Voldelige antirasister

Sians motdemonstranter trenger en innføring i demokrati

En ung kvinne blir pågrepet av sivilt politi under Stopp islamiseringen av Norge (Sian) sin demonstrasjon på Furuset senter i Oslo. De ble møtt av voldelige motdemonstranter som forsøkte å overdøve markeringen. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)
En ung kvinne blir pågrepet av sivilt politi under Stopp islamiseringen av Norge (Sian) sin demonstrasjon på Furuset senter i Oslo. De ble møtt av voldelige motdemonstranter som forsøkte å overdøve markeringen. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)
Oslo mot rasisme bør anmeldes for sin rolle i å skape krigssone på Furuset, skriver sekularist Shakeel Rehman.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Stopp islamiseringen av Norge (Sian) arrangerte demonstrasjon på Furuset i Oslo, men ble møtt av voldelige motdemonstranter.

Lørdag møtte Stopp islamiseringen av Norge (Sian) til demonstrasjon på Furuset i Oslo. En fullt lovlig demonstrasjon, selv om de aller fleste av oss ikke liker innholdet i den.

Dessverre endte det hele opp med å bli en krigssone. Men det er ikke tenåringene som kastet steiner som skal stilles til ansvar alene. Enda mer ansvar bør arrangørene av motdemonstrasjonen ta – de som rullet ut sine bannere, kanaliserte sinte antirasister og eskalerte stemningen mens de så på at sine allierte ungdommer ble gasset ned av politiet.

De så upåvirket på det hele. Det virket villet – at de unges aggresjon mot politiet eskalerte.

Det bør få konsekvenser.

Annonse
Lørdag demonstrerte Sian på Furuset senter i Oslo. De ble møtt av voldelige motdemonstranter. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)

Blodig alvorlig

Vi var mange småbarnsforeldre i området reagerte sterkt da tåregassen fant veien helt inn til våre stuer, og barna begynte å gråte.

Unge nede i 12-årsalderen begynte å kaste stein, utøve vold og bedrive hærverk mot demonstrantene og politiet. Arrangørene av motdemonstrasjonen burde tatt tak i dette umiddelbart, men tvert imot virker det som om de syntes det var helt greit at det eskalerte til voldelig motdemonstrasjon mot Sian og politiet på Furuset senter.

Det er Oslo mot rasisme, Alna mot rasisme og Rødt som bør ta ansvaret for dette, og anmeldes til politiet for deres rolle i å skape en krigssone på Furuset, og for å misbruke unge i sin antirasistiske kamp.

For mens alt dette utspilte seg, rullet arrangørene bare ut sine budskap.

Heldigvis møtte politiet dette eksemplarisk – tålmodig håndtert – noe som sørget for at ingen barn eller unge ble skadet.

Shakeel Rehman er leder for Senter for Sekulær Integrering (SSI). Her under Sekulære norske muslimers demonstrasjon utenfor Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskéen i 2017. (Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.)

Vis toleranse

Arrangørene av motdemonstrasjonen mot Sian på Furuset i Oslo trenger en innføring i demokrati. Det som skjedde lørdag, var en totalt inkompetent motdemonstrasjon.

Hvis man vil reagere mot Sians rasisme, så kan man reagere demokratisk. Vis toleranse. Muslimer burde laget en «fredens ring» rundt Sian, slik at det ikke ble behov for politiet. Antirasistene utnyttet sint muslimsk ungdom.

Hvor var de voksne hos arrangørene?

De grep ikke engang inn da de unge ble gasset av politiet. Det var rent kynisk antirasisme.

Tvert imot all demokratisk logikk, skapte de en massesuggesjon. Og vi ble vitne til at vi har mer enn nok ung sint ungdom til å angripe politiet og drive hærverk.

Les også: Handlingsplanen mot muslimhat er kontraproduktiv

Tiltrekker seg antiblasfemikerne

Det er også en annen aktør her vi må være klar over.

Denne antirasismen tiltrekker seg antiblasfemiske muslimske ungdommer som er villige til å bruke vold mot blasfemi. Derfor er faren for vold mot politiet, som jo skal beskytte den blasfemiske motparten, stor.

Det var enkelte mødre som tok kontakt med meg, var bekymret og fortalte at deres muslimske sønn hadde vært med å mobilisert andre unge gutter mot Sian og snakket om å bruke vold.

Jeg, som har bakgrunn fra Pakistan, har sett med gru på den antidemokratiske, voldelige, utviklingen der nede som har kulminert i mange utenomrettslige drap på blasfemikere. Dette med støtte fra store deler av befolkingen.

Jeg ble skremt og sterkt bekymret av å se unge sinte muslimer, og spesielt pakistansk-norske utvise et enormt hat mot politiet, som jo hindret dem i å nå Sian.

Det var skremmende med tanke på at det i Pakistan ikke bare er blasfemikere, men også liberale, feminister og antirasistiske minoritetsforkjempere som blir angrepet av sinte antiblasfemikere.

Les også: Brenner du inne med islamkritiske holdninger? Les dette

En krigssone

Jeg sto mildt sagt sjokkert over å se krigssonen som utspilte seg på vårt fredlige Furuset.

Rundt Furuset senter bor det hundrevis av småbarnsfamilier, og politiets kommandobiler måtte helt inn til våre boligblokker for å stoppe unge mennesker som var forvandlet til ustoppelige, aggressive pøbler – og tåregass fant dermed veien frem til nabolag og stuer med våre små barn på 2 til 4 år.

Da tok foreldre ansvar med stor fare for å bli møtt med steiner. Deriblant annet min norsk-albanske nabo, som sa ifra til aggressive, steinkastende sinte ungdom.

Dette var arrangørene sitt ansvar, men foreldre måtte gjøre den jobben da våre barn ble rammet av tåregass.

Les også: Den nye islamkritikken er ikke så banal som Shah og Shaygani vil ha det til

Arrangørene må ta ansvaret

Jeg vet ikke hvem som står bak Oslo mot rasisme, men de bør anmeldes til politiet for sin rolle i det som skjedde i går.

Jeg så også en kjent politiker fra MDG der, blant motdemonstrantene, og jeg gikk bort til ham og spurte hvem «Oslo mot rasisme» er, siden vedkommende har vært tilknyttet antirasisme i mange år. Han sa at han ikke kjente dem. Heller ikke han gjorde noe for å stoppe ungdommen.

Rødt, SV, MDG og Ap bør også ta ansvar, siden det er disse partiene som har tatt til orde for motdemonstrasjoner i bydelene.

Lokalpolitikere bør kjenne sitt ansvar og ikke legge til rette for slike motdemonstrasjoner, men heller lære barna opp i toleranse, før en av dem blir skadet under kaoset, eller eventuelt selv utfører en voldelig handling som kan ødelegge livet deres.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar