fbpx
Etikk og estetikk

– Jeg kan ikke se for meg et yrke der minoritetsbakgrunn er en større ressurs

Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), møter Vårt lands kulturredaktør, Arne Borge, til debatt i Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), møter Vårt lands kulturredaktør, Arne Borge, til debatt i Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Kulturredaktør Arne Borge er overrasket over at minoritetskvoten på journalistikkstudiet vurderes erstattet. Han møter varaordfører Kamzy Gunaratnam til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekts podkast, Etikk og estetikk, er ute i sin niende episode.

Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av vår tids vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?

Subjekts podkast, Etikk og estetikk, skal hjelpe deg med å konkludere.

Vanskelige temaer

I den niende episoden av Etikk og estetikk møter vi Ap-politiker og Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam, og kulturredaktør i Vårt land, Arne Borge, til debatt om sex-samtykkeloven, minoritetskvote på journalistikkstudiet og at Konkurransetilsynet varsler om bøter til en rekke norske forlag på til sammen en halv milliard.

Annonse

Bakgrunnen for temaene er noen av den siste ukens oppståtte kulturdebatter:

· Noen kaller det symbolpolitikk, men siden Sverige innførte samtykkelov i 2018, har antall dømte voldtektsdømte økt med 75%. Anmeldelser har dessuten økt med 21 prosent, og tiltaler med 80 prosent. Samtykkeloven i Sverige fungerer, hevdes det. Bør Norge følge etter?

· For å komme inn på journaliststudiet i Oslo, må man ha hele 54,5 i karakterpoeng. Likevel, fylles ikke de fem minoritetskvoteplassene på studiet opp, skriver Universitas, og nå vurderes minoritetskvoten fjernet. Er det så farlig?

· Torsdag denne uken kunngjorde Konkurransetilsynet at de vil ilegge norske forlag bøter på til sammen en halv milliard. Ifølge Konkurransetilsynet skal forlagene ha utvekslet informasjon som kommer til skade for konkurransen for forbrukerne. «Bøker er ikke boller», svarer litteratursosiolog. Er det riktig å behandle bøker som alle andre varer?

Tidligere episoder

Etikk og estetikk er ute i ni episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.

syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».

I åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.