Dobbelminoriteter rammes dobbelt

Homofile med innvandrerbakgrunn føler seg utstøtt fra homomiljøet

Mario Rojas Bøckman
Mario Rojas Bøckman
Såkalte dobbelminoriteter møter fordommer på det som skal være inkluderende arenaer. Stian (24) mener rasismen er enda verre blant homofile.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– Det første de spør om, er størrelse og farge på mitt kjønnsorgan.

Stian Mauricio Foss (24) kan fortelle om jevnlige møter fordommer innad i det homofile miljøet. 24-åringen, som jobber som fotograf, sier det forekommer både på sosiale medier og i virkeligheten.

Mest på internett

– Jeg ble invitert til en fest med utelukkende homofile menn. Etter å ha introdusert meg selv, var størrelsen og fargen på kjønnsorganet mitt det første de spurte om. Det opplevde jeg som rystende, sier Foss.

Videre forteller mannen at han har sluttet å dra på «homofile utesteder» og arrangementer fordi han føler seg utstøtt, selv på det som skal være inkluderende arenaer. Likevel, er det oftest på internett, som i sosiale medier og i datingapper, at han møter de verste kommentarene.

Annonse

– Jeg ser det veldig ofte på profilbeskrivelser i sosiale medier og datingapper. Folk er mest interessert i meg på utsiden. De påpeker at jeg ser «eksotisk» ut, og legger alltid vekt på fargen min.

Dobbelminoriteter møter fordommer og rasisme på det som skal være inkluderende arenaer for homofile. Her fra datingappen Grindr. (Foto: Skjermdump. Sladdet/anonymisert av Subjekt.)

Søksmål mot datingapp

I fjor sommer ble datingappen Grindr, som teller omlag fire milioner brukere daglig, forsøkt saksøkt. Sinakhone Keodara, som opprinnelig er fra Laos og flyttet til USA i 1986, truet med å gå til søksmål mot datingappen for homofile. Grunnen var at datingappen ikke redigerte bort rasistiske kommentarer i chattene, og biografier på profilene, i appen. Termene «no blacks» og «no asians» var blant det som provoserte mest.

Hva skal jeg gjøre med at jeg har en viss farge? Det er vanskelig. Du føler deg ikke spesielt bra, når du leser sånt, sier Foss, som er kjent med slike kommentarer.

– Hva mener du er forskjell på seksuell preferanse og rasistiske holdninger?

– Hvis man ekskluderer personer ut ifra hvilken gruppe de tilhører, og ikke individet, så mener jeg det er på grensen.

Trusselen om søksmålet mot datingappen har resultert i det nyopprettete initiativet Kindr. Nye retningslinjer skal jobbe for å sensurere hatefulle ytringer i appen. Initiativet gjør at profiler med kommentarer med blant annet rasistiske tendenser, blir slettet.

Stian Maurizio Foss mener homofile er uredde for å si det de mener, på godt og vondt. (Foto: Mario Rojas Bøckman.)

Verre i homomiljøet

– Det har påvirket selvtilliten min i stor grad, sier Maurizio Foss, og fortsetter:

– Jeg forstår ikke hvorfor hudfargen min skal spille en sentral rolle i hvorvidt jeg er en potensiell partner eller ikke. Når folk ikke vil bli kjent med min personlighet, men heller er mer opptatt av sine egne forståelse av «mørke menn», blir det en tung påkjenning.

24-åringen ønsker å dele historien for å gi mer kunnskap om temaet. Noe han mener er nødvendig for å bekjempe fordommene.

– At noen skriver slike kommentarer betyr ikke nødvendigvis at de er dårlige personer, men at de mangler kunnskap, eller kanskje at de ikke omgås minoriteter. Jeg håper de vil sette seg inn i hvorfor de tenker som de gjør.

Videre forteller Foss at han opplever de rasistiske og seksualiserende tendenser i flere deler av samfunnet, men at de kommer enda tydeligere frem blant homofile.

– Jeg har et inntrykk av at homofile, på godt og vondt, ikke er redde for å si det de mener.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar