Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Oslo denne uka

En rolig, men god uke for Oslos kunstentusiaster står for tur.
Utstillingen «Guttormsgaards arkiv» på Kunstnernes hus er en del av Tegnetriennalens utvidede program, og åpner fredag 6. desember. (Foto: Kunstnernes hus.)
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Etter en hektisk høst merker man at tempoet senker seg på Oslos kunstscene. Men frykt ikke, for å vi har likevel funnet noen særs spennende utstillingsåpninger som man burde plotte inn i ukeplanen.

På Kunsthall Oslo åpner det en noe annerledes utstilling hvor alle som ønsker det kan stille ut, og Interkulturelt museum setter søkelyset på den europeisk kolonimaktens grusomme historie. Vi anbefaler også å ta turen innom Kunstnernes hus, som i forlengelse av Tegnetriennalen åpner utstillingen «Guttormsgaards arkiv».

På «Åpen kunsthall» får alle de som ønsker det mulighet til å stille ut kunsten sin på Kunsthall Oslo. (Foto: Kunsthall Oslo.)

En utstilling for alle

«Åpen kunsthall» på Kunsthall Oslo åpner torsdag 5. desember klokka 17.00 i Rostockgata 2-4.

«Åpen kunsthall» er et konsept hvor Kunsthall Oslo inviterer alle som ønsker det til å stille ut i lokalene sine.

Hver kunstner får mulighet til å stille ut ett kunstverk hver, og det legges ingen begrensninger hva gjelder uttrykksformer, så lenge det er innenfor en viss størrelse. Performance, opplesinger og andre levende uttrykk er også velkomment. Registreringen er åpen fram til det er fullt – første mann til mølla altså.

Utstillingen åpner torsdag 5. desember, hvor vi kan vente å se en myriade av kunstuttrykk både fra profesjonelle billedkunstnere og amatørkunstnere.

Les mer her.

Kunstneren Hanne Kamaly blander historie og fiksjon for å belyse den europeiske kolonimaktens grusomme handlinger. (Foto: Interkulturelt museum.)

Fortidens grusomheter

«Head, Hand, Eye» på Interkulturelt museum åpner torsdag 5. desember klokka 18.00 i Tøyenbekken 5.

I utstillingen «Head, Hand, Eye» blander kunstner Hanne Kamaly historie og fiksjon for å vise hvordan avkapping av kroppsdeler var en del av maktsymbolikken til de europeiske kolonimaktene.

Tittelen viser til hvordan disse handlingene ble satt i system, og hvordan kroppsdelene ble symbolgjenstander for makt og studieobjekter på europeiske museer.

Les mer her.

Guttorm Guttormsgarrds arkiv er en unik samling av objekter og kunstverk. (Foto: Kunstnernes hus.)

Arkivutstilling

«Guttormsgaards arkiv» på Kunstnernes hus åpner fredag 6. desember klokka 19.00 i Wergelandsveien 17.

Utstillingen «Guttormsgaards arkiv» på Kunstnernes hus er en del av Tegnetriennalens utvidede program, som åpner fredag 6. desember.

«Bevegelsen inn i bildet er for meg akkurat det samme som å reise ut i verden. Det handler om å se gjennom konvensjonene, se sin egen kultur fra utsiden – eller forsøke å gå lengst mulig inn i den.» Dette er den norske billedkunstneren Guttorm Guttormsgaards (1938-2019) egne ord, som i tillegg til skape kunst, var en ivrig samler.

Guttormsgaards arkiv er en unik samling av objekter og kunstverk, som nå skal vises på Kunstnernes hus. Arkivet får nytt lys når kunstnere som Anna Sofie Mathiasen og Thomas Sørlie Hansen utforsker arkivet gjennom ulike former for tegning.

Les mer her.