fbpx
Etikk og estetikk

Enige om at Erna Solberg bør beklage «Ways of Seeing»-kritikk

Rødt-politiker Eivor Evenrud og Munchmuseet-direktør Stein Olav Henrichsen er gjester i den åttende episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Subjekt.)
Rødt-politiker Eivor Evenrud og Munchmuseet-direktør Stein Olav Henrichsen er gjester i den åttende episoden av Etikk og estetikk. (Foto: Subjekt.)
«Rasistisk» benk, «populistisk» utstilling og armlengdes avstand er temaene i den åttende episoden av Etikk og estetikk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt-podkasten Etikk og estetikk er ute i sin åttende episode.

Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av vår tids vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?

Subjekts podkast, Etikk og estetikk, skal hjelpe deg med å konkludere.

Vanskelige temaer

I den åttende episoden av Etikk og estetikk møter vi Rødt-politiker Eivor Evenrud og Munchmuseet-direktør Stein Olav Henrichsen til debatt om en «rasistisk» benk, en utstilling som kritiseres for å være en «populistisk gimmick» og statsminister Erna Solbergs utspill om teaterstykket «Ways of Seeing»:

Annonse

· En såkalt rasistisk benk i Botanisk hage har skapt heftig debatt den siste uken. To SV- og Rødt-politikere mente benken skapte en «utrygg atmosfære», ettersom den var dedikert til en norsk botaniker og vitenskapsmann fra 1700-tallet, som i dag beskyldes for å ha vært en «vitenskapelig rasist». UiO, som drifter Botanisk hage, har avvist forslaget. Men burde de lyttet til politikerne, og fjernet benken?

· Kunstnere og kunstkritikere går hardt ut mot Nasjonalmuseets åpningsutstilling, hvor hele 150 kunstnere står på plakaten. Utstillingen, med tittelkonseptet «Jeg kaller det kunst», skal utforske hva kunst er, hvem som får innpass i utstillingsrommene, hvilke kunstnere som holdes utenfor, og hvorfor de gjør det. Dagsavisen-kritiker Lars Elton mener Nasjonalmuseet bør vite hva kunst er, og kunstner Sverre Bjertnes mener det hele er en «populistisk gimmick» uten faglig forankring. Har Nasjonalmuseet gitt fra seg sin kunstneriske integritet for å bli en demokratisk arena i stedet?

· Teaterstykket «Ways of Seeing» er tema i Oslo tinghus i disse dager, hvor eks-justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen, er tiltalt for blant annet å ha begått hærverk på sitt eget hus, for så å antyde at dette er en konsekvens av at teaterstykket rettet et kritisk søkelys mot deres husfasade. «Uansett hva utfallet av rettssaken blir, er det en som bør si unnskyld», skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han peker på Erna Solberg, fordi at hun i 2019 mente at «Ways of Seeing gjorde det tøffere å være politiker». Solberg har avslått å beklage flere ganger, men burde hun egentlig det?

Tidligere episoder

Etikk og estetikk er ute i syv episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.

I syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.