Årets nobeldiplom ble avduket på Nobels fredssenter lørdag. Oslo-kunstneren Vanessa Baird står bak kunstverket. (Foto: Johannes Granseth/Nobel Peace Center/NTB.)
Avduket i dag

Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom

Nobel-diplomet er malt av den norske kunstneren Vanessa Baird, og vil bli overlevert Verdens matvareprogram 10. desember.
Saken er Nobels fredspris utdeles 10. desember.

56-åringen sto også bak fjorårets diplom, som ble gitt til Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed.

I år deles altså fredsprisen ut til Verdens matvareprogram (WFP), som vil motta Nobel-diplomet sammen med en sjekk på ti millioner svenske kroner og fredsprismedaljen, utformet av Gustav Vigeland.

Det er foreløpig uavklart om direktøren for WFP vil komme fysisk til Oslo for å motta prisen, som skal deles ut i Universitetets aula torsdag 10. desember.

Kunstner Vanessa Baird på scenen i 2019, i anledning av at Nobels fredspris ble feiret. Vanessa Baird lagde både fjorårets og årets diplom. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)

Nobelprisen i litteratur til Louise Glück

Årets nobelpris i litteratur går til den amerikanske poeten Louise Glück.

Det opplyste Svenska Akademien torsdag. Glück roses i begrunnelsen for sin «umiskjennelige poetiske stemme, som med streng skjønnhet gjør individuell eksistens universell».

Nedskalert prisutdeling

Nobelprisen har blitt utdelt i Oslo rådhus i over 30 år.

I år blir det i stedet en nedskalert prisutdeling i Universitetets aula, hvor fredsprisen ble delt ut i årene mellom 1947 og 1989. Der blir det rundt 100 gjester.

Noe av årsaken til dette er at det i rådhuset uansett ikke ville vært tillatt å ha flere enn 200 mennesker på grunn av koronarestriksjonene. I salen er det egentlig plass til 1.000 personer, og det ville ha sett veldig glissent ut, sa sekretær Olav Njølstad ved Nobelinstituttet til NRK tidligere i høst.

På grunn av pandemien er det også høyst usikkert om vinneren kan komme til Oslo for å motta prisen. Derfor legges det opp til at vedkommende er med på utdelingsseremonien digitalt.

Det kan også bli aktuelt å invitere vinneren til Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen neste år.

Den tradisjonelle nobelbanketten på Grand Hotel om kvelden er også avlyst i år. Det samme er også fredspriskonserten.