Kunsthistoriker Tommy Sørbø hevder å ha telepatisk kontakt med noen av verdens fremste døde modernister. (Foto: Bjørn Winsnes.)
På vegne av de største

Opprop mot bevaring av Y-blokka

Som mange av mine venner allerede vet, har jeg jevnlig telepatisk kontakt med regjeringsbyggets arkitekt, Erling Viksjø, skriver kunsthistoriker Tommy Sørbø.
Saken er Y-blokka skal rives, men prosessen er midlertidig utsatt.

Som mange av mine venner allerede vet, har jeg jevnlig telepatisk kontakt med regjeringsbyggets arkitekt, Erling Viksjø.

For en stund siden kunne jeg offentliggjøre et brev fra ham, der han ga uttrykk for hvor glad han var for at Y-blokka nå endelig skal rives. Nå er imidlertid rivningen utsatt, og det har skapt uro både hos han og hans avdøde fagfeller.

Så stor uro, at jeg i dag kan offentliggjøre et opprop fra Parnassos, der det forrige århundres fremste modernistiske arkitekter, med Courbusier i spissen, nå trygler om at Y-blokka rives.

Her er oppropet.

«Arkitektur som ikke lenger er tidsmessig, og dermed heller ikke funksjonell, har ikke livets rett! Dette er en av de viktigste prinsippene i funksjonalismens ideologi. Det var jo nettopp derfor vi rev det gamle empirekvartalet da vi bygget regjeringsbygget for snart 70 år siden. Fordi det var gammeldags, upraktisk, kosete, sentimentalt, tradisjonstro og altfor humant i sine proporsjoner og detaljer.

Det var derfor vi rev store deler av 1700- og 1800-tallets Stockholm. Fordi det ikke var tilpasset bilen, rastløsheten, kjøpelysten, kapitalismen og maskinen.

Ja, det var derfor vi maktet å utslette de fleste sporene av fortid i nesten alle verdens byer uten at noen turte å sette seg opp mot oss, fordi vår arkitektur ikke var en stil, men sannhet.

En sannhet som ikke bare ville kvitte seg med pynt, ornamenter, forsiringer og annet forhistorisk dilldall, men som rett og slett drømte om en gang for alle å starte med blanke ark og så få fargestifter som mulig til.

En sannhet som ved hjelp av stoppeklokke, skritteller, millimeterpapir, biologi, rette vinker, rette tanker, økonomiske kalkyler og glass og betong ville regulere menneskets liv fra vugge til grav enda mer effektivt enn de fleste andre totalitære ideologier på 1900-tallet.

Også har altså det tragiske skjedd, at også funksjonalismen blitt til en stil! Noe den europeiske kulturarvorganisasjonen Europa Nostra mener må bevares på linje med et middelalderkloster og festing fra antikken. Gammal dritt vi selv ville ha vært de første til å rive om vi hadde fått muligheten.

Hører dere det, alle dere sentimentale forsvarere av historiske stiler, alle dere servile museumsvoktere av fortiden? Vi vil ikke bevares! Vi vil gå ned med flagget til topps og være tro mot kjernen i vår egen ideologi:

Når noe ikke lenger er funksjonelt i forhold til alt som kan måles og veies, så har det ikke lenger livets rett!

Erling Viksjø

Le Corbusier

Arne Korsmo

Knut Knutsen

Mies van der Rohe

Alvar Aalto