Rykende revolver i retten

Bertheussen stilte med «smoking gun» i rettens siste dag. Forsvarerne ber om full frifinnelse

Tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen, er tiltalt for blant annet angrep på demokratiet etter gnisninger med det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing». Ved hovedforhandlingens avslutning i Oslo tingrett fredag stilte hun igjen med en motivert tøyveske. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen, er tiltalt for blant annet angrep på demokratiet etter gnisninger med det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing». Ved hovedforhandlingens avslutning i Oslo tingrett fredag stilte hun igjen med en motivert tøyveske. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Laila Bertheussen stilte i rettssakens siste dag med et bilde av en rykende revolver på vesken sin, etterfulgt av punktvise påstander om uskyld. Forsvaret tilslutter seg budskapet og krever frifinnelse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Hovedforhandlingen i Bertheussen-saken avsluttes i Oslo tingretts sal 25 i dag.

Veskene har vært et samtaletema under hele straffesaken mot 55-åringen. Bertheussen nekter all skyld i saken om trusler mot demokratiet, sin egen samboer Tor Mikkel Wara og ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde og har kommet med stoffnett med et nytt budskap på nesten daglig.

Fredag er siste dag i den omfattende rettssaken. Det er Bertheussens egen forsvarer, advokat Bernt Heiberg, som skal drøfte straffespørsmålet for de påtalte forholdene.

Selv stilte den tiltalte med et nett med påtrykket av en rykende revolver og en sjekkliste over bevisene i saken. Mens det er huket av for «NEI» bak ordene «DNA, fingeravtrykk, bilde eller video, vitner, tilståelse og den skyldige» er det huket av for «JA» for «alibi».

Motivet er et åpenbart innlegg for Bertheussens påståtte uskyld i saken.

Annonse

Påtalemyndigheten har blitt kritisert for å mangle konkrete, fellende bevis, ofte omtalt som en «smoking gun» eller nettopp en rykende pistol i amerikanske domstoler, som knytter 55-åringen direkte til de åtte handlingene i tiltalen. Aktoratet mener på den andre siden at kjeden av indisier er så sterk at de holder til å dømme henne.

Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Ber om full frifinnelse

I sal 250 i Oslo tingrett har straffesaken mot Laila Anita Bertheussen pågått siden tirsdag 8. september. Mens tiltalte har vært ut og inn av rettssalen, valgte hun fredag å oppholde seg i retten.

Medforsvarer Bernt Heiberg la ned påstanden om frifinnelse etter at statsadvokat Frederik Ranke torsdag ba om to års ubetinget fengsel for Bertheussen.

Heiberg kritiserte påtalemyndighetens etterforskning og mente at flere av forholdene ikke dreier seg om straffbare trusler, ei heller at de er rettet mot daværende justisminister Tor Mikkel Wara.

Medforsvarer Bernt Heiberg under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i Oslo tingrett fredag. Han la ned påstand om full frifinnelse for klienten, som er tiltalt for trusler mot demokratiet. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Svært grundig gjennomgang

Forsvareren gikk meget grundig til verks og drøftet alle mulige – og en del helt utenkelige sider – ved saken.

Han angrep påtalemyndigheten for å ville bruke straffesaken mot Bertheussen som en brekkstang for å øke det generelle straffenivået rundt paragraf 115, som gjelder angrep på demokratiet.

– Gitt at retten likevel skulle finne henne skyldig på alle punktene i tiltalen, er en straff på ni måneders fengsel mer passende. To år er altfor, altfor strengt, sa Heiberg.

Bertheussen har nektet straffskyld på alle forhold i tiltalen og mener noen andre må stå bak de åtte handlingene Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder hun skal ha utført.

Medforsvarer Bernt Heiberg la ned påstanden om frifinnelse etter at statsadvokat Frederik Ranke torsdag ba om to års ubetinget fengsel for Laila Anita Bertheussen. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Dissekerte argumentasjonen

Heiberg plukket motpartens argumentasjon fra hverandre bit for bit og belyste de forskjellige delene for de seks dommerne.

– Sagt med bred penn av aktor, er samtlige av handlingene å anse som trusler. Det er for unyansert. Det å tenne på en bil, er det å anse som en trussel eller et gjennomført straffbart forhold? Det er ikke en trussel med mindre den peker fremover mot en ny handling, sa han.

Han brukte mye av tiden til å drøfte paragraf 115, som skal beskytte offentlige myndighetspersoner.

– Er det Wara som justisminister som er truet, eller en annen rolle, sa han og viste til at Wara også er en privatperson og samboer med tiltalte.

Heiberg mente at dette skaper en svært vanskelig bevisvurdering når disse rollene blandes.

– Påtalemyndigheten må føre fullt ut bevis for at det er i egenskap av statsråd den rettsstridige handlingen er rettet mot, sa forsvarsadvokaten

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar