Kunstkritiker Kjetil Røed mener Britney Spears' kunst er hjelpesløst utført. Kunstkritiker Oda Bhar, på sin side, bryr seg ikke så mye.
It's Britney, kitsch!

Britney Spears benekter ryktene: Skal ikke holde utstilling i Paris

En nyhet om at det amerikanske pop-ikonet skulle debutere som billedkunstner på et fransk galleri har gått viralt, men Spears' benekter ryktene overfor BBC.
Saken er Falsk Britney-nyhet går viralt.

De som følger Britney Spears på Instagram, har for lengst fått med seg at den amerikanske popstjernen er blitt glad i å male.

Nylig ble det annonsert 38-åringen fra Hollywood skal holde sin første soloutstilling 18. januar på galleriet Sympa i Frankrike.

– Sympa er stolte av å kunne annonsere at galleriet skal representere Britney Spears, skrev det franske galleriet på sin Instagram-konto tidligere i januar.

Medier som Dazed, NME og BBC bet på og skrev artikler om at Britney Spears skulle holde vernissasje denne helgen. Nå er det BBC som først skriver at Britney Spears selv benekter påstandene fra galleriet.

Britney Spears’ maleri, som blir til i en film hun har publisert på Instagram, ble solgt til den amerikanske journalisten Robin Leach i 2017 for 80.000 kroner. Nå er popartisten klar for soloutstilling i Paris. (Foto: Sympa.)

– Hjelpesløst utført

Utstillingen på det franske galleriet Sympa skulle angivelig hete «Sometimes you just gotta play», som var den følgende bildeteksten til en video popstjernen la ut av seg selv i 2017, hvor hun maler et impresjonistisk blomstermotiv på et lerret i egen hage i Los Angeles.

Subjekt omtalte den gang videoen i forbindelse med at Britney Spears hadde fått solgt det gjeldende verket for 80.000 kroner. Tidligere kunstanmelder i Aftenposten, Kjetil Røed, sammenlignet da Spears’ kunstverk med de fleste barnetegninger og vurderte ellers malerprestasjonene som «hjelpesløst utført», etterfulgt av den strenge dommen «ikke et mesterverk».

– Blomstene i bildene mine representerer en ny begynnelse, og det er i den ånden vi beveger oss fremover, har popstjernen tidligere sagt om det omstridte verket som ble donert til Las Vegas Charity Auction i 2017. Innektene gikk til ofrene for skyteepisoden under musikkfestivalen Root 91 Harvest.

Britney-fan og performancekunstner Tone Kittelsen mener at Britney Spears’ forsøk på malerisk utøvelse kanskje blir å dra artistkarrieren sin litt langt. Men hun tar gjerne turen til Frankrike. (Foto: Tale Hendnes.)

Fansen i sjokk

Norske Tone Kittelsen er en av dem som gjerne ville tatt turen til Frankrike for å delta på Spears’ vernissasje.

– Jeg var litt i sjokk, sier Kittelsen til Subjekt. 

Siden nyheten om Spears’ kommende utstilling ble kjent, har Kittelsen latt seg friste til å dra på åpningen.

– Jeg skulle jo egentlig se henne i Vegas, men det fikk jeg ikke muligheten til. Så jeg så dette som mitt snitt, sier danseren og performancekunstneren.

– Som fan syntes jeg det var fantastisk at hun skal ha utstilling, men jeg mistenker at det kanskje ikke ville vært snakk om noen mesterverk uansett, sier Kittelsen om Spears, som for tiden også har omfavnet yogauniverset.

Kunstkritiker Oda Bhar mener Britneys kunst er mer en slags eksklusiv merch, men har ellers ikke noe imot hennes kunstnerskap. (Foto: Carsten Aniksdal.)

– Eksklusiv merch

Tidligere kunstanmelder i Morgenbladet (før alle fikk sluttpakke), Oda Bhar, er lei av å bli ringt av journalister som vil vite hva hun synes om artister som prøver seg på billedkunsten.

Så vi spør hva hun synes om at Britney Spears nå forsøker å uttrykke seg på nye måter.

– Egentlig er vel dette mer enn slags eksklusiv merch i form av noe Britney Spears har laget med sine egne hender, sier Bhar.

– Hvis man skal se på bildene, uavhengig av person, er det ikke kunst, men jeg har ikke noe imot det heller, så hvorfor ikke, fortsetter hun.

– Men hvorfor er du lei av å bli ringt av journalister som vil vite hva du synes om artister som prøver seg på billedkunsten?

– Det er i utgangspunktet ikke noe galt i det, og det er sikkert mange som vil ha en bit av Britney Spears.

Hun tenker seg om.

– Spør du meg, er det ikke noe galt i at denne type «kunst» finnes, selv om det er lite trolig at hun ville ha fått stilt ut det der hvis det ikke var henne.