Minner oss om musikkens kraft

En norsk utgivelse verden trenger

Auroras nye utgivelse er så mye som en visjon og et håp som lyser opp en vei vi burde følge, skriver Subjekts anmelder.
Sjanger Dette er en anmeldelse. Meninger og analyser er av anmelderens egne, men på vegne av Subjekt.
Saken er Aurora er ute med nytt album. Subjekts anmelder, Aurora Henni Krogh, kommenterer utgivelsen.

«Infections of a Different Kind» kom ut, nærmest som lyn fra klar himmel, og ga oss med det et glimt av en artist som er på vei ut av sitt eget skall. Nå er andre steg ute, og med «A Different Kind Of Human» er det tydelig at Aurora har latt eksterne forventninger gå og skapt et album helt etter egen bok.

Albumet åpner i følelsesladet eufori med «The River». Låten starter rolig, men bygger seg lag for lag opp til å bli en hymne som feirer menneskets følelser i all kompleksitet. Aurora holder ikke lenger noe tilbake. Hun er klar i sitt budskap fra første tone, og det er fullt av meningsfylte intensjoner artisten begir seg ut på i denne utgivelsen.

Her utforskes det menneskelige fra flere vinkler. Fra å slippe følelser ut i «The River», til individets makt, til kritiske blikk på maktstrukturer i «Hunger». Alt legges bart, for Aurora ser tydeligvis ikke lenger noen grunn til å holde noe tilbake. Denne nyvunnede stålsikkerheten kler henne både musikalsk og lyrisk. Perspektivet gir rom for selvrefleksjon, men er også langt mer raffinert meningsbærende enn sangerinnen tidligere har vist.

Framtidshåp

Det åpenbarer seg etter hvert at «A Different Kind Of Human» er et album som ikke bare omtaler menneskenes uendelige indre landskap, men også utforsker vår plass i verden – i naturens økosystemer. De konfronterende og fremtidsrettede tekstene manifesterer også den klimaangsten som den siste tiden har knuget landet. Vi må kjenne etter hva slags mennesker vi ønsker å være, mener Aurora. Det er likevel ikke en dystopisk stemning som fremmes, men heller et håp om at mennesket har kraft til å skape meningsfylt og positive endringer, hvis vi ønsker det.

Annonse

Det føles som om albumet er skapt fordi verden trenger den. Slørlette vokaler og skiftende rytmer danser på line i den detaljrike produksjonen. Det er et musikalsk landskap i konstant og synkron bevegelse, helt i takt med de lyriske krumspringene som Aurora utforsker. «Soulless creatures» tynger med en gjennomtrengende inderlighet, mens «In Bottles» føles som en levende, pustene organisme, stadig skiftende, ulmende og søkende.

Musikkens kraft

Det er deilig å oppleve noe som føles så altoppslukende. En så ektefølt emosjonell og spirituell reise som den Aurora vil ta deg med på. «A Different Kind Of Human» er både intim og universell, innadvendt og kampklar. Det er direkte, lavmælte, høylytte og mektige låter, som i samlet effekt nærmest er en fysisk sensasjon å ta inn. En trenger kanskje tid, men det går helt fint, og det er verdt det.

Albumet er en utgivelse som minner deg på kraften musikk kan ha, både for enkeltmennesket og samfunnet. Albumet speiler på mange måter tiden vi lever i, men Aurora tør også fremstå som kravstor i sine håp for mennesket og den veien vi tar. «A Different kind Of Human» er en visjon, og et håp som lyser opp en vei vi kanskje kan klare å følge. Hvis vi vil.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar