Buer Gallery åpnet i koronaåret og har allerede programmert ut 2023 med et ambisiøst program. (Foto: Buer Gallery.)
Buer Gallery
Tidligere Fineart-gallerist Tonje Buer har lenge brent inne med en drøm om å åpne sitt eget galleri. Mens folk flest tydde til forsiktighet og digitalisering, åpnet muligheten seg i Hoffsveien 40B i Oslo. Tonje Buer slo til på et 250 kvadratmeter stort lokale, pusset det hele opp selv og representerer nå 24 norske kunstnere i sin stall.
De aktuelle kunstnerene er valgt «med hjertet og øyne», og representerer ulike medier som maleri, tegning, fotografi, skulptur, installasjon, performance og tekstil. På listen finner vi blant annet Anja Carr, Sebastian Helling, Matias Kiil, Maria Pasenau og Trude Viken.
Buer Gallery åpnet sterkt med en mangfoldig gruppeutstilling, og senere en gjennomført soloutststilling med imponerende Viskum-arbeider. Og vi kan ikke beskylde Tonje Buer selv for latskap, som har programmert ut 2023 med stadig utskiftende utstillinger. Nesten månedlig kan publikum oppleve nye utstillinger i det romslige gallerilokalet på to plan, som allerede er blitt en spennende utfordrer og tilbyder på den blomstrende samtidskunstscenen i Oslo.
Kistefos museums hovedbygg, The Twist, er et mangesidige vesen. Bygningen fungerer både som en bro, et galleri og en skulptur i seg selv. (Foto: Ida Golberg.)
Kistefos museum
I januar ble det nye Jevnaker, av alle steder, virkelig satt på verdenskartet da New York Times anbefalte det norske tettstedet i listen sin over anbefalte reisemål for 2020. På samme liste: Paris og Tokyo.
Grunnen: Kistefos museum. Ryktene om det nye, særegne bygget museet holder til i, The Twist, ble omtalt som en «must see» av den amerikanske avisen, for ikke å glemme den helt unike skulpturparken.
Åpningssuksessen har ikke latt vente på seg. I mars ble det kjent at museet også ble tildelt «museenes Oscar», LCD Berlin Award, for beste arkitektur.
Med hjelp fra både norske og internasjonale presseoppslag, vennligsinnet publikumstilnærming og en sofistikert kunstsamling har Kistefos museum lokket til seg nær femdobling i publikumsbesøk i 2020. Og det i koronaens år.
Trondheim kunstmuseum har bydd på flere storslåtte utstillinger i år. (Foto: Ole Martin Wold.)
Trondheim kunstmuseum
Plassert sentralt ved Nidarosdomen – i det som tidligere var Trondhjems kunstforening – finner vi hovedavdelingen til Trondheim kunstmuseum. Bygningen er vakker, men i dårlig forfatning. Museet planlegger nybygg, men det går ikke utover publikum.
Trondheim kunstmuseum utnytter den gamle bygningen for det den er verdt. Spesielt i utstillingen «Før og etter solnedgang» ble arkitekturen trukket frem i lyset, da malerienes rammer speilet rommenes lister, og fremhevet bygningen på beste måte.
Museet har fått rykte på seg for å levere solide utstillinger med jevnt over god kuratorisk kvalitet, spesielt når det kommer til retrospektive utstillinger. I år imponerer de med navn som Leonard Rickhard, Håkon Bleken og Cassius Fadlabi. De er trygt forankret i lokal kunsthistorie, men makter fint å bringe samtidskunst til et bredt publikum.
{plass til stemme skjema}