– Nære bånd

Nasjonalmuseets direktør kritiseres av stortingspolitikere

Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo fotografert i alabasthallen i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo i 2018. Museet åpner neste år. (Arkivfoto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix.)
Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo fotografert i alabasthallen i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo i 2018. Museet åpner neste år. (Arkivfoto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix.)
Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, får kritikk fra Stortinget for sin håndtering av økonomisk støtte til museet fra Nicolai Tangen. Advokatfirma mener båndene mellom de to er for nære.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Karin Hindsbo får ikke delta i vurderingen av gaver til Nasjonalmuseet fra Nicolai Tangen.

– Saken fremstår uheldig. På Nasjonalmuseet er det styrets oppgave å sørge for at regler og prosedyrer om private donasjoner og inhabilitet følges i organisasjonen, sier Kristin Ørmen Johnsen (H), som leder kulturkomiteen på Stortinget, til VG.

Hindsbo er venn av Tangen, som nettopp har tiltrådt som sjef for oljefondet. Kritikken kommer etter at hun før jul spurte Tangen om hans stiftelse AKO Foundation ville gi økonomisk støtte til det nybygde Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo. De to møttes i London i januar for å diskutere saken.

Hindsbo varslet først styreleder Linda Bernander Silseth om mulig inhabilitet i mai, ifølge VG. Hindsbo sier til avisen at hun varslet tidsnok, siden avtalen ikke var formalisert.

Les også: Karin Hindsbo inhabil overfor Nicolai Tangen

Annonse

– Nære bånd

Museets styre har bedt et advokatfirma vurderer saken, og konklusjonen er at båndene mellom de to er så nære at Hindsbo ikke kan håndtere eller ta avgjørelser knyttet til en sponsoravtale.

Ørmen Johnsen vil sende et spørsmål til kulturminister Abid Raja (V) mandag om hvordan han vil sikre et godt regelverk for private donasjoner.

Nasjonalmuseet skriver i en kommentar til NTB at de er opptatt av transparens og forsvarlig saksbehandling av alle spørsmål.

Styrebehandles

– Når det gjelder denne saken, vil Nasjonalmuseets styre gå inn i både hvordan vi starter, og gjennomfører, forhandlingsprosessen med AKO om et mulig sponsorsamarbeid, og hvordan beslutningen om et eventuelt samarbeid fattes når forhandlingene er over. Dette står allerede på sakskartet til styrets møte mandag 7. september, uttaler Karin Hindsbo til NTB.

Også SVs Freddy Øvstegård mener Hindsbo burde ha fått vurdert habiliteten sin før hun tok kontakt med Tangen og ba om donasjon til museet, og mener Kulturdepartementet må vurdere en eventuell avtale mellom museet og AKO Foundation.

AKO Foundation er stiftelsen som overtar eierandelene og utbytterettighetene Tangen har hatt i sitt eget selskap AKO Capital. Han måtte kvitte seg med eierskapet for å unngå habilitetsproblemer som sjef for oljefondet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar