Subjekt spør

Kulturministeren erklærte spel som «juvelen» i norsk kulturliv. Er kulturlivet enig?

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Jakten på den forsvunnede diamant.

Forrige uke arrangerte den liberale tankesmien Civita et frokostmøte med tittelen «Trenger Norge en ny kulturpolitikk?».

I panelet satt blant annet vår egen kulturminister, Trine Skei Grande, som i sin åpningstale, ganske uoppfordret, erklærte spelan som som juvelen i norsk kulturliv:

– Æ mein jo at juvelen i norsk kulturliv … Det e spelan. Fordi at spelan e møte med de aller, aller beste profesjonelle skuespilleran og musikeran våre, kombinert med amatøran. Det e en verden innom kulturen som får sjøl ei bygd som Værddal’n te å vær ei kulturbygd. Itj sant?

Veit itj helt. Men vi ble nysgjerrige. Stemmer det? Hvis ikke – hva er egentlig juvelen i norsk kulturliv? Vi spurte åtte kulturpersonligheter.

Annonse
Camara Lundestad Joof er scenekunstner, dramatiker, musiker og forfatter. (Foto: Maria Gossé.)

Camara Lundestad Joof

Scenekunstner, dramatiker, musiker og forfatter

– Damn. Jeg tror jeg ville sagt DKS, Den kulturelle skolesekken, om jeg må bruke begreper som juvel.

– Ikke dumt. Hvorfor det?

– Selv om det er et system som i dag står med mange utfordringer, byråkratiserinsgproseeser og mangler, så er det en av hjørnesteinene i demokratiseringen av kunsten og samfunnet – juvel er en sten sant? Haha.

– Ja, det er vel det!

– Det gir barn og unge tilgang på både uttrykk og innsikt i hva kunst kan være og hva den kan brukes til, uavhengig av hvem foreldrene deres er, inntekten deres, og hvor de bor. Løsrevet fra hvilke sjangre som de selv ville antatt at de ville like.

Silje Nordnes er programleder i P3. Hun mener bibliotekene er juvelen i norsk kultur fordi det har vært viktig for henne under egen oppvekst i nord-Norge. (Foto: Privat).

Silje Nordnes

Programleder i P3

– Kan jeg svare biblioteket?

– Selvsagt. Hvorfor akkurat det?

– Det er vanskelig å velge én, blant så mange juveler, men for meg har biblioteket vært utrolig viktig. Jeg vokste opp på et veldig lite sted med bare 1700 innbyggere i hele kommunen. Kulturtilbudet var egentlig ganske bra, men naturlig nok begrenset. Da var det fint at biblioteket alltid var åpent, med tilgang til hele verden og kompetente ansatte med lidenskap for bøker. Og de hadde ikke bare bøker, men magasiner, nye filmer og til og med musikk!

Jazzmusikeren Anja Lauvdal har aldri sett et spel. (Foto: Anne Valeur.)

Anja Lauvdal

Jazzmusiker

– Hehe, jeg har aldri sett et spel, men godt mulig at det finnes mange spel-juveler i Norge. Vanskelig å peke på én ting i et land som har så stort og rikt kulturliv, men jeg ville kanskje heller trukket fram nettopp at kulturlivet består av så mange ulike greiner, og det at det finnes folk som er villige til å tenke nytt og annerledes innenfor alle dem.

– Men du må velge, som Skei Grande.

– Innenfor norsk eksperimentell og jazz-musikk var for eksempel Norge tidlig ute med å gi rom til å utvikle egne stemmer med unik støtte fra blant andre Jazzlinja i Trondheim, Norsk Jazzforum og Trondheim Jazzorkester, som har gjort at musikk fra disse miljøene i Norge blir sett på med stor interesse over hele verden. Så jeg vil si at rommet til å forske på nye ting og gi plass til nye stemmer og narrativer er stort i Norge. En juvel.

Kulturjournalist Terje Eidsvåg mener Dag Solstad er en uslepen juvel i norsk kulturliv. (Foto: Adresseavisen).

Terje Eidsvåg

Kulturjournalist for Adresseavisen

– Dag Solstad er juvelen i norsk kulturliv.

– Fordi?

– Det meste av det han har skrevet i snart 50 år har vært interessant, relevant eller tankevekkende, av og til også enestående.

– Dessuten er han et syn og morsom å høre på, med alle sine særheter.

– En juvel, altså?

– En uslepen juvel, heldigvis.

 

Hilde Mørch mener kunstnerstipendene er kulturlivsjuvelen. (Foto: Thomas Widerberg.)

Hilde Mørch

Frilanskurator.

– Kunstnerstipendene.

– På hvilken måte?

– De skaper et sjeldent mangfold i norsk kulturliv, og gjør, så vidt jeg vet, Norge til noe helt spesielt i verdenssammenheng.

– Kunstnerstipendene deles ut til yrkesaktive billedkunstnere, forfattere, komponister, musikere, skuespillere og andre kunstnere som bidrar med en kvalitetsmessig verdifull kunstnerisk innsats. Kunstnerstipendene fører til at vi i Norge får et interessant, nyskapende og mangfoldig kulturliv.

Anine Kierulf er jurist og styremedlem i Fritt Ord. (Foto: UiO).

Anine Kierulf

Jurist og styremedlem i Fritt Ord.

– Om ikke juvelen, så er i alle fall norsk kulturlivs skjulte perle vår utvikling av unge, klassiske musikere.

– Hvorfor det?

– Fordi lille Norge vedvarende hevder seg i den diamantharde internasjonale klassiskkonkurransen.

– Måtte våre politikere ta ansvar for at de miljøer som gjør dette mulig sikres trygg finansiering og gode rammevilkår.

 

Espen K. Høiner jobber som skuespiller. Han mener spel ikke er juvelen i norsk kulturliv. (Foto: Privat).

Espen Klouman Høiner

Skuespiller.

– Jeg ganske sikker på at juvelen i norsk kulturliv ikke er den antimoderne teaterformen spel.

– Jeg tror kulturministeren har forvekslet kultur med næring igjen. Den blå-blå kommersialiseringen av kunst- og kulturfeltet gjør det nesten umulig å få øye på juvelene blant alle kulturproduktene. Den eneste jeg kommer på i farta er Audun Mortensen.

– Hvorfor akkurat ham?

– Les den siste boka hans.

Billedkunstner Fredrik Værslev er aktuell med utstilling på Astrup Fearnley Museet. (Foto: Danby Choi.)

Fredrik Værslev

Kunstner.

– Graffitimiljøet på nittitallet.

– Hvorfor?

– For meg er FLC, ALL og ATK som crew, men spesifikt Goofy og Log, juvelene i norsk kulturliv.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar