Subjekts musikkpanel

Dette er de beste låtene fra september

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Hva var forrige måneds beste låter? Vi har hørt med et knippe musikktryner.

Subjekts månedlig utskiftende musikkpanel har talt. Denne gangen består de, som vanlig, av et lite knippe musikkbransje. Vi spurte dem om hvilken låt som var den beste som kom forrige måned, og i retur fikk vi alt fra Geir Sundstøl, til finske Yotto, til 6LACK og Drake. Lenge leve musikkmangfoldet!

Les også: Dette er de beste låtene fra august

(Foto: Instagram.com/larsiveli.)

Larsiveli

Syngerappende mann

– Kodak Black med «If I’m lyin, I’m flyin»

Annonse

– Hva er så bra med denne låta da?

– Kodak Black er endelig hjemme igjen fra fengsel, og den første låta er alltid spennende etter et fengselsbesøk. Sist gang Kodak satt inne, ga han oss «First Day Out» da han kom ut, og «If Im Lyin, Im Flyin» gir meg samme følelse. Mannen har øre for gode beats og er sinnsykt flink til å skrive.

(Foto: Privat.)

Hilma Nikolaisen

Straks albumaktuell

– Lydia Laska med «Teslicity, Baby!»

– Hva er så spesielt med denne her?

– På sett og vis er dette poprock. Men, når man vrenger sjela si så hardt som Lydia Laska, får nok uttrykket andre betegnelser. Låta er forfriskende melodiøs og snuskete hemningsløs – en bråte frittgående følelser satt i et slags energisk system. Jeg er usikker på budskapet, men det høres ut som at de mener det.

(Foto: Ida Madsen Hestman.)

Andreas Høvset

Aka. Charlie Skien. Vokalist i Softcore Untd., Verdensrommet og driver soloprosjekt. Les intervjuet vårt med ham her.

– 6LACK feat. Future med «East Atlanta Love Letter»

– Hvorfor dette kjærlighetsbrevet fra Atlanta?

– Det er en fin og melankolsk produksjon, passer fint til høsten. Jeg er så dårlig på å sjekke ut ny musikk, men dette er vel den eneste låta jeg har hørt i det siste som jeg vet kom ut i september.

(Foto: Caroline Lytskjold.)

Daniel Ramberg

Ny musikksjef i NRK P3. Tidligere sjefredaktør i Natt&Dag.

– Thea Hjelmeland med «Vacuum».

– Hvorfor denne, da?

– Den er en av de mest tilgjengelige låtene fra det nye albumet «Kulla», så det blir ofte til at jeg går til den om jeg ikke har tid eller sted til å høre hele (som anbefales!). Noen ganger, om jeg har litt mer tid, tar jeg med «Born» også, det norskspråklige lille stevet som kommer før «Vacuum». Så, en prioritert rekkefølge ville vært: 1) Hør hele «Kulla». 2) Hør «Born» og så «Vacuum». 3) Hør bare «Vacuum». 4) Nynn på valgfri «Kulla»-låt. 5) Ring en god venn og slå av en prat.

(Foto: Privat.)

Tina Marie Borgholt

Pressesjef i Sommerøya og royalty accountant i Universal Music.

– Jeg mener det beste som har kommet i september, er albumet til finske Yotto. Det er utfordrende å velge ut en låt derfra, men sjekk ut «Kantsu».

– Hva er dette for noe spenstig? 

– Dette er ei driftig låt som har den perfekte balansegangen mellom det tunge og lette. Låta gjør meg umiddelbart glad. Albumet er gitt ut på Above & Byond sitt label Anjunadeep, og de spiller forresten på Sentrum Scene, onsdag 24. oktober.

(Foto: Jonathan Vivaas Kise.)

Kristoffer Björntvedt

Også kjent som Travelle. Kommer med EP om ikke så lenge.

– For meg blir det «No stylist» av French Montana og Drake som kom ut 20. september. Det er en skikkelig kul og mørk hiphop- / trap-låt med masse attitude.

– Hvordan skiller denne seg fra andre trap-låter med attitude?

– Det som gjør at den stikker seg ut for min del, er den kreative melodibruken på topline. Det er et superfint eksempel på hvordan progressivt vokaldesign kan dra låta over en ellers statisk beat.

(Foto: Ida Madsen Hestman)

Lillian Halima Anderssen

Bedre kjent som Lil Halima. Artist og maler. For tiden EP-aktuell med «Love songs for bad lovers», les intervjuet om albumet her.

– «Waited all summer» av Phlake og Mercedes.

– Hvorfor en låt om å vente hele sommeren når det strengt tatt er vinter snart ?

– Jeg fant den på «New Music Friday». Vokalene er så «soothing». Men også chordsene er veldig fargerike, og jeg synes teksten er veldig bildefremkallende. Jeg elsker den. Jeg har ikke hørt om artistene før, men jeg er veldig glad jeg fant sangen. Jeg fant ut at de er danske, det er jo kult. Elsker sanger som er «luftige» på et vis. Det er en tydelig basslinje og hoppende trommer, det er groovy. Og det andreverset er – åh så digg.

(Foto: Privat.)

Daniel Kvammen

Artist fra Geilo. Har snart konsert.

– «Snev» av den rimelig bad ass gitarlegenden Geir Sundstøl – som btw i følge rykte skal væra opphavet til Peter Stormare sin karakter i «Fargo»(!). Sundstøl er jo ein av desse studiodyra som låg i kniva i toppen av Gramolista heile 90-talet! Med andre ord ein av dei mest spelt studiomusikerene på radio dei siste 20 åra. Han er å finne på alt av Eidsvåg, Marit Larsen, og så videre, og er ikkje minst ein av dei betydelige bakmennene til Bjella. Rimelig drøyt kreativ type.

– Legenden Geir Sundstøl høres veldig interessant ut, Daniel, men hva er særegent med «Snev»?

– Litt flåsete kan ein vel si at det er ein av dei finaste synthlåtane eg har høyrt utgitt ut av ein gitarist på mange år! Sterkt samspill mellom hovedmannen sjølv på rimelig kvass gitar og David Wallumrød på Rick Wrightsque synthlinjer.

Les også: Dette er de beste låtene fra august

Hør hele spillelista her:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar