Nysalderinger til statsbudsjettet 2020

Regjeringen øker krisestøtten til kultur med 200 millioner kroner

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) presenterte fredag nysalderinger til statsbudsjettet for 2020. (Foto: Jil Yngland/NTB.)
Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) presenterte fredag nysalderinger til statsbudsjettet for 2020. (Foto: Jil Yngland/NTB.)
Abid Raja setter av ytterligere 200 millioner kroner på toppen av summen på 900 kulturmillioner som skal brukes til koronastøtte.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Mer koronastøtte til kulturen.

Etter at koronasmitten har blusset opp på ny, lanserte kulturminister Abid Raja (V) fredag endringer i støtteordningene som regjeringen har etablert for kulturlivet.

Regjeringen øker støttepotten som kulturbransjen kan søke på fra 900 millioner til 1,1 milliard kroner. Endringene innebærer at støtten til stimuleringsordningen økes, men også kompensasjonsordningen for arrangementer som må avlyses på grunn av økt smitte. I forslaget vil alle offentlige restriksjoner og smittevernhensyn bli tatt hensyn til som søkergrunnlag, og ikke bare statlige som tidligere.

Raja opplyser at fristen for å kunne søke støtte etter kompensasjonsordningen også endres. Arrangører kan nå søke om kompensasjon for arrangementer som var planlagt før 5. november, i stedet for fra 1. august som tidligere.

– Vil stille opp

Pengene blir tatt fra ubrukte midler fra tidligere perioder.

Annonse

– Jeg som kulturminister har ikke tenkt å la koronaen ta knekken på kulturlivet, men jeg vil stille opp så godt jeg kan, sier Raja.

I det nysalderte budsjettet øker regjeringen også bevilgningene til Kulturrådet, som tar seg av alle søknadene fra kulturlivet, med 6 millioner kroner for å øke kapasiteten til å behandle søknadene som kommer inn.

Også Lotteri- og stiftelsestilsynet som tar seg av søknader fra idretten og frivilligheten i Norge, får styrket sin kapasitet til å behandle søknader med 4 millioner kroner.

Institusjonene får krisepenger

Regjeringen vil dessuten øke støtten med 60 millioner kroner til kulturinstitusjonene som har mer enn 60 prosent statsstøtte, og som derfor ikke er del av de øvrige støtteordningene. Flere museer og scener for musikk og scenekunst, særlig i Oslo og Bergen, er rammet av høye smittetall og har måttet stenge dørene helt.

Forutsetningen for denne støtten er at ingen ansatte permitteres, og at institusjonene kan bruke midler til alternativ publikumsrettet aktivitet.

Kulturdepartementet har dessuten opprettet en egen uavhengig klagenemnd som skal håndtere klager på vedtak som går på saksbehandlingen for søknadene.

– Penger må ut i tide

Virke kultur- og opplevelser er positive til midlene som skal settes av til raskere saksbehandling for søkere.

– Det er bra at kulturministeren kommer med mer penger når nye innstramminger igjen rammer kultursektoren, men utfordringen han må løse nå, er å få midlene ut i tide. Der gjenstår det et godt stykke arbeid, og det haster. Mange av våre medlemmer står på kanten av stupet nå, og da holder det ikke med en lovnad om penger en gang i fremtiden, sier leder Rhiannon Hovden Edwards.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar