I strupen på Oslobiennalen:

– Oslobiennalen er en snyltevekst som er i ferd med å kvele Oslos kunstliv

Kunstner Ole Jørgen Ness holder til i Oslo kommunes tilrettelagte atelierfellesskap i Myntgata 2. Søndag og mandag gikk han til plakatkrig mot Oslobiennalens kontorer på samme adresse. Siden Klassekampen avdekket millionunderskuddet forrige uke, har kunstmønstringen møtt hard kritikk fra kunstfeltet. (Foto: Henrik Follesø Egeland.)
Kunstner Ole Jørgen Ness holder til i Oslo kommunes tilrettelagte atelierfellesskap i Myntgata 2. Søndag og mandag gikk han til plakatkrig mot Oslobiennalens kontorer på samme adresse. Siden Klassekampen avdekket millionunderskuddet forrige uke, har kunstmønstringen møtt hard kritikk fra kunstfeltet. (Foto: Henrik Follesø Egeland.)
Den selverklærte spydspissen som skulle løfte Oslos kunstliv til nye høyder punkterte i stedet en gedigen ballong av pretensiøst babel, skriver kunstner Ole Jørgen Ness.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Kunstner Ole Jørgen Ness kritiserer Oslobiennalen for ansvarsløs bruk av felleskapets midler.

Den tragiske situasjonen rundt Oslobiennalen synligjør med all tydelighet hva slags samfunn vi lever i.

Biennaleledelsens ansvarsløse omgang med fellesskapets midler avslører ikke bare deres hybris og åpenbare udugelighet; det blottlegger også deres kleptokratiske sinnelag. En liten, lukket krets legger beslag på offentlige millioner for skamløst å fremme sine egeninteresser og føre seg frem i internasjonale fora.

Som kunstner med atelier i Myntgata 2, har jeg fulgt sirkuset fra første rad. Det har vært en forstemmende forestilling. Store penger, med den makt som følger, kan korrumpere de edleste sinn. Man kan lett få for seg at man er viktigere enn alle andre.

Bør få konsekvenser

For oss på utsiden er det vanskelig å forestille seg hva slags selvbilde en har, når en med 900.000 kroner i lønn og forvaltningsansvar for mange titalls offentlige millioner, ikke kan forstå at det må få konsekvenser når en kløner det til.

Annonse

Den arrogante selvtilfredsheten kuratorene legger for dagen provoserer mange. Det er som om de skulle tilhøre en utilnærmelig adel.

Selvfølgelig må de ha designermøbler på kontoret og vanvittige mengder AV-utstyr til sine sosiologiske drømmeseminarer. At det meste står ubrukt i kjelleren, og at disse midlene kunne gjort underverker for andre underfinansierte aktører i Oslos kunstliv, plager dem ikke nevneverdig.

Når de nå står med buksa på knærne, sitter bortforklaringene løst, mens de lirer de av seg den ene usannheten etter den andre. Det er jo rimelig pinlig å skryte av internasjonale presseoppslag når man har betalt en halv million for å få dem på trykk.

Det er heller ikke Oslobiennalens moderlige omsorg som har gitt oss subsidierte atelierer. Det er årevis med iherdig arbeid lagt ned av dedikerte kunstnere. 

Eier ingen skam

Uansett hvor fromt de fremstiller seg, er kleptokrater overhode ikke interessert i andres ve og vel. De eier ingen skam og er kun interessert i egen vinning. Ved å insistere på sin uunnværlighet som mellomledd, stiller de seg på selvfølgeligste vis over kunstnerne i næringskjeden. De påberoper seg definitorisk makt og førsøker å overbevise oss kunstnere om at vi lever på deres nåde, og ikke omvendt. 

Sannheten er at Oslobiennalen er en gedigen gjøkunge. Den er en snyltevekst som er i ferd med å kvele Oslos kunstliv. Spydspissen som skulle løfte Oslos kunstliv til nye høyder punkterte i stedet en gedigen ballong av pretensiøst babel. Konsekvensen blir mest sannsynlig at vi alle ender i grøfta.

I et lavkulturelt og populistisk samfunn som Norge bidrar denne tragedien til å sette hele fagfeltet i ytterligere vanry. Det finnes ingen formildende omstendigheter. La oss håpe en samlet kunstnerstand sender dem alle på dør.

Game over!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar