Leonard Rickhards «Uten tittel» (2016) fyller en hel vegg med 176 tegninger. Installasjonfoto fra utstillingen «Før og etter solnedgang» på Trondheim kunstmuseum. (Foto: Susann Jamtøy/TKM.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Trondheim akkurat nå

Trondheims kunstscene viser seg fra sin beste side. Disse utstillingene må du få med deg.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av de beste utstillingene akkurat nå.

Let’s be real.

Sammenlignet med busser, babyshowers og butikker, så er de fleste norske museer og gallerier snarere pandemiske safe spots.

Derfor vil Vernissageguiden fortsette å oppfordre til å bruke kunstmuseene på en trygg måte gjennom denne vanskelige tiden: For å orientere deg i den blomstrende kunstverdenen, og for å støtte oppunder det kritiske kulturlivet.

Vernissageguiden vil selvfølgelig aldri anbefale noen å trosse helsemyndighetenes råd.

Følg også museers og galleriers sikkerhetsanvisninger på stedet.

Leonard Rickhard, «Stort fugleskap mot gul vegg» (2005–07). Christian Bjellands samling. (Foto: Thomas Widerberg.)

En nestor

Står fra 12. september 2020 til 14. februar 2021.

Trondheim kunstmuseum har skapt en omfattende, altoppslukende og fantastisk utstilling med verk av Leonard Rickhard.

Den bør du ikke gå glipp av.

Den 75 år gamle mesteren har fått boltre seg i Trondheim kunstmuseums andre etasje. Utstillingen har ingen start eller slutt, men behøver heller ikke det. Det er en utstilling å fortape seg i, og en utstilling å utforske uten arkitektonisk veiledning. Beveg deg gjerne i sirkel, eller intuitivt, etter tiltrekning mot de fascinerende detaljene.

Gjennom 40 år har han markert seg som en av Norges mest fremtredende malere. Leonard Rickhards billedverden er preget av oppveksten etter 2. verdenskrig, med motiv som militærbrakker, kampfly og andre kjøretøy, tversnitt av landskap og bygninger, interiører med modellflybygging og fuglesamlinger. Rickhards malerier er blitt kalt melankolsk og oppfattes ofte som gåtefull og på samme tid analytisk. Han er godt forankret i vestlig malerisk tradisjon, hvor for eksempel Poussin og Seurat kan nevnes som inspirasjonskilder. I hele andreetasjen i TKM Bispegata vil vi vise et omfangsrikt utvalg av tegninger og malerier fra 1990 frem til i dag.

Les Subjekts anmelders dom her.

Dea Trier Mørch vises ved stor soloutstilling på Kunsthall Trondheim. (Foto: Kunsthall Trondheim.)

Antirasistisk aktivisme

Står til og med 21. januar på Kunsthall Trondheim.

I samarbeid med Louisiana viser Kunsthall Trondheim den største presentasjonen av den aktivistiske og folkekjære kunstneren Dea Trier Mørch.

Samtidig viser de Norges første utstilling om vårens antirasismedemonstasjoner, sammen med plakater skapt av medlemmer av nettverket «Oi!».

«Oi!» ble invitert av Kunsthall Trondheim i høst 2019 å fortsette å bygge nettverk i Trondheim i 2021 og i tiden fremover. Med denne utstillingen ønsket kunsthallen å aktualisere Dea Trier Mørchs kunst og sette den i sammenheng med nåtidens viktige sosiale bevegelser.