Tross store protester

Picasso og Nesjars kunst i Y-blokka tas ned i juli

«Fiskerne», av den spanske mesteren Pablo Picasso, er kjent som et av smykkene på den utrydningstruede Y-blokka, og er at av kjerneargumentene for støtteaksjonen som går imot riving. I juli tas det ned. (Foto: Danby Choi.)
«Fiskerne», av den spanske mesteren Pablo Picasso, er kjent som et av smykkene på den utrydningstruede Y-blokka, og er at av kjerneargumentene for støtteaksjonen som går imot riving. I juli tas det ned. (Foto: Danby Choi.)
Stortingsflertallet sa onsdag nei til å utsette rivingen av Y-blokka, og søksmålet mot staten er nå trukket. Rivingen pågår for fullt, og snart fjernes kunsten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kunsten på Y-blokka blir fjernet i juli.

For de mange som har kjempet for å bevare Y-blokka, forsvant det siste halmstrået onsdag kveld, da stortingsflertallet stemte nei til et forslag fra SV om å utsette rivingen til saken skulle opp for retten i august.

Samme dag ble også søksmålet mot staten trukket, skriver NRK.

Det var Norske arkitekters landsforbund og Fortidsminneforeningen som sto bak søksmålet for å få stoppet rivingen av Y-blokka. De hevdet reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet og rammetillatelsen for riving ikke er gyldig.

– Nå går rivingen sin gang, og Stortinget velger å ikke trekke i nødbremsen. Det vil nå bli gjort uopprettelig skade på bygget før rettssaken skulle gå i gang. I samråd med vår advokat Berit Reiss-Andersen har vi derfor besluttet å trekke saken, sier generalsekretær Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til NRK.

Annonse

Jobber med å sikre kunsten

Statsbygg startet riveprosessen allerede i starten av mars, og rivingen pågår nå for fullt, selv om det foreløpig ikke er så synlig for folk flest, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg til NTB.

– Det vi har jobbet med nå i første fase, er å rense bygget innvendig, samt tilrettelegge for å fjerne de to kunstverkene. Vi går veldig sakte fram for å få minst mulig risiko, men det er nok gjort mer rivearbeid enn folk utenfor byggegjerdene oppfatter. De to kunstverkene av Nesjar og Picasso skal tas ned i juli, og da vil det blir det lettere å se at bygget er under riving, sier Weiby til NTB.

Regjeringen har besluttet at verkene av Nesjar og Picasso skal bevares i det nye regjeringskvartalet selv om Y-blokka skal rives.

Weiby sier kunsten skal tas ut og bevares, før selve bygningsmassen går ned. Etter planen skal hele rivingsprosessen være ferdig i løpet av 2020.

– Man vil skjemmes i ettertid

Y-blokka, som ble oppført i 1970, er tegnet av arkitekten Erling Viksjø og omtales som et senmodernistisk hovedverk i Norge. Den inneholder sandblåste murarbeider utført av Carl Nesjar etter tegninger fra Pablo Picasso, blant annet dekorasjonen «Fiskerne» som smykker gavlveggen mot Akersgata.

Riksantikvaren hadde i 2011 lagt til rette for fredning av både Y-blokka og Høyblokka, men terrorhandlingene 22. juli endret disse planene. En utredning fra 2013 anbefalte å rive Y-blokka. Det ble blant annet vist til at dersom regjeringskvartalet skal ligge der det gjør i dag, så må Ring 1-tunnelen etter dagens sikkerhetsstandarder senkes, og da må Y-blokka rives.

Det har vært avholdt en rekke protestaksjoner mot rivingen de siste årene.

– Dette vil gå inn i historien som en av de rivingene man vil skjemmes over i ettertid, uttalte SVs Petter Eide til NTB onsdag.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) sier til NRK at det er på tide å komme videre i saken.

– Nå har regjeringskvartalet vært fraflyttet i snart ni år, og det er på tide at vi tar det tilbake, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar