– En viktig hyllest

Homoaktivisten Kim Friele får skulptur i Bergen sentrum

Setter publikum på sokkel: Vinnerbidraget til Bergen kommunes utsmykningsprosjekt hedrer homoaktivisten Kim Friele og er laget av kunstner Lina Viste Grønli. Skulpturen skal komme byens innbyggere og besøkende til gode. (Bilde: Skisse laget av Lina Viste Grønli.)
Setter publikum på sokkel: Vinnerbidraget til Bergen kommunes utsmykningsprosjekt hedrer homoaktivisten Kim Friele og er laget av kunstner Lina Viste Grønli. Skulpturen skal komme byens innbyggere og besøkende til gode. (Bilde: Skisse laget av Lina Viste Grønli.)
Den 85 år gamle aktivisten er kjent som Norges første åpne lesbiske kvinne. Nå får hun egen skulptur gjennom satsingen «Kvinner på sokkel». Kunstner Lina Viste Grønli fikk oppdraget.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kim Friele er bergenser og kjent som Norges første åpne lesbiske kvinne. Nå hedres hun av Bergen kommune med ny skulptur av Lina Viste Grønli.)

Gjennom prosjektet «Kvinner på sokkel» skal Bergen kommune øke kvinners tilstedeværelse i det offentlige rom.

Kunstverket til Lina Viste Grønli ble valgt ut blant seks viderekomne bidrag fra en internasjonal prekvalifiseringsrunde med 53 påmeldte kunstnere. Verket består av tre monumentale benker som staver navnet K-I-M. Benkene er en referanse til at Karen-Christine «Kim» Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile etter å ha kommet ut av skapet fra et heterofilt ekteskap.

Kim Friele er bergenser og kjent som Norges første åpne lesbiske kvinne. Hun har kjempet frem flere politiske gjennomslag for homofiles likeverd og rettigheter gjennom sine ledende roller i interesseorganisasjonen Det Norske Forbundet av 1948, fra 1962 til 1989. Kim Friele fortsetter å stå på barrikadene mot diskriminering og for homofiles rettigheter den dag i dag.

Les også: Åtte nordmenn som bør få sin egen statue

Annonse
Benkene til Kim: Planen er å avduke skulpturen på Vågsallmenningen i anledning Kim Frieles 86-årsdag i mai 2021. (Foto: Skisse laget av Lina Viste Grønli.)

– En viktig hyllest

Juryen og kunstutvalget har bestått av representanter fra Skeivt arkiv og Norsk billedhoggerforening, samt Fagavdeling for kunst og kulturutvikling og Bymiljøetaten i Bergen kommune.

Bidragene ble vurdert ut fra kriterier om at det skal være et likestillingsprosjekt for å hedre kvinner i det offentlige rom, at det skal være en skulptur som fremmer både Kim Frieles person og sak, samt at det skal være en skulptur som kommer byens innbyggere og besøkende til gode. Blant forslagene som kom inn fantes både figurative og non-figurative kunstneriske uttrykk.

– Valget falt til slutt på en skulptur som snur opp ned på hierarkiene ved å sette publikum på sokkel. Den er inkluderende og aktiverer byrommet med samtidskunst fra en internasjonalt anerkjent kunstner. Samtidig er skulpturen en hedrende og varig markering av Kim Frieles person og solide arbeid. På sikt har vi også en ambisjon om at stedet på Vågsallmenningen, hvor skulpturen skal stå, på folkemunne blir hetende Kim Frieles plass, sier kunstkonsulent og leder for kunstutvalget, Maya Økland.

Planen er å avduke skulpturen på sitt valgte sted på Vågsallmenningen i forbindelse med Kim Frieles 86-års dag i mai 2021. Byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt er begeistret for vinnerens prosjekt, og gleder seg til å ta i bruk den nye plassen.

– Det blir en viktig hyllest til de verdiene Kim Friele kjempet for: Mer åpenhet og et mer inkluderende samfunn. Benkene er innbydende og ikke minst kreativt utformet. De vil nok pirre nysgjerrigheten til tilfeldig forbipasserende og dem som stanser for å hvile. Flere blir invitert til å lære om Kim Frieles liv og kamp, sier Nødtvedt.

Fikk oppdraget: Kunstner Lina Viste Grønli. (Foto: Maya Økland.)

Elsker det offentlige rom

Kunstner Lina Viste Grønli (43) sier hun er «i overkant interessert i den kunsten som er i det offentlige rom».

– Jeg elsker den forhatte, neglisjerte og standhaftige offentlige skulpturen. Den som blir sett stygt på av tusen øyne, tagget på og dekket med møkk og mose. Først når den trues med å bli fjernet plutselig og endelig, blir skulpturen hele byens maskot som må bevares og kjempes for, sier Lina Viste Grønli (43), og fortsetter:

– Kim Friele står ikke bare som en bauta og statue allerede. Hun kan lett komme til å representere noen av de samme egenskapene. Det er med dette inspirerte utgangspunktet jeg vil gå i gang med denne utfordrende, men også opplagte oppgaven.

Viste Grønli er født i Bergen, utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og basert i USA. Hun har stilt ut ved flere store kunstinstitusjoner i Europa og USA og har tidligere produsert offentlige kunstverk for FN-bygget i New York, Digitaliseringsdirektoratet i Leikanger og på Munkerud skole i Oslo.

Kunstnerens arbeider kan kjennetegnes ved en lek med objekters betydning i skillet mellom popkunst og konseptuell kunst. I de offentlige kunstverkene foretrekker hun å bruke naturlige og bærekraftige materialer av tre, metall og stein.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar