Julian Schnabels selvportrett fra 1970 inngår i utstillingen «Private Eyes» på Kode. (Foto: Christen Sveaas’ kunststiftelse.)
Vernissageguiden

De beste utstillingsåpningene i Bergen akkurat nå

Bergens kunstscene viser seg fra sin beste side denne høsten. Disse utstillingene må du få med deg.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av de beste utstillingene akkurat nå.

Let’s be real.

Sammenlignet med busser, babyshowers og butikker, så er de fleste norske museer og gallerier snarere pandemiske safe spots.

Derfor vil Vernissageguiden fortsette å oppfordre til å bruke kunstmuseene på en trygg måte gjennom denne vanskelige tiden: For å orientere deg i den blomstrende kunstverdenen, og for å støtte oppunder det kritiske kulturlivet.

Vernissageguiden vil selvfølgelig aldri anbefale noen å trosse helsemyndighetenes råd.

Følg også museers og galleriers sikkerhetsanvisninger på stedet.

Årets festspillkunstner, Joar Nango, vises med stor utstilling i Bergen kunsthall. (Foto: Helle Brünich.)

En begivenhet

Står fra 4. september 2020 til 8. november 2020.

Når Bergen kunsthall presenterer Nango som årets festspillutstiller er det aller første gang i historien dette prestisjetunge oppdraget blir gitt til en kunstner med samisk opprinnelse.

Nango er opprinnelig utdannet arkitekt, men hans kunstutstillinger fungerer som laboratorier for en undersøkende praksis preget av fleksibilitet, pragmatisme og tilpassing til naturen, inspirert av erfaringer og tradisjoner fra kunstnerens bakgrunn i Nord-Norge.

Det er en interdisiplinær praksis og øvelse, og ikke minst en begivenhet i seg selv når årets store festspillutstilling åpner dørene.

Julian Schnabels selvportrett fra 1970 inngår i utstillingen «Private Eyes» på Kode. (Foto: Christen Sveaas’ kunststiftelse.)

En unik mulighet

Står fra 2. oktober 2020 til 20. desember 2020.

Utstillingen «Private Eyes» viser store kunstnernavn med verk som på ulike måter reflekterer de politiske og kulturelle bevegelsene i perioden.

Den omfattende utstillingen huser sentrale amerikanske kunstnere, som Louise Borgeouis, Andy Warhol, Willem de Kooning, Nan Goldin, Matthew Barney, Robert Rauschenberg og Christopher Wool. Alle verk er innlånt fra Christen Sveaas’ kunststiftelse.

Det er altså en unik mulighet til å få innblikk i en … rik samling.

Visningsperioden denne høsten sammenfaller med det amerikanske presidentvalget i november, noe som kan gi utstillingen en ekstra dimensjon for publikum. Den historiske bakgrunnen for dagens debatter rundt blant annet kjønnsuttrykk og seksualitet, og rase og representasjon, reflekteres i mange av verkene som vises.

Mathias Blumenthal (ca 1719-1763): Takmaleri med allegoriske framstillinger. (Foto: KODE Kunstmuseer og Komponisthjem).

Permanent utgår

Står fra 4. mai 2013 og 31. desember 2021.

Denne samlingsutstillingen har stått så lenge at det er på tide at den byttes ut.

Samtidig er det nå den gyldne og eneste muligheten til å få med seg en samling som har stått lenge, men som faktisk skal byttes ut.

På Kode 3 vises Rasmus Meyers samlinger: Verk fra den den norske «gullalderen», og verdens tredje største samling av Edvard Munch.

Det er takket være en privatperson. Han var blant de første viktige samlere av Edvard Munchs kunst, og sikret seg hovedverk fra alle Munchs perioder.

Kode og Bergen har i dag verdens tredje største samling av Edvard Munch. En stor andel av verkene markerer de viktige skiftene i Edvard Munchs kunstnerskap.

Her kan du oppleve hovedverk som «Sjalusi», «Melankoli», «Kvinnen i tre stadier» og «Aften på Karl Johan».