Beglomeg tenner eurohåpet

Utfordrer selvinnsikten med uironisk, naiv og banal eurodance-danseband

Det finnes i alle fall ingen tvil om at Beglomeg består av høyst dyktige musikere, og gjennom hele plata kan man nærmest høre at de spiller med et stort glis, skriver Subjekts anmelder. (Foto: Per Heimly.)
Det finnes i alle fall ingen tvil om at Beglomeg består av høyst dyktige musikere, og gjennom hele plata kan man nærmest høre at de spiller med et stort glis, skriver Subjekts anmelder. (Foto: Per Heimly.)
På en eller annen måte klarer Beglomeg å kombinere proggete rock, eurodance og danseband til å låte som den mest naturlige sammensetningen i verden, skriver Subjekts anmelder.
Sjanger Dette er en anmeldelse. Meninger og analyser er av anmelderens egne, men på vegne av Subjekt.
Saken er «Elske livet fantastiskt» er Beglomegs andre fullengder. Albumet ble sluppet på Fysisk format 1. november.

«Elske livet fantastisk» starter med et svært minimalistisk cover av Lis Sørensens «Morgensol». I tillegg til kun en bassgitar, synger vokalist Raymond Teigen Hauger, på dansk for anledningen: «For jeg tror på kjærlighet, tror på deg og meg, jeg vil gi deg det beste jeg har».

Med dét, settes stemningen raskt for resten av den herlig oppløftende plata om tro og håp, kjærlighet og livet.

Eurodance og danseband i skjønn forening, skriver Subjekts anmelder om «Elske livet fantastiskt» (2019) av Beglomeg.

Tenner «eurohåpet»

«Jeg vil være glad gutt og ha det deilig og godt, ingenting skal få begrense eller bekymre meg», synger Teigen Hauger i eurodance-låta «Fyr løs», eller «eurohåp» som bandet selv kaller det.

Hvordan lar jeg det passere? En så banal og substansløs linje. Er en så naiv virkelighetsoppfatning engang lov å synge?

Annonse

Samtidig, har plater som dette en tendens til å bli overanalysert. Anmeldere virker å ikke tørre noe annet enn å gi den god respons, i frykt for at folk skal tro de ikke henger med på «greia». Men «Elske livet fantastiskt» er vanskelig ikke å elske, og det på bakgrunn av noe så banalt, naivt og enkelt som engasjerte oppfordringer til å elske livet fantastisk.

Derfor gir det også mening å covre Jahn Teigens «Slå ring», som hyller kjærligheten på en lignende måte og oppfordrer oss om å «slå ring om det vakreste som finns». Pakket inn i en autentisk og storslått 80-tallspakke, med lekre synther, tighte trommer og den tacky, men sexy saksofonen som følger oss gjennom plata.

Utfordrer selvinnsikten

Kanskje er det slike møter mellom sjangre, elementer og klisjeer som gjør noe med oss. På en side har du låta «Pønkføkke’», som med flere av låtene innebærer teatralsk spoken word med enkelt språk, med lange deilig instrumentale mellomspill som nikker mot 70-tallsprog som Pink Floyd. Og dette kommer etter en cover av «Fridas tema» fra «Frida med hjertet i hånden» (1991), som høres ut som en eneste lang dansebandinstrumental.

Man blir en aktiv lytter, fordi man blir så bevisst på nettopp disse skiftene. Spørsmål, som «skal ikke dette egentlig være harry?» dukker opp ved samtlige låter. Jo, kanskje, men det er ikke først og fremst viktig å sette ting i bås, snarere å gjøre seg opp en mening om det låter godt eller vondt når bandet ønsker å vise oss at disse tingene kan eksistere side om side.

Det finnes i alle fall ingen tvil om at Beglomeg består av høyst dyktige musikere, og gjennom hele plata kan man nærmest høre at de spiller med et stort glis. Kombinert med forundring og uforutsigbarhet, er «Elske livet fantastiskt» rett og slett en plate som er jævla gøy å lytte til.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar