– Mest «action» tirsdag

Store spesialkjøretøy er på plass for å håndtere den 250 tonn tunge kunsten

Denne uken rulles kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar ut av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo. Store spesialkjøretøy er på plass for å håndtere den 250 tonn tunge veggen med «Fiskerne». (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.)
Denne uken rulles kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar ut av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo. Store spesialkjøretøy er på plass for å håndtere den 250 tonn tunge veggen med «Fiskerne». (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix.)
Den kompliserte jobben med å flytte kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» fra Y-blokka startet mandag morgen og vil ta flere dager.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Y-blokka rives.

Mannskapet som skal fjerne kunstverkene av Pablo Picasso og Carl Nesjar, rigget seg til mandag formiddag med kraftige maskiner og et eget spesialkjøretøy for å frakte vekk de tunge betongveggene.

Statsbygg har bygget stålkonstruksjoner rundt begge kunstverkene for å gjøre det mulig å flytte på dem. «Fiskerne», som er del av fasaden på bygget og vender ut mot gata, veier 250 tonn, inkludert stålrammen. «Måken», som er sandblåst inn i veggen i foajeen, veier «bare» 60 tonn.

– Det går sakte, og hele flyttingen kommer til å ta lang tid, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg, som var på stedet, til NTB mandag ettermiddag.

– Som å se maling tørke

– Forhåpentligvis går alt som planlagt, og da blir det som å se maling tørke å bivåne flyttingen, forklarer Weiby.

Annonse

De to kunstverkene er allerede løsnet fra resten av bygningskroppen de hang fast i og vil i løpet av de neste dagene bli senket ned og bort ved hjelp av spesielle transporttraller. Statsbygg har engasjert et bredt lag av ekspertise for å sikre at kunstverkene ikke skal ta skade under flyttingen. Ingen faser av den flere dager lange operasjonen er overlatt til tilfeldighetene.

– Dette er komplisert, men veldig godt forberedt, kalkulert og estimert på alle mulige måter, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB mandag.

Mest «action» tirsdag

Hele prosessen med å rive Y-blokka, inkludert flyttingen av de to kunstverkene, har en prislapp på 59 millioner, opplyser Statsbygg.

«Fiskerne» står på spesielle jekker, brukt i oljeindustrien, og vil i løpet av mandag og tirsdag bli senket ned på en tralle med 24 hjul og rulles ut av byggeplassen. «Måken» skal trilles ut av Y-blokka på skinner før også den skal opp en tilsvarende tralle. Begge skal oppbevares like i nærheten for deretter å bli innpasset i det nye regjeringskvartalet som skal bygges.

Planen er at arbeidet med å fjerne kunstverkene skal fullføres i løpet av uken. Den største og mest synlige enkeltoperasjonen er planlagt å skje tirsdag når «Fiskerne» skal senkes det siste stykket ned mot bakken.

Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar