Bertheussen-saken

Laila Anita Bertheussen (55) dømmes for angrep på demokratiet

Bertheussen protesterte mot at opptak av hennes husfasade var blitt brukt i teaterstykket «Ways of Seeing». Etter dette inntraff flere angrep mot boligen på Røa i Oslo. Nå er dommen klar på at det var Bertheussen selv som sto bak angrepene. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Bertheussen protesterte mot at opptak av hennes husfasade var blitt brukt i teaterstykket «Ways of Seeing». Etter dette inntraff flere angrep mot boligen på Røa i Oslo. Nå er dommen klar på at det var Bertheussen selv som sto bak angrepene. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
I Oslo tingrett dømt til ett år og åtte måneders fengsel for blant annet å ha forfalsket konsekvenser av kritisk teaterstykke.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Dommen mot Laila Bertheussen har falt.

Dommen falt i Oslo tingrett fredag. Straffen er noe lavere enn aktors påstand, som var på to års fengsel. Dommen er enstemmig.

55 år gamle Bertheussen sto i fjor høst tiltalt for åtte tilfeller av trusler mot sin samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld og kritisert PST for ensidig etterforskning.

Påtalemyndigheten har imidlertid argumentert for at det ikke kan være tvil om at 55-åringen er den eneste som kan ha hatt motiv, anledning og mulighet til å gjennomføre de påtalte handlingene.

Annonse

Fra Black box teater til Oslo tingrett: Dette er Bertheussen-saken

Grundig etterforsket

Tingrettsdommer Yngvild Thue avviste kategorisk Bertheussens påstand om at saken er ensidig etterforsket. Snarere tvert imot mener retten at saken er blitt usedvanlig grundig etterforsket.

– Det finnes ingen holdepunkter for at politiet eller Politiets sikkerhetstjeneste har hatt tunnelsyn, sa dommeren.

Bertheussen dømmes for tre tilfeller av angrep på demokratiet og flere tilfeller av trusler mot sin samboer Wara og ekteparet Tybring-Gjedde.

Les også: – Erna bør beklage

«Ways of Seeing» sentralt

Sentralt i saken står det faktum at Bertheussen var svært opprørt over at huset som hun og daværende justisminister Tor Mikkel Wara bor i på Røa i Oslo var blitt filmet, og opptaket ble brukt i teateroppsetningen «Ways of Seeing» på Black Box høsten 2018.

Bertheussen protesterte mot bruken, og det var etter dette at de mange hendelsene mot boligen i Vækerøveien begynte å inntreffe.

I flere måneder etterforsket politiet sakene uten å finne noen mulige mistenkte.

Først etter at Wara og Bertheussens bil ble antent natt til 10. mars 2019 begynte etterforskerne å fatte mistanke til at det var noen i familien som ble rammet av truslene, som også sto bak.

Fire dager senere ble Laila Anita Bertheussen siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og tatt inn til avhør.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar