Installasjonen som viser statsminister Benjamin Netanyahus «siste måltid» gjøres klar i Tel Aviv. (Foto: Oded Balilty/AP/NTB scanpix.)
Et siste måltid?

Ny kunstinstallasjon i Tel Aviv retter kvass kritikk mot Benjamin Netanyahu

Israels statsminister må finne seg i å bli framstilt som en ensom og grådig livsnyter i en kunstinstallasjon på åpen gate i Tel Aviv.
Saken er De siste ukene har tusenvis av demonstranter møtt opp i gatene for å kreve Benjamin Netanyahus avgang som Israels president.

Installasjonen har hentet inspirasjon fra maleriene av det siste måltidet Jesus holdt med disiplinene før han ble pågrepet og korsfestet. Best kjent er kanskje Leonardo da Vinci sin variant, «Nattverden» (1490-tallet).

Den aller nyeste tolkningen er satt opp på Rabin-plassen i Tel Aviv og viser Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, som et foreløpig siste stikk mot den omstridte lederen. Til stor forskjell fra kjente varianter av motivet, er Netanyahu alene ved bordet denne gangen. Statsministeren fråtser i mat ved et ti meter langt bord, og fremstiller ham som en hedonist som har mistet kontakt med alle rundt seg.

Maleriet er laget av kunstneren Itay Zalait, som i et intervju tidligere i uken forklarte at motivet skal symbolisere «det siste måltidet med det israelske demokratiet».

Installasjonen som forestiller statsminister Benjamin Netanyahu er satt opp på Rabin-plassen i Tel Aviv. (Foto: Oded Balilty/AP/NTB scanpix.)

Krever Netanyahus avgang

De siste ukene har tusenvis av demonstranter møtt opp i gatene for å kreve Netanyahus avgang. De er kritiske til hans håndtering av koronautbruddet og den påfølgende økonomiske krisen. Mange mener også at han har krenket Israels sterke demokratiske tradisjoner ved å tviholde på makten for å slippe å bli stilt for retten for korrupsjon.

De stiller også spørsmål ved hans motiver for å bruke unntakslover for å bekjempe koronaviruset.

Bordet som statsministeren sitter ved, er fullt av frukt, penger, tomme flasker med likør og en sigar – et stikk til de luksuriøse gavene Netanyahu anklages for å ha mottatt fra mektige støttespillere. Netanyahu selv er i ferd med å spise en stor kake, alene, med tolv tomme stoler rundt seg