Bergen kunsthall og Kode holder åpent med smittevernsrestriksjoner. (Foto: Bergen kunsthall.)
Vernissageguiden

De beste utstillingsåpningene i Bergen akkurat nå

Bergens kunstscene viser seg fra sin beste side denne høsten. Disse utstillingene må du få med deg.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av de beste utstillingene akkurat nå.

Let’s be real.

Sammenlignet med busser, babyshowers og butikker, så er de fleste norske museer og gallerier snarere pandemiske safe spots.

Derfor vil Vernissageguiden fortsette å oppfordre til å bruke kunstmuseene på en trygg måte gjennom denne vanskelige tiden: For å orientere deg i den blomstrende kunstverdenen, og for å støtte oppunder det kritiske kulturlivet.

Vernissageguiden vil selvfølgelig aldri anbefale noen å trosse helsemyndighetenes råd.

Følg også museers og galleriers sikkerhetsanvisninger på stedet.

Jef Geys var lærer i over 30 år ved en offentlig barneskole i den lille byen Balen i Flandern, hvor han også bodde. I sin undervisning gjorde han skolen til ett av sine viktigste produksjonssteder, og til et sted hvor kunstnerisk opphav kunne deles mellom kunstner og skolebarn. (Foto: Jef Geys.)

Kunstens rolle

Står til og med 5. april 2021.

Den belgiske kunstneren Jef Geys (1934–2018) arbeidet med en kontinuerlig problematisering av kunstens rolle og dens definisjoner.

Med verker laget i samarbeid med skoler, verksteder, gårder, museer, kafeer og barer, er hans kunstproduksjon tett sammenvevd med egen biografi og knyttet til en lokal situasjon, hvor hans praksis omfavner både populærkultur, moderne kunst og det tilsynelatende banale.

Utstillingen er kuratert av Axel Wieder og Steinar Sekkingstad.

KODE åpner utstillingsåret med en bergenser av internasjonal størrels

Monokrome synsbedrag

Åpner 22. januar og står til og med 2. mai 2021.

Kode åpner utstillingsåret med en bergenser av internasjonal størrelse: Thomas Pihl.

Utstillingen «Sight Specific» er den første retrospektive presentasjonen av Pihl, med arbeider av både eldre og nyere dato.

Thomas Pihl (f. 1964) virker i dag både i Bergen og i New York. Gjennom sitt 30 år lange kunstnerskap har han markert seg sterkt som en av landets fremste kunstnere i sin generasjon, og har siden 1994 også vært aktiv del av den amerikanske kunstscenen. Nå returnerer han til fødebyen for sin første retrospektive utstilling.

Måten øyet oppfatter fargen og lyset står sentralt i Pihls kunstnerskap. Han er kjent for sine store, monokrome malerier. I en prosess hvor fargene påføres lerretet i utallige lag, bygger han opp transparente flater som nesten fremkaller en form for synsbedrag hos den som ser på. Det oppstår et rom som kan oppleves både vakkert, overveldende og meditativt på samme tid.