Siktet for alvorlig gjengran

Tre pågrepet etter spektakulært ran på museum i Dresden

Politiet har tidligere utlyst en dusør på opp til 500.000 euro, tilsvarende over 5 millioner kroner, for informasjon som fører til pågripelser i saken. (Foto: Clemens Bilan.)
Politiet har tidligere utlyst en dusør på opp til 500.000 euro, tilsvarende over 5 millioner kroner, for informasjon som fører til pågripelser i saken. (Foto: Clemens Bilan.)
Tysk politi pågrep tirsdag morgen tre mistenkte i forbindelse med et spektakulært ran i Dresden i Tyskland for et år siden. Ytterligere to etterlyses.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Over 1.600 polititjenestepersoner deltok i kunstrazzia i søken etter verdier tilsvarende rundt ti milliarder kroner.

Mer enn et dusin gjenstander dekket med diamanter var noe av det som ble stjålet fra det statlige museet Det grønne hvelvet i Dresden i november i fjor.

De tre pågrepne er ikke identifisert, men politiet opplyser at alle er tyske statsborgere. Alle tre er siktet for alvorlig gjengran og to tilfeller av brannstiftelse, opplyser tysk påtalemyndighet. Utover det er det ikke kjent hvilke roller de skal ha hatt i ranet.

Ytterligere to personer tilhørende et miljø for organisert miljø i Berlin etterlyses tirsdag formiddag for innblanding i ranet. Begge er 21 år gamle. De vil bli straffeforfulgt for de samme lovbruddene som de tre som er pågrepet.

Kunsttyver brøt seg inn Det grønne hvelvet i Dresden i november i fjor og fikk med seg verdier for flere milliarder kroner. Her er besøkende i juvelrommet i slutten av mai i år. (Arkivfoto: Jens Meyer, AP/NTB.)

Razzia

Politiet har også gjennomført razzia ved 18 steder i Berlin, inkludert ti boliger og flere garasjer og kjøretøyer. Over 1.600 polititjenestepersoner deltok i aksjonen.

Annonse

Målet med aksjonen er å finne de stjålne kunstgjenstandene og samle mulige beviser som oppbevaringsgjenstander, klær eller verktøy, opplyser politiet.

Under ranet antente kunsttyvene en brann, trolig for å deaktivere museets alarm før de brøt seg inn.

I løpet av minutter rakk to personer å raske med seg opptil 100 gjenstander. Totalt ble det anslått at de kom seg unna med verdier tilsvarende rundt 10 milliarder kroner, men verdien er vanskelig å bedømme, og mange av gjenstandene blir regnet for å være nærmest umulig å omsette.

Forsøkt solgt i Israel

Politiet har tidligere utlyst en dusør på opp til 500.000 euro, tilsvarende over 5 millioner kroner, for informasjon som fører til pågripelser i saken.

I januar ble det oppdaget at to sett med juveler, den hvite Dresden-diamanten og den diamantbesatte bryststjernen fra den polske Hvite ørns orden, var til salgs i Israel for til sammen rundt 90 millioner kroner.

Det grønne hvelvet, eller Grünes Gewölbe, er et av de eldste museene i Europa og ble grunnlagt av August den sterke, kurfyrste av Sachsen, i 1723

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar