Et siste måltid?

Ny kunstinstallasjon i Tel Aviv retter kvass kritikk mot Benjamin Netanyahu

Installasjonen som viser statsminister Benjamin Netanyahus «siste måltid» gjøres klar i Tel Aviv. (Foto: Oded Balilty/AP/NTB scanpix.)
Installasjonen som viser statsminister Benjamin Netanyahus «siste måltid» gjøres klar i Tel Aviv. (Foto: Oded Balilty/AP/NTB scanpix.)
Israels statsminister må finne seg i å bli framstilt som en ensom og grådig livsnyter i en kunstinstallasjon på åpen gate i Tel Aviv.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er De siste ukene har tusenvis av demonstranter møtt opp i gatene for å kreve Benjamin Netanyahus avgang som Israels president.

Installasjonen har hentet inspirasjon fra maleriene av det siste måltidet Jesus holdt med disiplinene før han ble pågrepet og korsfestet. Best kjent er kanskje Leonardo da Vinci sin variant, «Nattverden» (1490-tallet).

Den aller nyeste tolkningen er satt opp på Rabin-plassen i Tel Aviv og viser Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, som et foreløpig siste stikk mot den omstridte lederen. Til stor forskjell fra kjente varianter av motivet, er Netanyahu alene ved bordet denne gangen. Statsministeren fråtser i mat ved et ti meter langt bord, og fremstiller ham som en hedonist som har mistet kontakt med alle rundt seg.

Maleriet er laget av kunstneren Itay Zalait, som i et intervju tidligere i uken forklarte at motivet skal symbolisere «det siste måltidet med det israelske demokratiet».

Installasjonen som forestiller statsminister Benjamin Netanyahu er satt opp på Rabin-plassen i Tel Aviv. (Foto: Oded Balilty/AP/NTB scanpix.)

Krever Netanyahus avgang

De siste ukene har tusenvis av demonstranter møtt opp i gatene for å kreve Netanyahus avgang. De er kritiske til hans håndtering av koronautbruddet og den påfølgende økonomiske krisen. Mange mener også at han har krenket Israels sterke demokratiske tradisjoner ved å tviholde på makten for å slippe å bli stilt for retten for korrupsjon.

Annonse

De stiller også spørsmål ved hans motiver for å bruke unntakslover for å bekjempe koronaviruset.

Bordet som statsministeren sitter ved, er fullt av frukt, penger, tomme flasker med likør og en sigar – et stikk til de luksuriøse gavene Netanyahu anklages for å ha mottatt fra mektige støttespillere. Netanyahu selv er i ferd med å spise en stor kake, alene, med tolv tomme stoler rundt seg

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar