310 tonn kunst skal flyttes

Klart for fjerning av kunsten fra Y-blokka

Kunstverket «Fiskerne» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er sikret med såkalte jekketårn. Denne uken skal det rulles ut av byggeplassen sammen med kunstverket «Måken» som er inne i foajeen på bygget. (Foto: Adrian Bugge/Yblokkfoto.no.)
Kunstverket «Fiskerne» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er sikret med såkalte jekketårn. Denne uken skal det rulles ut av byggeplassen sammen med kunstverket «Måken» som er inne i foajeen på bygget. (Foto: Adrian Bugge/Yblokkfoto.no.)
Denne uken rulles kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar ut av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det kunstneriske samarbeidet «Fiskerne» har prydet Y-blokkas fasade i 50 år. Nå skal bygget rives, og kunstverket bevares.

Kunstverkene, som er del av bygget som nå skal rives, skal bevares og integreres i det nye regjeringskvartalet. I flere måneder har Statsbygg jobbet med å skjære dem ut fra bygningsmassen og sikre dem.

– Vi har bygget store stålkonstruksjoner rundt begge verkene. Det er satt opp såkalte jekketårn, som blant annet brukes på borerigger. Sikringen av verkene er veldig kraftfulle og solide konstruksjoner, forteller kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

Så langt har alt gått etter planen, opplyser hun.

Kunstverkene skal jekkes ned på en farkost og rulles ut av byggeplassen. De skal oppbevares i nærheten. (Foto: Adrian Bugge/Yblokkfoto.no.)

– Ikke lettvint

«Fiskerne» er del av fasaden på bygget og vender ut mot gata, mens «Måken» er sandblåst inn i veggen i foajeen. Kunstverkene skal jekkes ned på en farkost og rulles ut av byggeplassen. De skal oppbevares i nærheten.

Annonse

– De skal stå ved Akersgata. Vi kommer ikke til å flytte dem veldig langt. «Måken» veier 60 tonn og «Fiskerne» veier 250 tonn med de nødvendige sikringskonstruksjonene, så det er ikke noen lettvint operasjon, sier Aschim.

Hun opplyser at arbeidet vil ta tid, men at planen er at det skal fullføres i løpet av uken. I løpet av mandag sender Statsbygg ut en mer detaljert tidsplan over prosessen.

I det nye regjeringskvartalet skal begge kunstverkene være synlige for publikum.

Y-blokka rives som en del av arbeidet med det nye regjeringskvartalet, blant annet fordi man må senke Ring 1-veien som ligger rett under.

Kunstverket «Fiskerne» av Pablo Picasso og Carl Nesjar fjernes fordi Y-blokka skal rives. Kunstverket blir bevart og skal etter planen integreres i det nye regjeringskvartalet. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)

Omstridt

Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt, til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten. Motstandere mener bygget bør få stå.

– Y-blokken må dessverre vike for å få bygget et åpent, trygt og grønt regjeringskvartal med nødvendig sikkerhet. Rivingen fortsetter som planlagt, etter en grundig prosess gjennom mange år, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til NTB i juni.

Tidligere i år har det blant annet vært en aksjon med menneskelige lenker mellom Stortinget og Y-blokka. Det seneste hinderet er at arvingene etter arkitekten Erling Viksjø og kunstneren Carl Nesjar har stevnet staten for å hindre at flere kunstverk blir fjernet. De mener arvingene også har opphavsrett på kunsten og ønsker en vurdering av opphavsrettighetene.

Picassos arvinger har tidligere godkjent flyttingen av kunstverkene, som ble til gjennom et samarbeid mellom Picasso og Carl Nesjar.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar