Sju meter høy

135 tonn kunst avduket utenfor Deichman Bjørvika

Avduking av den sju meter høye skulpturen «Skapning fra Iddefjord» laget av den amerikanske kunstneren Martin Puryear skjedde mandag 15 juni. Skulpturen står på Anne-Cath. Vestlys plass foran det nye det hovedbiblioteket i Oslo, Deichman i Bjørvika. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)
Avduking av den sju meter høye skulpturen «Skapning fra Iddefjord» laget av den amerikanske kunstneren Martin Puryear skjedde mandag 15 juni. Skulpturen står på Anne-Cath. Vestlys plass foran det nye det hovedbiblioteket i Oslo, Deichman i Bjørvika. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)
Skulpturen «Skapning fra Iddefjord» ble mandag avduket foran det nye hovedbiblioteket i Oslo.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny skulptur avduket i Bjørvika.

Det er den amerikanske kunstneren Martin Puryear som står bak den sju meter høye granittskulpturen foran Oslos nye hovedbibliotek i Bjørvika.

Det er ingen lettvekter som mandag ble avduket i hovedstaden. «Skapning fra Iddefjord» veier ikke mindre enn 135 tonn og er satt sammen av over 40 separate granittblokker fra Iddefjorden.

– Jeg ville skape en hybridfigur i stein som kan oppleves både med øynene og gjennom direkte fysisk kontakt, har Puryear tidligere sagt til nettstedet Skulpturstopp.

Mandag ble skulpturen overrakt fra Sparebankstiftelsen DNB/Skulpturstopp til Oslo kommune, uten at kunstneren var til stede.

Annonse

79-åringen sitter koronafast i sitt eget hjem utenfor New York, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

Danserinne i Nasjonalballetten, Camilla Spidsøe, beveger seg i den sju meter høye skulpturen «Skapning fra Iddefjord» laget av den amerikanske kunstneren Martin Puryear. Skulpuren som er laget av grå granitt fra Iddefjorden står på Anne Cath Vestly plass foran det nye det hovedbiblioteket i Oslo, Deichman i Bjørvika.
(Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar