i Kuuk og kommunikasjonsansvarlig i Oslo World. (Foto: Privat.)

Mira Berggrav Refsum

Alias Kuuk-Mira. Kommunikasjonsansvarlig i Oslo World.

– Nicki Minaj og Foxy Brown med «Coco Chanel»

– Hvorfor er denne låta så bra?

Annonse

– Fordi Nicki Minaj er den kuleste jeg vet om, og hun har nettopp sluppet nytt album. På denne låta har hun til og med med seg selveste Foxy Brown. De to kvinnelige pionerene som har ordna seg ganske mye plass i en mannsdominert sjanger, utfyller hverandre, og får hverandre til å skinne. Foxy syns jeg nesten er bedre her, enn noen gang før.

– Jeg elsker generelt rap som bare handler om at man er fet, med varierende kvalitet på rhymes og metaforer. Jeg liker at Yoko er numero uno. Yoko og Coco er liksom deres Zlatan Ibrahimovicer. Denne låta er perfekt loka og funny (men det ække kødd ass), og et blodfett Nicki-opplegg som får meg i helt riktig humør. Både tekst og beats fortsetter å gi. Ellers skader det absolutt ikke at de har gått for siste partyskrik: Litt sleezy latino-hook á la I like it med Cardi, og kjører litt sånn reaggeton-rappeaktig stil midt oppi der. Også er Nicki så sharp, hun er sånn «If I had a dick I would pull it out and piss on them»-Nicki.

 

(Foto: Privat)

Emile Leon The Duke

Liker å kalle seg menneske, men ikke rapper, selv om det er det han gjør. Album-aktuell med «Gult Album» som kom 21.september.

– DeLillos med «Plage».

– Hvorfor denne, Emile?

– Det er ikke så særlig spennende eller bra låt.

– Hvorfor valgte du den da?

– Det er noe betryggende når man hører på deLillos. Som å sitte i en god gammel Mercedes med god lyd. Et maskineri som går av seg selv. Følelsen av gode gamle Oslo. En naiv og trygg liten by. Ja … Det var det jeg hadde å si.

 

Bendik liker kjærlighetsmusikk. (Foto: Siri Winge)

Silje Halstensen

Kaller seg også for Bendik, og lager musikk.

– Aurora med «Forgotten Love».

– Hvorfor denne?

– Jeg digger lydbildet hennes, og produksjonen, melodien, piano, trommene. Det er alltid spennende når hun gir ut nytt!

– Har vi ikke hørt tonnevis av låter om glemt kjærlighet fra før ? Hva veit unge Aurora om kjærlighet?

– Det blir aldri for mange kjærlighetslåter, uansett hvilken type kjærlighet det er snakk om. Det er alltid noen som mister noen, eller som får noen, eller som dumper noen, og sånn går dagene. Jeg hører mer på helheten i låter enn bare tekst, jeg. Har en følelse av at hvis det er noe Aurora virkelig vet mye om, så er det alle typer kjærlighet.

 

Rafael og Oslo Plaza i bakgrunnen. (Foto: Privat)

Rafael Domingos

Sang- og rapmann i Snow Boyz

–«Helt Alene» av Jaa9 med oss, Snow Boyz. Den er ikke bare den beste sangen som kom ut i august, men årets banger, etter min mening.

– Men den låta er du jo med på selv? 

– Jeg synes ikke det gjør meg inhabil, men okei, da sier jeg: Tekashi 6ix9ne Feat. Anuel AA med «Bebe».

– Hvorfor denne da?

–  Jeg hører nesten aldri på 6ix9ne, men den nye singlelen hans er tchune! Jeg ble faktisk litt overrasket fordi 6ix9ne er kjent for å lage skikkelig hard musikk, men den nyeste låta har en chill vibe. Sjekk ut «Bebe», du blir ikke skuffa, LOVER!

 

Røde lakksko er også noe å ha. (Foto: Privat)

Marit Soldal

DJ, booking- og markedsføringsarbeider på Blå, Koso / Koso Club

– Zora Jones og Sinjin Hawke med «God». Men jeg vil også si Nicki Minaj med «Chun-Li».

– Nå er Nicki Minaj-kvota allerede tatt av Mira over her. Men hvorfor er «God» så God [sic]

«God» er først og fremst en låt man må høre på fullt volum. Den har en ganske grandios intro, med sample av et bulgarsk kor. Men sammen med rytmene i låta, så kan den gi gåsehud.

 

Emir spilte på Subjekts ett års-fest på Røverstaden 9. februar. (Foto: Presse.)

Emir Hindic

Artist med mange jern i ilden, og med i flere prosjekter, som Softcore utd., Emir, og Sushi x Kobe.

– «Yosemite» av Travis Scott og Gunna!

– Hva er så spesielt med denne låta, Emir?

– Fordi den låten har gått på repeat siden den kom ut.

– Å putte noe på repeat er vel noe man også gjør for å prøve å like noe?

– Og dessuten at gitar og 808s er en match made in heaven.

 

Ann Kristin Traaen i Dark Times (Foto: Privat.)

Ann Kristin Traaen

Medlem og vokalist i punkbandet Dark Times og kommunikasjonssjef i nyMusikk

– Outer Limit Lotus med «Everything Ends Too Soon»

– Hvorfor denne?

– Dette er en umiddelbar og suggererende goth rock hit som trekker på post-punk og psykedelia, med blant annet dobbel vokal, tamburin og drivende bass. Med singelslippet fulgte også en musikkvideo med havet som hovedkarakter, som er minst like hypnotisk som låta. Filmatisk sett kunne musikken for øvrig passet som soundtrack til en mørk roadmovie. Men aller best er kanskje liveversjonen – alle som får sjansen til å se en konsert med Outer Limit Lotus burde definitivt benytte seg av den.

– Men er ikke du en smule inhabil til å anbefale en låt av et band der du kjenner alle bandmedlemmene?

– Jeg er kanskje det, og jeg spiller i et band som er på samme label. Men låta er helt awesome.

 

Pål Tøien er selv singelaktuell med «Føler Meg Bedre». (Foto: Privat.)

Pål Tøien

En som føler seg bedre, og er aktuell med en ny singel om akkurat dette.

–  Jaa9 med «Helt Alene», med Snow Boyz.

– Men er du ikke inhabil til å velge ei låt som din samarbeidspartner og venn har laga? Hvordan legitimerer du dette? 

– Klart jeg er inhabil! Men i dagens klima med så mye fete låter, er det sjelden vare å høre noe så tungt og tøft sluppet som singel. Energinivået er oppi taket, noe Havna-publikummet kan skrive under på. Jaa9 og brødra er superteamet du ikke så komme, og som det funker.

 

Therese Lunde er produsent og er selv aktuell med remix av Hanne Hukkelbergs «IRL». (Foto: Mona Moe Machava.)

Therese Lunde

Produsent, aktuell med remix-versjonen til Hanne Hukkelbergs «IRL».

– «Flee» med Mogwai fra soundtracket til «Kin».

– Hvorfor Mogwai og hvorfor akkurat «Flee»?

– Det er messende, mørkt og melodisk. Jeg vil ikke si at Mogwai overgår seg selv med albumet «Kin», men jeg elsker sporet «Flee». Det minner om stemningen fra TV-serien «Les Revenants», som er insane fin. Jeg blir aldri lei av å spille Mogwai høyt, høyt. Noen av mine beste konsertopplevelser er med disse skottene. Jeg så dem senest spille «Atomic» i Aarhus Rådhus. Du blir beveget på cellenivå når de gjør sin greie.

 

Her er spillelista:

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar