Nordnorsk takeover på Rockefeller

Nord har noe å si

Ida Madsen Hestman
Ida Madsen Hestman
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

RSP & Thomax har klart å samle en ofte oversett gruppe rundt en musikalsk sjanger. Det er i seg selv så hiphop som du kan få det.

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Thomax og RSP har vært en av hjørnesteinene innenfor nordnorsk hiphop i over et tiår. Selv om de har samarbeidet med Oslobaserte artister som Karpe, er det ikke til å legge skjul på at gutta trives best i nord, der brorparten av deres mest dedikerte fans kommer fra. Flesteparten av spillejobbene deres finner sted rundt Bodø, Harstad og Tromsø. Tekstuniverset skildrer også et liv med preg av bygdefyll og fanteri.

Selv på sin sjeldne konsert i Oslo, Rockefeller fredag kveld, bestod folkemengden i hovedsak av joviale nordlendinger: «Vess du bare skal pæss, e det bare å gå foran og slænge ut kuken».

(Foto: Ida Madsen Hestman) 

Særegent norsk

Første gang jeg kom over en beat av Thomax, var i 2008. «16 bars og Paz» hadde en sound det var vanskelig å sette fingeren på. Fremdeles føltes den distinkt norsk på et snodig vis. Den samme følelsen blir jeg stående med under gårsdagens konsert: Produksjonen kan beskrives som folkelig, noe som videre speiles i publikums konstante energiske deltagelse gjennom konserten.

Annonse

Hovedvekten ligger dog på skuldrene til RSP som alene må stå for mesteparten av konsertens tunge løft. Det er noe han tar på strak arm. Nærværet hans er unektelig, og hans direkte tilnærming til rap fungerer perfekt i en live setting: Spankulerende frem og tilbake på scenen leverer han den ene breie kraftsalven etter den andre.

I stil med resten av kvelden er oppvarmingsaktene bestående ekslusivt av rappere fra Nord. Fredrik Olsen fra Kråkesølv gir en svært god indikasjon av hva som er i vente utover kvelden på Rockefeller. Smeke-reven drar med seg solbrillene og boblejakka opp på scenen og fyrer liv i folkemassene, og Klish leverer en opptreden som like godt kunne vært en helt egen konsert.

Ikke overraskende er det «Nordaførr» som skaper mest liv i løpet av kvelden, en låt som i dag kan sees som et anthem for nordnorsk rap. «Brøytebil» skiller seg også ut som et klart høydepunkt. En overraskende sår og åpen låt som på morsomt vis spiller på klassiske hiphop-konvensjoner i refrenget.

(Foto: Ida Madsen Hestman.)

Nord har noe å si

Det var først i fjor at RSP & Thomax slapp ut sin første fullengder. Frem til da hadde gutta bare gitt ut EP-er, som også blitt strømmet over ni millioner ganger på Spotify. Det passende titulerte «Ti runda rundt sola» står for mye av musikken under gårsdagens konsert. Blant disse er høydepunktet definitivt tittelsporet, som mot slutten av konserten setter RSP og Thomax sin reise innenfor norsk musikk i perspektiv.

I 1995 gikk André 3000 opp på scenen under The Source Awards og proklamerte «The South Got Something To Say» foran en industri som til da hadde oversett hiphop som ikke kom ut av New York eller California. RSP & Thomax har klart å samle en ofte oversett gruppe i Norge rundt én musikalsk sjanger, noe som i seg selv er så hiphop som du kan få det. Gårsdagens konsert var et bevis på dette.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar