Avduket i dag

Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom

Årets nobeldiplom ble avduket på Nobels fredssenter lørdag. Oslo-kunstneren Vanessa Baird står bak kunstverket. (Foto: Johannes Granseth/Nobel Peace Center/NTB.)
Årets nobeldiplom ble avduket på Nobels fredssenter lørdag. Oslo-kunstneren Vanessa Baird står bak kunstverket. (Foto: Johannes Granseth/Nobel Peace Center/NTB.)
Nobel-diplomet er malt av den norske kunstneren Vanessa Baird, og vil bli overlevert Verdens matvareprogram 10. desember.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nobels fredspris utdeles 10. desember.

56-åringen sto også bak fjorårets diplom, som ble gitt til Etiopias statsminister Abiy Ali Ahmed.

I år deles altså fredsprisen ut til Verdens matvareprogram (WFP), som vil motta Nobel-diplomet sammen med en sjekk på ti millioner svenske kroner og fredsprismedaljen, utformet av Gustav Vigeland.

Det er foreløpig uavklart om direktøren for WFP vil komme fysisk til Oslo for å motta prisen, som skal deles ut i Universitetets aula torsdag 10. desember.

Kunstner Vanessa Baird på scenen i 2019, i anledning av at Nobels fredspris ble feiret. Vanessa Baird lagde både fjorårets og årets diplom. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)

Nobelprisen i litteratur til Louise Glück

Årets nobelpris i litteratur går til den amerikanske poeten Louise Glück.

Annonse

Det opplyste Svenska Akademien torsdag. Glück roses i begrunnelsen for sin «umiskjennelige poetiske stemme, som med streng skjønnhet gjør individuell eksistens universell».

Nedskalert prisutdeling

Nobelprisen har blitt utdelt i Oslo rådhus i over 30 år.

I år blir det i stedet en nedskalert prisutdeling i Universitetets aula, hvor fredsprisen ble delt ut i årene mellom 1947 og 1989. Der blir det rundt 100 gjester.

Noe av årsaken til dette er at det i rådhuset uansett ikke ville vært tillatt å ha flere enn 200 mennesker på grunn av koronarestriksjonene. I salen er det egentlig plass til 1.000 personer, og det ville ha sett veldig glissent ut, sa sekretær Olav Njølstad ved Nobelinstituttet til NRK tidligere i høst.

På grunn av pandemien er det også høyst usikkert om vinneren kan komme til Oslo for å motta prisen. Derfor legges det opp til at vedkommende er med på utdelingsseremonien digitalt.

Det kan også bli aktuelt å invitere vinneren til Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen neste år.

Den tradisjonelle nobelbanketten på Grand Hotel om kvelden er også avlyst i år. Det samme er også fredspriskonserten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar