85 år og albumaktuell

Den buddhistiske influenseren Dalai Lama fyller 85 år og albumdebuterer

Dalai lama under en pressekonferanse i Malmø. (Foto: Johan Nilsson/TT/NTB scanpix.)
Dalai lama under en pressekonferanse i Malmø. (Foto: Johan Nilsson/TT/NTB scanpix.)
Den åndelige lederen til tibetanske buddhister, Dalai Lama, fyller 85 år mandag. Samtidig albumdebuterer han med «Inner World».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Buddhistisk influenser slipper album.

I en videobeskjed fra hjemmet hans i landsbyen Dharamsala nordvest i India sier han at det ikke er nødvendig med feiringer på grunn av koronapandemien.

Men troende kan gjenta et buddhistisk mantra minst 1.000 ganger hvis de vil i stedet. Dalai Lama håper det kan hjelpe ham til å bli opp til 110 år.

Samtidig albumdebuterer 85-åringen med meditasjonssamlingen «Inner World». Der leser han opp mantraer, meditasjoner og læresetninger med tilhørende musikk.

Den åndelige lederen for tibetanske buddhister, Dalai Lama, albumdebuterer på sin 85-årsdag mandag. (Foto: Hitco Entertainment og Khandro Music via AP/NTB scanpix.)

Den fjortende Dalai Lama anses av troende for å ha blitt reinkarnert i flere generasjoner og for å være legemliggjøringen av den buddhistiske guddommen Avalokiteshvara.

Annonse

Han mottok Nobels fredspris i 1989 for sin ikkevoldelige kamp for demokrati og frihet i Tibet, som er under kinesisk styre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar