Mario Rojas Bøckman
Dobbelminoriteter rammes dobbelt

Homofile med innvandrerbakgrunn føler seg utstøtt fra homomiljøet

Såkalte dobbelminoriteter møter fordommer på det som skal være inkluderende arenaer. Stian (24) mener rasismen er enda verre blant homofile.

– Det første de spør om, er størrelse og farge på mitt kjønnsorgan.

Stian Mauricio Foss (24) kan fortelle om jevnlige møter fordommer innad i det homofile miljøet. 24-åringen, som jobber som fotograf, sier det forekommer både på sosiale medier og i virkeligheten.

Mest på internett

– Jeg ble invitert til en fest med utelukkende homofile menn. Etter å ha introdusert meg selv, var størrelsen og fargen på kjønnsorganet mitt det første de spurte om. Det opplevde jeg som rystende, sier Foss.

Videre forteller mannen at han har sluttet å dra på «homofile utesteder» og arrangementer fordi han føler seg utstøtt, selv på det som skal være inkluderende arenaer. Likevel, er det oftest på internett, som i sosiale medier og i datingapper, at han møter de verste kommentarene.

– Jeg ser det veldig ofte på profilbeskrivelser i sosiale medier og datingapper. Folk er mest interessert i meg på utsiden. De påpeker at jeg ser «eksotisk» ut, og legger alltid vekt på fargen min.

Dobbelminoriteter møter fordommer og rasisme på det som skal være inkluderende arenaer for homofile. Her fra datingappen Grindr. (Foto: Skjermdump. Sladdet/anonymisert av Subjekt.)

Søksmål mot datingapp

I fjor sommer ble datingappen Grindr, som teller omlag fire milioner brukere daglig, forsøkt saksøkt. Sinakhone Keodara, som opprinnelig er fra Laos og flyttet til USA i 1986, truet med å gå til søksmål mot datingappen for homofile. Grunnen var at datingappen ikke redigerte bort rasistiske kommentarer i chattene, og biografier på profilene, i appen. Termene «no blacks» og «no asians» var blant det som provoserte mest.

Hva skal jeg gjøre med at jeg har en viss farge? Det er vanskelig. Du føler deg ikke spesielt bra, når du leser sånt, sier Foss, som er kjent med slike kommentarer.

– Hva mener du er forskjell på seksuell preferanse og rasistiske holdninger?

– Hvis man ekskluderer personer ut ifra hvilken gruppe de tilhører, og ikke individet, så mener jeg det er på grensen.

Trusselen om søksmålet mot datingappen har resultert i det nyopprettete initiativet Kindr. Nye retningslinjer skal jobbe for å sensurere hatefulle ytringer i appen. Initiativet gjør at profiler med kommentarer med blant annet rasistiske tendenser, blir slettet.

Stian Maurizio Foss mener homofile er uredde for å si det de mener, på godt og vondt. (Foto: Mario Rojas Bøckman.)

Verre i homomiljøet

– Det har påvirket selvtilliten min i stor grad, sier Maurizio Foss, og fortsetter:

– Jeg forstår ikke hvorfor hudfargen min skal spille en sentral rolle i hvorvidt jeg er en potensiell partner eller ikke. Når folk ikke vil bli kjent med min personlighet, men heller er mer opptatt av sine egne forståelse av «mørke menn», blir det en tung påkjenning.

24-åringen ønsker å dele historien for å gi mer kunnskap om temaet. Noe han mener er nødvendig for å bekjempe fordommene.

– At noen skriver slike kommentarer betyr ikke nødvendigvis at de er dårlige personer, men at de mangler kunnskap, eller kanskje at de ikke omgås minoriteter. Jeg håper de vil sette seg inn i hvorfor de tenker som de gjør.

Videre forteller Foss at han opplever de rasistiske og seksualiserende tendenser i flere deler av samfunnet, men at de kommer enda tydeligere frem blant homofile.

– Jeg har et inntrykk av at homofile, på godt og vondt, ikke er redde for å si det de mener.