En artist å følge med på

Etterlot publikum med lengsel etter mer

Nykommeren Ivo Lima spilte en fullstendig overbevisende konsert, skriver Subjekts anmelder. (Foto: Sondre Horvei.)
Nykommeren Ivo Lima spilte en fullstendig overbevisende konsert, skriver Subjekts anmelder. (Foto: Sondre Horvei.)
Nykommeren Ivo Lima overbeviste skeptikerne og gikk ned på kne for et hylende publikum.
Sjanger Dette er en anmeldelse. Meninger og analyser er av anmelderens egne, men på vegne av Subjekt.
Saken er Nykommeren Ivo Lima spilte på Girl Interupted til full jubel.

For andre år på rad har festivalen Girl Interrupted vært en del av høstens begivenheter i Bergen. Bare en uke etter Vill vill vest på USF Verftet, kunne musikkelskere dra tilbake til samme sted for enda et festlig arrangement.

I år kunne Girl Interrupted by på en sterk lineup, med artister som Softcore Untd, Daniel Kvammen, Luna, Skaterboy Rico, Maria Træbakken, Jezebel og Ivo Lima. Sistnevnte er artistnavnet til den 23 år gamle gutten fra Sandviken, Sigurd Tronstad, som kanskje var den av lørdagens artister som fikk mest oppmerksomhet i forkant av festivalen.

Ivo Lima er nemlig aktuell med singelen «Kid on a Swing», og mye positiv omtale rundt de 50 gule dissene [huskene, red. anm.] som ble hengt opp rundt i Bergen sentrum natt til fredag i forbindelse med coveret til artistens nyeste låt.

I løpet av kvelden blir det mer og mer tydelig at den i dag litt dystre gladgutten gjorde en god jobb med å balansere det lekne og det seriøse, skriver Subjekts anmelder. (Foto: Sondre Horvei.)

Genuin sårbarhet

Sju minutter før artisten skal på scenen, fylles Røkeriet på Verftet sakte, men sikkert opp. Blant publikummerne kan man høre flere diskutere spenningen rundt kveldens opptreden. Idet klokka viser kvart på ti, er allerede bandet og den energiske artisten i gang med første låt, singeldebuten «Picture». Melodien kickstarter med et nostalgisk flashback som minner om en moderne popsymfonisk hymne, som man ikke kan la være å nikke med til.

Annonse

I stor kontrast til 23-åringens fascinasjon for den oppstemte gulfargen, lente kveldens bekledning seg mot en nokså mørk stil iført sort jeans og helsetrøye. «Fuck off», synger Ivo Lima i starten av kveldens andre låt, og følger opp med et overraskende fengende refreng. Låten minner om en rocka 2000-talls låt, en blanding av Kelly Clarksen og Pink, både i stil og med tanke på hvor mye han utleverer seg selv. Ivo Lima mestrer det å fortelle en historie, ikke bare med ord, men også med stemmen. Mye av det som kommer frem er trist, men gjenkjennelig. Artisten ser ut til å overbevise festivaldeltagerne og lokalet fylles stadig opp med flere mennesker.

På tross av at salen ikke bare var full av trofaste fans, overbeviste Ivo Lima skeptikerne. (Foto: Sondre Horvei.)

Overbeviste skeptikerne

I løpet av kvelden blir det stadig tydeligere at den i dag litt dystre gladgutten gjorde en god jobb med å balansere det lekne og det seriøse, og han lykkes med å få det oppstemte publikummet i salen til å roe seg med enkle grep og vakre melodier. Den dystre og dype stemningen som hviler over mange av låtene, gir publikum en smakebit på artistens genuine sårbarhet. Ikke mange artister eller låtskrivere vil kunne formidle noe tilsvarende. Låtene til Ivo Lima bærer et dypere budskap, samtidig som det hele er kamuflert bak fengende rytmer og gjentagende ord. Artisten bruker hele scenen, og på et tidspunkt går han ned på kne for å brette ut sitt hjerte.

Det holder ikke for alle. Selv om Røkeriet er fylt opp med mange dedikerte og trofaste fans, er det dessverre også en del blant publikum som ikke tillater artisten å overbevise. Det gjør han noe med. 23-åringen har et par vitser på lur, bruker humor som performativt og underholdende grep, og klarer å inkludere hele salen.

De melankolske låtene til Ivo Lima preges av komboen god gammeldags pop og kjærlighetssorg fra et ungt sinn. Uansett hvordan en selv velger å tolke låtene hans, ser det ut som de faller i smak hos de fleste.

Ivo Lima etterlot oss med en lengsel etter mer, etter en konsert som endte litt for tidlig. (Foto: Sondre Horvei.)

Ber om mer

Mot slutten tuller den unge vitsemakeren med tristheten over at en konsert tar slutt, men at artisten alltid kommer tilbake. Siste låt er noe utenom det vanlige. Det er vakkert, brølende og gripende, og noe av det minner om en slags joik. Det er overbevisende om at 23-åringen har talent.

Når Ivo Lima til slutt takker for seg og sine, jubler hele salen og ber om mer. Det får de, når bandet med en litt røff start er i gang igjen med «Kid on a Swing», med full oppmerksomhet og beundring fra publikum.

Det er godt å se en artist som koser seg såpass mye sammen med det minst like ivrige publikummet. Det er ingen tvil om at dette var et høydepunkt for mange. Ivo Lima etterlot oss med en lengsel etter mer, etter en konsert som endte litt for tidlig. Siste sang hang igjen i luften på vei ut av lokalet, mens flere nynnet til «Kid on a Swing». Det betyr bare en ting: At Ivo Lima er en artist vel verdt å følge med på.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar