Slik ser det ut innvendig

– Det er en skandale at mediene ikke har sluppet inn

Siden Y-blokka ble erklært revet først i 2014, har mediene ikke fått tilgang til det omstridte bygget. I går skjedde det endelig at arkitektens barnebarn fikk gå rundt innvendig. Mari Viksjø tok disse bildene.
I slutten av februar ga regjeringen, ved kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), den siste ordren om å rive Y-blokka. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
Saken er Y-blokka skal rives. Tusenvis ønsker bygget fredet.

– Jeg gråt da jeg filmet i trappen, sier Mari Viksjø Grøstad til Subjekt.

Hun er en av 17 etterkommere av den norske arkitekten Erling Viksjø, som har tegnet den omstridte Y-blokka.

I slutten av februar ga regjeringen, ved kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), den siste ordren om å rive Y-blokka. Denne beslutningen har de stått ved siden 2014, men protester og aksjoner har bidratt til å forsinke prosessen.

– Vi har ikke gitt opp, sier Viksjø Grøstad.

– Vi som familie klarer ikke helt å ta innover oss at dette kan skje. Y-blokka er hovedverket hans, sier arkitektens barnebarn, Mari Viksjø Grøstad. Avbildet er Erling Viksjøs datter og «nærmeste ledd», ifølge barnebarnet. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
– Jeg klarer ikke begripe at noen vil og kan klare å rive dette med viten og vilje, sier hun. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)

Holdt mediene utenfor

Mange norske medier har siden rivingsvedtaket bedt om tilgang til Y-blokka, uten hell.

– Jeg ønsket å gi fra meg plassen til en journalist for å sikre at bilder nådde ut til folket. Men NRK slapp ikke inn en gang. Jeg mener det er skandale. Folk har krav på å se bygget, sier Viksjø Grøstad, og fortsetter:

– Jeg følte fortvilelse og sinne over at ikke flere får komme inn, og har hatt dårlig samvittighet for at det bare var oss som omsider fikk gå rundt i bygget når så mange har prøvd.

Y-blokka skal ifølge planen rives i år: – Vi har ikke gitt opp kampen, sier Viksjø Grøstad. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
– Jeg gråt da filmet i trappen, sier Mari Viksjø Grøstad. Hun er barnebarn av arkitekt Erling Viksjø. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)

Presset på tid

Hun forteller at de fikk gå rundt i hele bygget, men at de var strengt bevoktet.

– Jeg fikk aldri gå alene, sier hun.

Viksjø Grøstad er også skuffet over hvor liten tid de ble tildelt for å gå rundt i bygget.

– Det gikk veldig fort!

Kulturminister Abid Q. Raja har tidligere uttalt til Subjekt at Y-blokkas skjebne står på et annet departements bord. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
Y-blokka har vært «erklært revet» siden 2014. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)

Rakk ikke å se alt

Men mest av alt er hun skuffet over beslutningen om å rive Y-blokka.

– Så du noen tegn til skader etter angrepene 22. juli?

– De visste ikke om noen skader, bortsett fra noen ødelagte vinduer. Delen som stod mot «det hemmelige teltet», sa de at ble brukt som garderober til anleggsarbeiderne, og at det ikke var så mye å se der.

Men Viksjø Grøstad «ville se alt»:

– Særlig fordi det var hevdet skade der. Men akkurat da jeg meldte ønsket å komme inn ved de garderobene, var tiden ute, og vi ble geleidet ut, sier hun frustrert.

(Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
Internasjonale medier har kritisert regjeringen for vedtaket om å rive Y-blokka. Da viser de gjerne til Picasso-verkene på fasaden og inne i bygget. (Foto: Mari Viksjø Røstad.)

Flere familiemedlemmer holdt utenfor

Mari Viksjø Grøstad kritiserer Statsbygg for å gi kort varsel for omvisningen inne i bygget.

– Jeg var bare én av de 17 personene som kom inn. Men mange i Viksjø-familien fikk ikke muligheten, sier hun, og fortsetter:

– Det var så kort varsel. Det er veldig leit for mange av de som ikke fikk være med.

(Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
(Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
Den berømte spiraltrappen er uskadet inne i Y-blokka. Mari Viksjø Grøstad kan ikke begripe at bygget skal rives, og ikke bare sikres for fremtidig bruk. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
«Øyet», kaller Mari Viksjø Grøstad virveltrappen inne i Y-blokka. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
– Vi fikk gå rundt, men ble strengt bevoktet, sier Mari Viksjø Grøstad. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)
Y-blokka har blant annet huset kommunal- og moderniseringsdepartementet. (Foto: Mari Viksjø Grøstad.)