Leonard Rickhards «Uten tittel» (2016) fyller en hel vegg med 176 tegninger. Installasjonfoto fra utstillingen «Før og etter solnedgang» på Trondheim kunstmuseum. (Foto: Susann Jamtøy/TKM.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Trondheim akkurat nå

Trondheims kunstscene viser seg fra sin beste side denne høsten. Disse utstillingene må du få med deg.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av de beste utstillingene akkurat nå.

Let’s be real.

Sammenlignet med busser, babyshowers og butikker, så er de fleste norske museer og gallerier snarere pandemiske safe spots.

Derfor vil Vernissageguiden fortsette å oppfordre til å bruke kunstmuseene på en trygg måte gjennom denne vanskelige tiden: For å orientere deg i den blomstrende kunstverdenen, og for å støtte oppunder det kritiske kulturlivet.

Vernissageguiden vil selvfølgelig aldri anbefale noen å trosse helsemyndighetenes råd.

Følg også museers og galleriers sikkerhetsanvisninger på stedet.

Leonard Rickhard, «Stort fugleskap mot gul vegg» (2005–07). Christian Bjellands samling. (Foto: Thomas Widerberg.)

En nestor

Står fra 12. september 2020 til 14. februar 2021.

Trondheim kunstmuseum har skapt en omfattende, altoppslukende og fantastisk utstilling med verk av Leonard Rickhard.

Den bør du ikke gå glipp av.

Den 75 år gamle mesteren har fått boltre seg i Trondheim kunstmuseums andre etasje. Utstillingen har ingen start eller slutt, men behøver heller ikke det. Det er en utstilling å fortape seg i, og en utstilling å utforske uten arkitektonisk veiledning. Beveg deg gjerne i sirkel, eller intuitivt, etter tiltrekning mot de fascinerende detaljene.

Gjennom 40 år har han markert seg som en av Norges mest fremtredende malere. Leonard Rickhards billedverden er preget av oppveksten etter 2. verdenskrig, med motiv som militærbrakker, kampfly og andre kjøretøy, tversnitt av landskap og bygninger, interiører med modellflybygging og fuglesamlinger. Rickhards malerier er blitt kalt melankolsk og oppfattes ofte som gåtefull og på samme tid analytisk. Han er godt forankret i vestlig malerisk tradisjon, hvor for eksempel Poussin og Seurat kan nevnes som inspirasjonskilder. I hele andreetasjen i TKM Bispegata vil vi vise et omfangsrikt utvalg av tegninger og malerier fra 1990 frem til i dag.

Les Subjekts anmelders dom her.

Gideonsson/Londré: Pickled feet (2020). Bildecourtesy kunstnerne

Om selve livet

Står fra 17. september 2020 til 15. november 2020.

I 1950 ble en mumifisert kropp, som vi nå kjenner som Tollundmannen, funnet i en myr på Jylland i Danmark. Selv om mannen var fra det 4. århundre før Kristus, var trekkene hans så godt bevart at man først antok at han var fra vår tid.

Tollundmannen føyde seg inn i rekkene etter Ötzi, som levde omkring 3300 år før Kristus, og andre hvis kontinuerlige tilstedeværelse smelter vår tid sammen med deres, takket være de konserverende egenskapene til gjørme og is.

Disse kroppenes nærvær gir oss et glimt av håp om udødelighet, noe som lenge har hjemsøkt menneskets fantasi i filosofi, populærkultur og forskjellige kosmologier. Dagens helsekrise gjør dette temaet på nytt presserende. Aktuelle utviklinger innen bioteknologi ser ut til å bringe oss stadig nærmere den eldgamle drømmen om evig liv. På samme tid er vi vitne til en gjenoppblomstring av biopolitikk, der selve livet blir kontrollert, både gjennom kropper og gjennom molekyler, DNA og koder.

En utstilling du ikke vil gå glipp av.