Under Tengetriennalen holdes det en rekke arrangementer. Blant annet tegneworkshop med Anne Rolfsen. (Foto: Tengetriennalen/Kunstnernes hus.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Oslo denne uka

En god uke for tegneentusiaster. Her er ukas anbefalinger.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Det er bred variasjon i denne ukas utstillingsåpninger, men ettersom at Tegnetriennalen 2019 åpner denne fredagen, med flere utstillinger og stort formidlingsprogram, er det en særs god uke for de med hjerte for tegning.

I tillegg anbefaler vi noen mindre, men minst like spennende, utstillinger og opplevelser som innholder alt fra performancer til kunsthåndverk.

«There are facts and then there is reality» er navnet på den nye gruppeutstillingen på Galleri seilduken. (Foto: Galleri seilduken.)

Fakta versus virkelighet

Gruppeutstilling på Galleri seilduken åpner torsdag 7. november klokka 16.30 i Fossveien 24.

Denne uken er det klart for en ny utstilling på Galleri seilduken, som er et studentdrevet visningsrom ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Formålet for visningsrommet er å skape et sted hvor studenter skal få vise frem arbeider og samtidig utforske gallerirommet, og denne gangen er det elever fra førsteåret på bacehlor som er klare for gruppeutstillingen «There are facts and then there is reality».

Akkurat hva vi kan vente oss er vanskelig å tolke ut i fra en noe kryptisk arrangement-beskrivelse, men det er likevel ingen grunn til å skygge banen.

Les mer her.

Utstillingen «Tactile Reflection» består av arbeider av kunstnerne Elin Hedberg, Sofia Karyofilis og Leif Stangebye-Nielsen. (Foto: Galleri format.)

Materialets egenskaper

Dobbelutstilling på Galleri format åpner torsdag 7. november klokka 18.00 i Rådhusgata 24.

Sammen presenterer de tre kunstnerne Elin Hedberg, Sofia Karyofilis og Leif Stangebye-Nielsen utstillingen «Tactile Reflection». De skaper vidt forskjellige uttrykk, men benytter seg av like materialer og teknikker. Elin Hedberg og Leif Stangebye-Nielsen lager gjenstander i sølv, som noen ganger kombineres med tre og stål, mens Sofia Karyofilis lager installasjoner og skulpturer i kobber. Felles for alle tre er at de lar spor av prosessen være en del av det endelig uttrykket, som et personlig avtrykk fra skaperen av verket og materialets livsløp.

Les mer her.

Lillian Tørlen jobber stedsspesifikt, og blir inspirert av miljøet der arbeidet finner sted. Hun tar ofte utgangspunkt i menneskelig psykologi, og hvordan vi forholder oss til omgivelsene våre. Denne gangen reflekterer hun rundt funksjon og avhengighet, med serien serveringsfat som hun har kalt «A.D.O; Annoyingly Dependent Objects». Kunstneren utforsker hvordan de ulike arbeidene forholder seg til hverandre, men også forholdet mellom mennesker og gjenstandene i håndteringen av dem.

Les mer her.

Sveinn Fannar Jóhannsson bor og arbeider i Oslo, og har tidligere stilt ut på steder som Kunstnernes hus og Vigeland-museet. (Foto: Podium.)

Samtaler

«Person of interest» på Podium åpner torsdag 7. november klokka 19.00 i Hausmannsgate 34.

På Podium åpner det en ny utstilling med den islandske kunstneren Sveinn Fannar Jóhannsson. Basert på en rekke møter med synske, presenteres vi i utstillingen for fire samtaler rundt fire fotografier i verket «Person of interest».

Lyddesignet er av Vilde Ilkama Nupen og lysdesign av Ole Marius Bakke, og stemmene vi hører er av Synnøve Sizou G. Wetten, Brynjar Åbel Bandlien, Mette Edvardsen og kunstneren selv.

Les mer her.

Under Tengetriennalen holdes det en rekke arrangementer. Blant annet tegneworkshop med Anne Rolfsen. (Foto: Tegnetriennalen/Kunstnernes hus.)

Tegningens historie

Tegnetriennalen 2019 åpner på Kunstnernes hus fredag 8. november klokka 19.00 i Wergelandsveien 17, og i Tegnerforbundet lørdag 9. november klokka 14.00 i Rådhusgata 17.

Tegnerforbundet og Kunstnernes hus inviterer til åpning av Tegnetriennalen 2019 denne uka!

Triennalen har fått tittelen «Human Touch», og samler 35 norske og internasjonale kunstnere som på hvert sitt vis utforsker tegning som et grunnleggende menneskelig uttrykk. Det er altså ikke bare snakk om tegning som et kunstnerisk uttrykk. I denne sammenhengen blir det også diskutert som et iboende språk hos mennesker.

Det trekkes linjer til det prehistoriske og hvordan tegning ble brukt som kommunikasjon før skriftspråket, for i en tid hvor førstehåndserfaringer erstattes av stadig flere digitale substitutter, har kanskje det håndfaste og konkrete ved blyant og papir fått en ny relevans.

Les mer her.

Schouskollektivet er en arena for tverrfaglig utøvende kunst, hvor kunstnerisk forskning står i fokus. (Foto: Schouskollektivet.)

Et innblikk i Samuel Becketts virke

«Variations of Beckett» vises lørdag 9. november klokka 18.00 i Myntgata 2.

«Variations of Beckett» er et langtidsprosjekt av Schouskollektivet – en arena for tverrfaglig utøvende kunst, med kunstnerisk forskning i fokus. Gruppen består av fem stykker som alle driver med kunstnerisk forskning på forfatter og dramatiker Samuel Beckett sitt arbeid, og på slutten av året presenteres de ulike prosjektene kollektiv i form av en «happening».

Målet er å formidle Beckett sitt arbeid til folk som ikke har særlig kunnskap til ham, og på en måte som aktivt involverer publikum – noe en «happening» gjør.

De ulike prosjektene beveger seg en plass mellom installasjon og performance, og med ulike innganger får publikum dykke ned i Becketts verden.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Les mer her.