Mariah Carey-fri julesone

Redaksjonens alternative og anbefalte julelåter

Maria Pasenau
Maria Pasenau
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Til deg med bjelleklangst.

Er du en av de som får akutt hjernerystelse av Mariah Careys «All I Want for Christmas», eller må spy når Chris Reas «Driving Home for Christmas» gnis over reklamen på din lineære TV?

Det er ikke så rart. Bjelleklangsten er real (vår egne diagnose, litt som svineinfluencer). Nyere forskning viser nemlig at de klassiske juleslagerne, som spilles for mye på repeat, faktisk er angstfremkallende.

Fortvil ei. Musikkredaksjonen til unnsetning, med de beste alternative julelåtene, som du ikke har spilt ihjel. Enda!

For jula kan være så mangt. Det må pinadø ikke alltid forbindes med bjeller og kanefart og blide tryner. Det gjelder også i musikkens verden. Noen ganger holder det at låta er knytta til jula. Andre ganger kan den også ha juletema både i melodi og tekst, men er ikke like krampaktig «julete» for de som fikk nok da de kom til verden. Her er julas alternative låter:

Annonse

Joni Mitchell – «River»

«It’s coming on Christmas/ They’re cutting down trees/ They’re putting up reindeer/ And singing songs of joy and peace/ Oh I wish I had a river I could skate away on». Slik åpner en av Joni Mitchells mest kjente låter fra 1970. Selv om «River» har en klar juletematikk både i tekst og rent tonalt, spilles den sjelden over kjøpesenteranlegget i  jula. Kanskje fordi den er så melankolsk, og handler om hennes baby som hun ga vekk. Likevel, er dette trolig den desidert vakreste vrien på en av julas mest slitsomme, mest irriterende låter – «Jingle Bells». En selvskreven (jule)klassiker.

Outkast – «Players Ball»

Outkasts første singel er tro det eller ei, en julelåt. Duoen fikk spesifikt beskjed om å lage ei julelåt, da den skulle på et samlealbum. Dette medførte at de fikk spille inn debutalbumet «Southernplayalidticcadillacmuzik». Resten er historie.

Klish og Sorte beats – «Hjemme Aleina»

Den eminente nordnorske duoen kom med en hel jule-EP i år (eller jule-album som Klish selv liker å kalle det), der det går sport i å gjøre sin egen vri på flere julehits. Men «Hjemme Aleina» må sies å være den desiderte favoritten blant de fire låtene, med tekster som «Prøver å passe inn, heilt til æ passer ut/ en løs trå på ei duke e nok til å rive et hus», og herlig sampling av en av John Williams fortryllende arrangementer, «The House», fra julefilmklassikeren «Home Alone». Tragikomisk Mr. Bean-aktig tekst til  svært catchy og julete beat, balanserer søtt og salt like bra som de som oppfant Smash.

The Kinks – «Father Christmas»

Litt i overkant kvalm kan jula bli for de som har hatt dårlig råd, og med denne regjeringa går det ikke akkurat veien. Da er det fint å kose seg med låter som gode gamle The Kinks’ «Father Christmas», som handler kort og godt om noen fattige kids som banker opp en kjøpesenternisse fordi de trenger penger til jul, ikke «silly toys». Svært tidsriktig i dag – dessverre. Vi tenner lys for Bernie Sanders og Bjørnie Moxnes imens.

Sufjan Stevens’ juledilla

Med sitt fire plater-lange julealbum «Silver and Gold» fra 2012 og den fem plater lange «Songs For Christmas» fra 2006,  har Stevens alt for mange kvalitetsprega indie-julelåter i katalogen sin til at man enkelt bare kan plukket ut en enkelt. Så derfor, og fordi det er jul, er man jo raus. Her er noen yndlings-spor:

Ron Sexmith – «Maybe This Christmas»

Etter alle negative låter om jula, er det fint med en hakket mer optimistisk låt. Eller? «Maybe this Christmas will mean something more/ Maybe this year/ Love will appear/ Deeper than ever before» synger Sexmith. Ikke helt i tråd med det som opprinnelig er moralen i «Sex og Singelliv», men kjærlighet kan komme i mange former og relasjoner. Ikkesant.

KingSkurkOne – «Julefreestyle»

Er dette den mest politisk ukorrekte julelåta, tro? Skurk rapper om nissen som hasj-selger, og du skjønner hvert fall ingen ting. Men nissen kjenner jo KingSkurkOne og gutta som er høyere enn trærne. Og at Grete var en hoe. Vet ikke helt hvem som er slaver, om det er Grete, det også, hun som var en hoe, eller oss. Men samme det.

Sondre Lerche – «Surviving Christmas»

Sondre Lerches smått melankolske og magiske julelåt fra i år er et selvsagt spor på den alternative julespillelista, med sin akkurat passe nok episke oppbygging og samtidig nedtonethet, preget av en omhyggelig tilstedeværelse i Lerches umiskjennelige vokal, og varme gitar. Vokser på deg, det gjør den antakelig også.

Glasvegas – «A Snowflake Fell»

Lite lyder mer julete enn skotsk aksent, og James Allans markante, sårbare vokal. Da var det ikke den dårligste ideen å lage en rein jule-EP, heller. Kritikerroste  A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)  fra 2009, som dessuten også inneholder den hjertesmertende vakre «Fuck You, it’s Over», ble dessuten spilt inn i Transilvania av alle steder. Nyt tittelsporet her:

Sugababes – «Too Lost In You – Love Actually Version»

Den er kanskje julas mest elska og de siste åra mest hata julefilm? I år forsvant den dessuten fra den norske TV-skjermen, nesten samtidig som den hadde opparbeida seg status som tradisjonell julefilm på TV. Men sett bort fra all debatten rundt hvor fæl «Love Actually» er mot kvinner, er den fylt med mye vakkert også. Ikke minst Sugababes’ «Too Lost In You» som kom i egen versjon for filmen. Slik har den også blitt for mange –også undertegnede – forbundet med jul. Vakker og melankolsk jule-popballhde.

Stevie Wonder – «Little Christmas Tree»

Ingen jul uten soul, blues og ghospel. Stevie Wonder er en udiskutabel klassiker, men «One Little Chsitmas Tree» passer på  lista som en litt mindre ihjelspilt julelåt. Wonder kan synge om hva som helst, og få utent stearin til å smelte med sin sjelfulle stemme. Da er det jul.

Kanye West ft. Pryce Cy Hi og Teyana Taylor – «Christmas In Harlem»

Ingen jul uten Grinchen. Eller i hvert fall en man har et elsk-hat forhold til. Som et familiemedlem. Eller som Kanye West.

Daniel Kvammen – «23. desember»

Daniel Kvammen svinger øksa og kløyver ved, mens han flanerer på bygda. Om man skulle brukt ei låt til å beskrive hva konseptet julefred er, til noen som ikke skjønte, så er det nok denne:

Snow Boyz – «Snøhvit»

Norges favoritt-snøgutter, Rafael og Paulo Domingos har kommet med en rykende fersk og deilig julelåt. En julegave til hele Kongeriket, er det faktisk, ifølge dem selv. Men ikke nok med det. Der flertallet av andre rappere lyrisk sett er mest opptatt av sex uten barn som bieffekt, er Snow Boyz konsekvent klare for å lage noen kids. «Snøhvit» er intet unntak. Produksjon av kids, det vil Snow Boyz bedrive, innimellom skigåing, faktisk. Og sipping av akevitt. Vi heier på Snow Boyz-kids.

Her er alle låtene og noen til samlet:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar