Privat
Kort sagt

Ikke engang norske barn blir født som kvalifiserte arbeidstakere

Linda Hofstad Helleland mener at det vil kreve for mye ressurser å få innvandrere inn i arbeidslivet. Derfor foreslår hun, som statsministeren, at nordmenn må føde flere barn. Men sist jeg sjekket, var nyfødte babyer bedre i verken norsk eller noe annet som helst, skriver MDG-politiker Eivind Trædal.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland mener at vi må føde flere norske barn, fordi innvandrere ofte har lav utdanning, mangler «norsk og kompetanse» og fordi det vil ta tid å integrere dem.

Sist jeg sjekket, har et nyfødt barn også veldig lav utdanning og dårlige språkkunnskaper. Det tar som regel 18 år før de er klare for arbeidslivet, og mange velger å bruke opptil ti år til med studier etter det.

Mange norskfødte barn blir aldri noe «plussprosjekt» i regjeringens strenge økonomiske kalkyler, der mennesker tydeligvis først og fremst er ressurser og investeringsobjekter for A/S Norge.

Selv om vi aksepterer disse premissene for debatt, virker det i grunn som om det er lettere å få flere innvandrere i jobb enn å formane nordmenn til å føde flere arbeidstakere.

Les også: Krenkehysteri? Deg om det, skriver Eivind Trædal