Tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen, er tiltalt for blant annet angrep på demokratiet etter gnisninger med det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing». Ved hovedforhandlingens avslutning i Oslo tingrett fredag stilte hun igjen med en motivert tøyveske. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Rykende revolver i retten

Bertheussen stilte med «smoking gun» i rettens siste dag. Forsvarerne ber om full frifinnelse

Laila Bertheussen stilte i rettssakens siste dag med et bilde av en rykende revolver på vesken sin, etterfulgt av punktvise påstander om uskyld. Forsvaret tilslutter seg budskapet og krever frifinnelse.
Saken er Hovedforhandlingen i Bertheussen-saken avsluttes i Oslo tingretts sal 25 i dag.

Veskene har vært et samtaletema under hele straffesaken mot 55-åringen. Bertheussen nekter all skyld i saken om trusler mot demokratiet, sin egen samboer Tor Mikkel Wara og ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde og har kommet med stoffnett med et nytt budskap på nesten daglig.

Fredag er siste dag i den omfattende rettssaken. Det er Bertheussens egen forsvarer, advokat Bernt Heiberg, som skal drøfte straffespørsmålet for de påtalte forholdene.

Selv stilte den tiltalte med et nett med påtrykket av en rykende revolver og en sjekkliste over bevisene i saken. Mens det er huket av for «NEI» bak ordene «DNA, fingeravtrykk, bilde eller video, vitner, tilståelse og den skyldige» er det huket av for «JA» for «alibi».

Motivet er et åpenbart innlegg for Bertheussens påståtte uskyld i saken.

Påtalemyndigheten har blitt kritisert for å mangle konkrete, fellende bevis, ofte omtalt som en «smoking gun» eller nettopp en rykende pistol i amerikanske domstoler, som knytter 55-åringen direkte til de åtte handlingene i tiltalen. Aktoratet mener på den andre siden at kjeden av indisier er så sterk at de holder til å dømme henne.

Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Ber om full frifinnelse

I sal 250 i Oslo tingrett har straffesaken mot Laila Anita Bertheussen pågått siden tirsdag 8. september. Mens tiltalte har vært ut og inn av rettssalen, valgte hun fredag å oppholde seg i retten.

Medforsvarer Bernt Heiberg la ned påstanden om frifinnelse etter at statsadvokat Frederik Ranke torsdag ba om to års ubetinget fengsel for Bertheussen.

Heiberg kritiserte påtalemyndighetens etterforskning og mente at flere av forholdene ikke dreier seg om straffbare trusler, ei heller at de er rettet mot daværende justisminister Tor Mikkel Wara.

Medforsvarer Bernt Heiberg under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i Oslo tingrett fredag. Han la ned påstand om full frifinnelse for klienten, som er tiltalt for trusler mot demokratiet. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Svært grundig gjennomgang

Forsvareren gikk meget grundig til verks og drøftet alle mulige – og en del helt utenkelige sider – ved saken.

Han angrep påtalemyndigheten for å ville bruke straffesaken mot Bertheussen som en brekkstang for å øke det generelle straffenivået rundt paragraf 115, som gjelder angrep på demokratiet.

– Gitt at retten likevel skulle finne henne skyldig på alle punktene i tiltalen, er en straff på ni måneders fengsel mer passende. To år er altfor, altfor strengt, sa Heiberg.

Bertheussen har nektet straffskyld på alle forhold i tiltalen og mener noen andre må stå bak de åtte handlingene Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder hun skal ha utført.

Medforsvarer Bernt Heiberg la ned påstanden om frifinnelse etter at statsadvokat Frederik Ranke torsdag ba om to års ubetinget fengsel for Laila Anita Bertheussen. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Dissekerte argumentasjonen

Heiberg plukket motpartens argumentasjon fra hverandre bit for bit og belyste de forskjellige delene for de seks dommerne.

– Sagt med bred penn av aktor, er samtlige av handlingene å anse som trusler. Det er for unyansert. Det å tenne på en bil, er det å anse som en trussel eller et gjennomført straffbart forhold? Det er ikke en trussel med mindre den peker fremover mot en ny handling, sa han.

Han brukte mye av tiden til å drøfte paragraf 115, som skal beskytte offentlige myndighetspersoner.

– Er det Wara som justisminister som er truet, eller en annen rolle, sa han og viste til at Wara også er en privatperson og samboer med tiltalte.

Heiberg mente at dette skaper en svært vanskelig bevisvurdering når disse rollene blandes.

– Påtalemyndigheten må føre fullt ut bevis for at det er i egenskap av statsråd den rettsstridige handlingen er rettet mot, sa forsvarsadvokaten