Musikkvideopremiere

Se sann sekstitallsretro fra Samū

Kristin Stubberud
Kristin Stubberud
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Regissør Kristin Stubberud er ute med ny musikkvideo for Samū-singelen «Show Me Love». Se premieren her i Subjekt.

Wes Anderson-zooms. Clockwork Orange-estetikk. Bare at  det er sykt hjemmesnekret, og med håndholdt kamera. Noe mer fargeenkelt, fløyelsmykt og retro. Knæsje farger, men likevel jordnært.

Sånn oppleves den nye Kristin Stubberud-musikkvideoen, som hører hjemme på en evig loop Astrup Fearnley-museet eller noe sånt. Med sine vintage-kvaliteter, grenser videoen til kitsch, men det er vanskelig å slutte å se.

– Jeg digger min kjære Sony Camcorder, sier Kristin Stubberud.

Et enkelt, billig og digitalt håndholdt kamera, altså.

Annonse

– Det er så sykt gøy å zoome med den, legger hun til.

Etter at Samū ble anbefalt av P3 Urørt, har det gått i ett for Trine Hansen og Sander Eriksen Nordahl, som sammen utgjør bandet med streken over u-en som ingen vet hvordan man skriver på tastatūret. I dag premierer de i Subjekt.

Les også: Norske musikkvideoregissører går lei de trange budsjettene

(Foto: Kristin Stubberud)

Sjarmerende og skranglete

Samū lager sjarmerende og skranglete popmusikk, som til tider høres ut som kjærlighetsbarnet av synthpophelter fra 60-, 70- og 80-tallet. På spørsmål om inspirasjonskilder, nevner de gjerne Kate Bush, melodier fra Simon & Garfunkel og det ubestemmelige, tidløse Fleetwood Mac. De til og med sammenligner seg selv med 70-tallsbandet:

– Fleetwood Mac er helt klart preget av tiden de spilte inn, men samtidig har den en underliggende tidløs kvalitet, sier artisten.

– Store ord!

– Store ord, men det er sant. Platene «Fleetwood Mac», «Rumours» og «Tango in the Night» er alle tidløse. Det er vanskelig å gjenskape, fordi det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er.

«Show Me Love» er unektelig litt Fleetwood, litt Kate Bush, men også helt Samū.

– Vi ønsker å gi publikum en god opplevelse, og når man stimulerer flere sanser samtidig, blir opplevelsen sterkere, sier Samū.

Samū og Stubberud mener musikken og det visuelle er uløselig knyttet sammen.

– Det er utrolig mye man kan få til bare ved å samle et par gode mennesker rundt en leken og åpen visjon, sier Stubberud, som også har tatt pressebildene til bandet.

Stubberud forteller videre at låten har gitt stort rom for å leke med det visuelle uttrykket.

– Men jeg synes retroestetikken matcher lydbildet veldig godt.

Slik skal idéen ha kommet til henne.

Se musikkvideopremiere:

Settet består av regissør Kristin Stubberud, vokalist Trine Samuelsen Hansen og stylist Nina Sandbech.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar