Koffeindrikkegigant drar opp hurlumhei fra brusboksen og inntar Oslo med omfattende festivalprogram og store lovnader. Subjekts musikkredaksjon har plukket ut det viktigste.
Den gigantiske koffeindrikkevaren Red Bull, som en gang i tiden faktisk var ulovlig i Norge, men derfor også svært attraktiv grensehandelvare i Sverige, har for alvor tatt en musikalsk helomvending og blitt storprodusent av kultur. De siste 20 årene har de putta sine spenn, som de har tjent på brus som inneholder koffein tilsvarende 13 kopper kaffe per boks (sier ryktene!) inn i kulturen og musikken.
Ikke spør hvordan de tjener på dette, men en arapapagøye hvisket oss i øret at man får bedre image av sånt, og image er jo PR og PR er jo penger!
Kynisk eller ei, det er faktisk kvalitet over hele programmet, når Red Bull Music Festival for første gang i historien inntar hovedstaden fra 11. til 13. oktober. Lovnadene om unike konsert- og klubb-opplevelser fra veteraner som Bjørn Torske, Lindstrøm og Skatebård, til nyferske artister du ikke visste du likte enda, kan vise seg å faktisk stemme, når tre legendariske Osloklubber som vet å booke med hjertet og tilrettelegge for stemningsfulle opplevelser, er arenaene for det hele: Blå, Parkteatret og The Villa.
I tillegg drar Red Bull opp enda mer hurlumhei fra brusboksen, med pop-up-events rundt omkring i byen. Vigelandsmuseet skal snus på hodet av Nils Bech, Oslo Strings og Kompani, mens Hubbabubbaklubb vil ta over Youngstorget i et provisorisk sirkustelt. Det minner på en måte om en ny Bylarm.
Nei, dette er ikke innholdsreklame. I hvert fall ikke for vår del. Dette er en sak viet til musikken, for å gi en lett guide til artister du bør sjekke ut under Red Bull Music Festival.

Fra soverom til … hemmelig location?!
Hvem: Jakob Ogawa. Hvor: Hemmelig. Når: Torsdag.
Drømmende, psykedelisk og svevende. Bare noe adjektiver brukt til å beskrive Jakob Ogawas musikk. En ting er sikkert, det er et ekstremt behagelig lydbilde han har skapt. Musikk for mørke rom med dunkel neonfarget belysning.
EP-en hans fra i fjor, «Bedroom Tapes» ble hyllet av presse og lyttere for sin atmosfæriske sound. I år har han ikke blitt mindre atmosfærisk med velsnekrede «Velvet Light». Litt senere slapp han en velpolert demo døpt «Sunshine Girl». Ogawas stemme er lys og lat på riktig måte. Når all musikken dessuten er komponert, arrangert og produsert av mannen selv, sikrer han en total nedsenkning i hans veldig offentlige soverom.
Om dunkel neonfarget belysningsmusikk er noe for deg, kan du sjekke ut på Ogawas pop up-konsert på festivalens første dag. Informasjon om hvor du kan høre ham spille, slippes samme dag. Det rådes å følge med på hans sosiale medier for å sikre at du får ta del i opplevelsen.
Lytt her.

Ung, ikke dum
Hvem: Girl in Red. Hvor: Hemmelig -.- Når: Torsdag
Marie Ulven (19) holdt i april en konsert på Bortenfor i Oslo. En ganske ukjent musiker som gjorde seg ferdig med videregående. Men det var da. Nå har hun millioner av strømminger, og har spilt på festivaler og konserter i inn- og utland.
Girl in red er den indieartisten som ser ut til å forstå sin egen generasjon og sin egen målgruppe bedre enn de fleste. Om det er gjennom kjærlighetserklæringen til jenter på låta girls, eller den ukomfortable skildringen av depresjon på 4am, setter hun ord på mang en last hos unge i dag. Alt dette er pakket inn i en ganske herlig lo-fi-produksjon med et smittende gitardriv, og en mistenkelig begavelse til å skape fengende refreng og sterke hooks.
Girl in red holder pop up-konsert 18.00 på et sted som er ukjent før selve dagen. Følg med på hennes sosiale medier.
Lytt her.

Et flyvende sirkus på Youngstorget
Hvem: Hubbabubbaklubb. Hvor: Youngstorget. Når: Lørdag kl. 22:00.
Hvis du har klart å være en del av den kollektive dansebevisstheten til Oslos klubbliv med én låt, har du gjort noe riktig. «Mopedbart» av Hubbabubbaklubb har rørt på danseføtter siden 2014 – og ikke uten grunn. Den lavmælte discoperla var en favoritt da space disco-bølgen med Todd Terje, Lindstrøm og Prins Thomas herjet kontinentet.
Lørdag skal kollektivet Hubbabubbaklubb spille sitt kommende debutalbum, Drømmen, Drømmerne Drømmer. Dette vil skje i det spontant oppsatte Cirkus Arnardo-teltet foran Folkets Hus for anledningen. Det loves fullt band, og dansere et show verdig teltet de spiller i (forhåpentligvis ingen plagede sirkusdyr). Og hva det talentfulle kollektivet skal spille for oss denne kvelden, blir et mysterium vi ikke kan vente med å finne ut av.
Lytt her.

Tunge drypp fra Stavanger
Hvem: Drippin. Hvor: The Villa. Når: Fredag.
Debutalbumet hans Silver Cloak var Willy Wonka-billetten til utlandet mange festival-sillejotbber og klubber, som Reykjavik, Shanghai, Tokyo og New York. Omfavnet att alt fra Diplo til Cashmere cat til – ja, gjett tre ganger, Red Bull, og DJ-akademiet deres, der han har fått innpass, og som har fått rykte på seg for å være nokså prestisjetungt. Erik Spanne, som Stavangermannen egentlig heter, går under navnet Drippin, og gjør ikke bare klubbmusikk.
Utforskende og allsidig er kanskje bare fornavnet. Produsert låter for blant andre A-Laget, Lars Vaular and Yoguttene, men han er også produsenten bak Nils Bech-album Echo, noe han ble Spellemansnominert for i fjor. Han var også en av fire norske artister som gjorde hver sin moderne tolkning av de mest kjente komposisjonene Edvard Grieg skrev til Ibsens tidløse teaterstykke, i anledning 150-årsjubileumet. I den sammenhengen har han blant annet ment at Grieg kan regnes som Norges første popstjerne. Spanne har også samarbeida med flere anerkjente rappere, blant annet en annen ganske så aktuell Red Bull Music Festival-artist, nemlig New York-baserte Le1f, som spiller på Blå torsdag.
Lytt her.

Verdens mest intense musikk
Hvem: Ulver. Hvor: Skur 13. Når: Lørdag.
Drone Activity er en konsertserie hvor Red Bull selv sier de presenterer verdens mest intense musikk. De lover for kvelden en blanding av støy, drone, metal og eksperimentell musikk. Mest spennende her er Ulver. Bandet som startet som ren svartmetall lot seg ikke plassere lenge. 25 år med 13 album som spenner seg fra svartmetall og tunge prog-riff, via støy og kammerorkester (i operaen) til minimalisme og ren dronerock. Jo i fjor ga de dessuten ut noe Depeche Mode-aktig synthpop. og så hadde de et ganske legendarisk lasershow-konsert på Henie Onstad.
Drone Activity har bedt om et helt unikt bestillingsverk som skal passe til kveldens øresus-fremkallende kveld. Det kommer til å bli høyt og nødeløst i Skur 13.
Men det kommer nok også til å bli en av festivalens mest minneverdige konsertopplevelser.
Lytt her.

Hun som lar Soundcloud gå i evig loop
Hvem: Jez_ebel. Hvor: Hemmelig. Når: Torsdag.
Plutselig har man sittet å hørt på låtene, demoene og de små prosjektene til JEZ_EBEL i et par timer. Man har blitt sulten og tørst. Kanskje man burde går litt rundt å gjøre noe annet? Nei, dette er så mye mer behagelig.
Å ta av hodetelefonene virker så ubehagelig etter å ha tilbragt formidagen i JEZ_EBEL sin verden. Det er ikke så mye å fortelle om henne, fordi det er ikke så mye vi vet. Hun synger om sex, kjærlighet og har en latterlig behagelig stemme. Som de andre pop up-konsertene så blir stedet annonsert på dagen, så man må være på den proverbiale ballen.
Lytt her.

Killer kakefest
Hvem: Cakes Da Killa. Hvor: Blå. Når: Torsdag.
Rashad Bradshaw er Cakes Da Killa og er en av flere LGBT-rappere på rask vei oppover, hans andre mixtape The Eulogy fikk mye popularitet, og nikk i riktig retning fra musikksiden Pitchfork som blant annet har sammenligna stilen hans med Lil’ Kim. Debutalbumet Hedonism kom først i 2016.
Cakes Da Killa er del av balletten som har fått merkelappen «NYC Next Wave» som beklér Blå med nye impulser fra New Yorks undergrunn fredag kveld, med futuristiske beats fra rene NY-artister entrer blackboksen, sammen med Oslos egne Indieseksuell.
Lytt her.

Mestermøter
Hva: Round Robin – et konsertkonsept. Hvor:Parkteatret. Når: Torsdag.
Round Robin er en konseptkonsert av en kveld med improviserte duetter av Bendik Giske, Bendik HK, Bugge Wesseltoft, Ellen Brekken, Erlend Apneset, Jenny Marie Sabel, Kai Gundelach, Kim Myhr, Kristoffer Eikrem, Mira Tiruchelvam, Terje Isunget og Øyunn.
Var du en av de som fikk med deg at det er laga kanelbolle-kebab? For Round Robin kan nesten virke å være noe á la dette: Godt på godt. Bare at godt på godt kan risikere å nulle ut hverandres om det smaker noenlunde likt. Men godt fra hver kant, kan kanskje heller skape en herlig synergieffekt. Vi tror på det siste.
Et knippe av de mest spennende og teknisk begavede musikerne vi heier om dagen, møtes denne kvelden i rent uforutsigbare sammensmeltinger, når Parkteatret prøver seg på en aldri så liten (liten blir forresten en sterk underdrivelse) Round Robin.
Altså et konserteksperiment der improvisasjonen i seg selv får sin etterlengta hyllest i sin reneste form: Bendik Giske, Bendik HK, Bugge Wesseltoft, Ellen Brekken, Erlend Apneset, Jenny Marie Sabel, Kai Gundelach, Kim Myhr, Kristoffer Eikrem, Mira Tiruchelvam, Terje Isunget og Øyunn møtes til dette mestermøtet, der én musiker starter det hele med en fem-minutters soloppvisning, før det kommer en ny artist på, og fletter seg og sitt uttrykk inn i det forrige. Slik fortsetter denne musikalske stafetten, i en for oss, uviss rekkefølge, til vi er metta på den unike bredden og musikalske særpreget de i sum besitter. En mer særegen konsertopplevelse skal du trolig lete lenge etter, etter dette.