Kort sagt

Ikke engang norske barn blir født som kvalifiserte arbeidstakere

Privat
Privat
Linda Hofstad Helleland mener at det vil kreve for mye ressurser å få innvandrere inn i arbeidslivet. Derfor foreslår hun, som statsministeren, at nordmenn må føde flere barn. Men sist jeg sjekket, var nyfødte babyer bedre i verken norsk eller noe annet som helst, skriver MDG-politiker Eivind Trædal.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland mener at vi må føde flere norske barn, fordi innvandrere ofte har lav utdanning, mangler «norsk og kompetanse» og fordi det vil ta tid å integrere dem.

Sist jeg sjekket, har et nyfødt barn også veldig lav utdanning og dårlige språkkunnskaper. Det tar som regel 18 år før de er klare for arbeidslivet, og mange velger å bruke opptil ti år til med studier etter det.

Mange norskfødte barn blir aldri noe «plussprosjekt» i regjeringens strenge økonomiske kalkyler, der mennesker tydeligvis først og fremst er ressurser og investeringsobjekter for A/S Norge.

Selv om vi aksepterer disse premissene for debatt, virker det i grunn som om det er lettere å få flere innvandrere i jobb enn å formane nordmenn til å føde flere arbeidstakere.

Annonse

Les også: Krenkehysteri? Deg om det, skriver Eivind Trædal

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar