Økern sentrum snur:

Den lenge rivningstruede høyblokken på Økern får stå

Selv om høyblokken på Økern i Oslo, best kjent som Økernsenteret, tidligere har blitt vurdert som «utdatert og umulig å transformere», har eierne av Økern sentrum nå valgt å beholde den i sitt nyeste planforslag. (Foto: Lena Trydal.)
Selv om høyblokken på Økern i Oslo, best kjent som Økernsenteret, tidligere har blitt vurdert som «utdatert og umulig å transformere», har eierne av Økern sentrum nå valgt å beholde den i sitt nyeste planforslag. (Foto: Lena Trydal.)
I et referat fra Plan- og bygningsetaten kommer det frem at Økernsenteret ikke skal rives allikevel. Sammen med et nytt torg skal den modernistiske høyblokken «sette Økern på kartet».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Økern sentrum vil bevare høyblokken.

I fjor skrev Subjekts kunsthistoriker Lena Trydal om hvordan en arkitekturhistorisk epoke er i ferd med å bli utslettet i Oslo, etter beslutninger om å rive flere modernistiske bygg, som blant annet Y-blokka i Regjeringskvartalet, Kommunegården i Sandvika og høyblokka på Økern.

Rivingen av Y-blokka er allerede godt i gang, men på Økern har Plan- og bygningsetaten gått inn for helomvending.

Selv om høyblokka i det gamle Økernsenteret tidligere har blitt vurdert som utdatert og umulig å transformere, har eierne av Økern sentrum nå valgt å beholde blokka i sitt nyeste planforslag. Dette skriver nettstedet Okernloren.no.

Høyblokka er en del av Økernsenteret som ble åpnet 2. juni 1969. (Foto: Lena Trydal.)

Nytt torg

I et referat fra et møte mellom Økern sentrum og Plan- og bygningsetaten, kommer det fram at bevaringen av Høyblokka kommer med noen premisser, blant annet at de nederste etasjene i blokka skal få endret utforming for å «hviske ut skille mellom inne og ute». Dette for å skape et torg som både finner sted rundt og i høyblokka. Her skal det blant annet gjenskapes et tradisjonelt grønnsaksmarked.

Annonse

Resten av senteret rundt høyblokka blir imidlertid ikke bevart, ettersom at det ble diskvalifisert for bevaring i prosessen med å utvikle byromstrukturen.

Skal sette Økern på kartet

Å bevare Høyblokka skal i følge Økern sentrum virke identitesskapende når de nå skal gi området et skikkelig løft.

I referatet kommer det fram en idé om å lage «fossen på Økern», som skal være tilsvarende til «fontenen på Youngstorget». Det skal ikke ha blitt bestemt arkitekturform for dette prosjektet enda, men ifølge referatet har de en ambisjon om å skape «tidløs eleganse».

Til plan- og bygningsetaten sier representanten fra Økern sentrum følgende:

«Bebyggelsesstrukturen det legges opp til vil i seg selv gi bilder av byen for folk flest, og det er nettopp dette forslagsstiller ønsker for Økern; de går for de klassiske idealene.»

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar