Teaterdirektør reagerer kraftig

Kulturinstitusjoner må betale tilbake koronastøtte: – Fullstendig på jordet

Kulturinstitusjoner som ikke har holdt stengt i koronatiden, men ikke hatt forestillinger, som Folketeateret, må nå betale tilbake koronastøtte. Arbeiderpartiet reagerer. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kulturinstitusjoner som ikke har holdt stengt i koronatiden, men ikke hatt forestillinger, som Folketeateret, må nå betale tilbake koronastøtte. Arbeiderpartiet reagerer. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kulturinstitusjoner som har holdt åpent, men ikke hatt publikum i koronatiden, må betale tilbake deler av koronastøtten. Det vekker kraftige reaksjoner fra en teaterdirektør og et flertall på Stortinget.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Opposisjonen går kraftig ut mot regjeringens koronahåndtering for kulturlivet.

Onsdag sendte Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, et skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) om saken.

– Folketeatret er blant flere av disse foretakene som har mottatt dette samme kravet fra Skatteetaten. De bes om å tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt, fordi Skatteetaten mener at de kunne holde åpent, men uten publikum. Og uten å vise forestilling. Derfor skal de ha tilbake penger, skriver Trettebergstuen.

Varsler sanksjoner

Ifølge Ap-representanten har Skatteetaten i tillegg varslet sanksjoner der de vil vurdere å kreve tilbake ytterligere 30 prosent av tilskuddet.

I oktober i fjor sendte Trettebergstuen et nesten likelydende spørsmål til Sanner. Den gang gjaldt det kinoer som ikke var pålagt å stenge, men som hadde fått forbud mot å arrangere filmvisninger. Svaret fra Sanner den gang var at flere foretak i kultursektoren hadde har fått utbetalt for mye støtte.

Annonse

«Bakgrunnen for at foretak i kulturlivet og innenfor idretten ikke anses som stengt ned av staten i kompensasjonsordningen for næringslivet, er at det ikke er et forbud som direkte pålegger enkelte aktører å stenge, og at det er etablert en særskilt kompensasjonsordning for bortfall av inntekter fra de konkrete arrangementene som er forbudt», het det i svaret.

– Fullstendig på jordet

Direktør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater mener saken er et godt eksempel på myndighetenes manglende forståelse av kulturinstitusjonenes virksomhet.

– Skatteetaten vil ha igjen pengene sine fordi teateret var lukket, men ikke stengt. Helt fullstendig på jordet. Hvor er ministeren, skriver Heiseldal i et innlegg i en bransjegruppe på Facebook.

I Stortinget onsdag ba SV regjeringen om å legge en plan for en trygg gjenåpning av kulturlivet slik at blant annet festivalsommeren kan reddes.

Forslaget støttes av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp. Sammen har de fire partiene flertall.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar