La stå

Å politisk vedta å endre et kunstverk er definisjonen på sensur

At Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon har satt i gang en politisk prosess for å bryte ytringsfriheten er skremmende, skriver Rødt-politiker Eivor Evenrud. (Foto: Subjekt.)
At Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon har satt i gang en politisk prosess for å bryte ytringsfriheten er skremmende, skriver Rødt-politiker Eivor Evenrud. (Foto: Subjekt.)
Angrep på ytringsfriheten kan komme fra mange hold og i mange forkledninger. Denne er helt vill, skriver Eivor Evenrud (R).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon har fått 300 signaturer på klage mot kunstverk i Rosenkrantz' gate.

Angrep på ytringsfriheten kan komme fra mange hold og i mange forkledninger.

I den forbindelse er jeg nødt til å si noe om Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon (TFH).

Bystyrets kultur- og utdanningsutvalg består av folkevalgte fra alle politiske partier, og har ofte ulike organisasjoner og grupper innom.

I dag kom TFH.

Annonse

Eivor Evenrud i Etikk og estetikk: – Erna bør beklage

Kunstverk til besvær: Det er dette kunstverket Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon vil ha fjernet. (Foto: Kulturbyrået Mesén.)

Vil ta ned kunstverk

Det de fremførte for utvalgets medlemmer var rett og slett forslag som vil være et brudd på ytringsfriheten, åndsverksloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 10.

Det handler om et kunstverk.

De vil rett og slett at Oslo kommune skal endre eller ta det ned.

TFH har totalt manglende forståelse av ytringsfrihet og den frie kunstens rolle i et demokratisk samfunn.

Å mene at Oslo kommune støtter noe ved å la det henge, og at Oslo på et vis kan og skal endre et kunstverk, er helt vilt!

Hvordan tror de egentlig at kunstfeltet utarter seg?

Ingen kan økonomisk støtte kuratorer, kunstnere og gallerier og i samme slengen ha myndighet til å endre et kunstverk.

Les også: 300 signaturer mot kunstverk i Oslo

Definisjon på sensur

Kunstverket er kunstnerens åndsverk.

Å politisk vedta å endre en kunstners verk, er omtrent definisjonen på å bryte ytringsfriheten.

Den er til nettopp for å beskytte mot statlig og politisk sensur.

At Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon har satt i gang en politisk prosess for å bryte ytringsfriheten er skremmende.

Tror de Oslo kommunes politikere har en slags makt til å vedta byens kunst?

Les også: – Uaktuelt å fjerne kunstverket

La stå

Vi kunne jo for eksempel prøve å vedta at Bjarne Melgaard skal male bystyrets 59 politikere ikledd klovnekostyme og krevd «alt henger sammen med alt»-sitat og autografen til Kongen og Gro inkludert i maleriet.

Men det hadde ikke skjedd.

For kunsten er fri, og utrykket dens også. Og slik skal det være.

La stå.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar