Ny musikk fra Fakethias

Vil lage harmoni av støy. Nå er Fakethias ute med ny musikk

Fredrik Austad
Fredrik Austad
Med laptop som hovedinstrument, vil Mathias Humlen, bedre kjent som Fakethias, gjøre stygt vakkert. I dag er han ute med ny EP, som han tar med seg til Sónar i audiovisuelt format. Hør utgivelsen nederst i saken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– Musikken er, med vilje, litt «over the top».

DJ og musikkprodusent Mathias Humlen (25), alias Fakethias, slipper EP-en «Torn/Enhanced» i dag, som på mange måter er en videreføring av den Spellemannominerte debut-EP-en «Attune», som kom fjor.

– Musikken i den nye EP-en er ganske brutal og følsom. Uten at jeg kan si det har vært en direkte inspirasjonskilde, så har jeg lekt litt med å gjøre en digital variant av elementer man ofte forbinder med metal. «Blast beats» og sånt.

Han forteller at musikken er komponert gjennom forming av ting man gjerne kan kalle støy, og som blir til ved at han lar prosessen og intuisjonen lede vei.

Annonse

– Jeg har lett etter ulike former for intensitet. Ting som kan føles overveldende, men fortsatt fint.

– Hvordan?

– Som for eksempel et kor av harmoniserte flymotorer, forteller han videre.

(Foto: Fredrik Austad.)

Mer personlig

Humlen er fra Skien, og har produsert beats siden han var 15. I 2017 fullførte han en bachelorgrad i utøvende rytmisk musikk med laptop som hovedinstrument ved Universitetet i Agder.

I tillegg til soloprosjektet Fakethias, er han medprodusent og DJ for rapduoen Sushi x Kobe, som han skal på turné med i sommer. Han er også produsent og DJ for pop-gruppa Sotfcore Untd., som kommer med album til høsten.

– I Softcore Untd. blir det kanskje mer riktig å si at jeg er en del av bandet. Jeg spiller synth.

Men det er når han jobber på egenhånd, og under eget soloprosjekt, at han virkelig får utlevd sin musikalske visjon:

– Det ender opp med å bli mye mer åpent, når jeg jobber alene.

Han fortsetter:

– Som en del av Softcore Untd., og som produsent bak Sushi x Kobe, ser jeg mer etter hva jeg ønsker at prosjektet skal være, og hvordan jeg kan bidra til at det blir det.

Han presiserer likevel at han får satt et personlig preg på de prosjektene hvor han produserer for andre:

– Jeg kan ikke jobbe med ting jeg ikke liker. Da ville jeg heller gjort noe annet.

Humlen beskriver den nye EP-en sin som brutal og følsom. (Foto: Fredrik Austad.)

Unngår sjangre

Humlen forholder seg ikke til sjangre, med unntak av at han lager musikk han tenker man kan bevege seg til.

– Noe man kan danse, eller kanskje trene til?

Han mener det litt som en spøk. Under Spellemannprisen, ble det nevnt i et av innslagene at Fakethias’ musikk er bra å trene til.

– Jeg lager ikke akkurat fitnessmusikk, haha. Fakethias er heller ikke et klubbmusikkprosjekt. Jeg lager musikk, med en laptop som hovedinstrument.

Han mener interessant musikk bryter med tradisjoner og tilfører noe nytt:

– Å plassere seg selv i en allerede etablert boks, blir mot min egen hensikt. Det kan godt hende jeg gir ut noe helt annerledes neste gang, sier han.

Sonar til sommeren

Til sommeren spiller Fakethias på Sonar i Barcelona, en av Europas største festivaler for elektronisk klubbmusikk.

– Det er nok den beste beskjeden jeg har fått hittil i år. Jeg begynte ganske kjapt å tenke på hva jeg ville gjøre med den muligheten.

– Hvordan blir settet på Sonar?

– Det blir et audiovisuelt show, hvor Felix Schéele står for det visuelle. Tanken er å ta ideen om hva Fakethias har vært hittil, og forsterke det.

Produsenten forteller at vi kan vente oss Fakethias i et stort rom med LED-skjermer. Han jobber også iherdig i disse dager med å produsere ny musikk for den store anledningen:

– Jeg vet ikke helt konkret hva det blir til, men det skal nok bli vanskelig å gå forbi uten å legge merke til det.

Hør «Torn/Enchanced» her

Fakethias-EP-en «Torn Enchanced» ble sluppet i dag. Første singel fra prosjektet, «Thrust», ble sluppet i fjor sommer. Hør hele utgivelsen her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar