På førsteutgaven av det ikoniske Munch-motivet «Skrik» står det påført en kommentar om at maleriet kun kan ha vært malt av en gal mann. Nye undersøkelser konkluderer med at kommentaren er påført av Edvard Munch selv. Trolig var det er spark til sine samtidige. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Munch-mysterium løst

Frekk kommentar på Munch-maleri var kunstnerens egne

«Kan kun være malt av en gal mann!» står det skrevet på den første utgaven av maleriet «Skrik». Nasjonalmuseet konkluderer nå med at skribenten er kunstneren selv.
Saken er Nye undersøkelser konkluderer i gammel Munch-sak.

Nye undersøkelser i forbindelse med at maleriet konserveres og undersøkes, har ført fram til en forklaring på den underlige setningen i den røde himmelen på maleriet, skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding.

– Det er ingen tvil om at påskriften er Munchs egen. Både håndskriften og hendelser fra da Munch viste maleriet for første gang i Norge, peker i samme retning, sier kurator Mai Britt Guleng ved Nasjonalmuseet, som eier førsteutgaven fra 1893.

Det finnes til sammen fem versjoner av samme motiv.

Analyserte håndskriften

Første gang påskriften nevnes, er i forbindelse med en utstilling i København i 1904, elleve år etter at Munch malte bildet.

Man har blant annet analysert håndskriften opp mot Edvard Munchs brev og dagbøker.

Bakgrunnen er kritikken maleren fikk da han stilte ut «Skrik» sammen med flere andre malerier for første gang i Norge høsten 1895.

Stilte spørsmål ved psyken

Kunstkritikeren Henrik Grosch skrev at man ikke lenger «kan betrakte Munch som en alvorlig mann med en normal hjerne», mens medisinstudenten Johan Scharffenberg stilte spørsmål ved Munchs psykiske tilstand.

Dette skal ha gått sterkt inn på Munch, og til og med få år før han døde i 1944, hentet maleren fram episoden flere ganger.