Grensene mellom skulptur og brukskunst utviskes på Gyldenpris kunsthall (Foto: Gyldenpris kunsthall.)
Vernissageguiden

Bergens beste utstillinger akkurat nå

Vestlandshovedstaden jakter Oslo i hælene.
Saken er Disse utstillingene bør du se i Bergen.

Oslo stenger ned, mens Bergen åpner opp.

Ikke bare kan man besøke fysiske visningsrom i vestlandshovedstaden. Etter omsetningsrekord i 2020, kommer nå også auksjonshuset Blomqvist for etablere en egen avdeling i byen mellom de syv fjell.

Etter et år av åpning og stenging av kunstscenen i Oslo, kan det se ut som bergenserne er i ferd med å for alvor utfordre Oslos status som kunsthovedstad.

Dette er de beste utstillingene i Bergen akkurat nå:

Øyvind Suul er en av tre kunstnere som stiller ut på Kraft Bergen (Foto: Kraft Bergen.)

Trippelglede på Kraft Bergen

Utstillingene står fra 29. januar til 28. mars

På Kraft Bergen kan man nå se tre soloutstillinger av henholdsvis Martin Stråhle, Øyvind Suul og Erika Stöckel.

I «Hand i hand» stiller Stråhle ut en verksserie skapt i møte mellom naturlige materialer, lerret og kunstnerens egen kropp. Stråhles arbeider kjennetegnes av deres utforskning av materialiteten i det todimmensjonale – i dette tilfellet monotypier trykket med kull, sand og jord hentet av kunstneren selv.

Kroppslige assosiasjoner finner man også i Stöckels utstilling som består av en serie abstraherte, keramiske skulpturer. Til utstillingen «Normal Behavior, Behave Normal» har kunstneren latt seg inspirere av raseideologiske praksiser som ble ført av Norge, så vel som Sverige, Finland og Russland i forrige århundre. Stöckel fokuserer særlig på hvordan den samiske befolkningen ble målt og fotografert i rasevitenskapens navn. Skulpturene vrenger og vrir seg  i protest mot denne ordende og systematiske målingen.

Den siste utstillingen på Kraft, Øyvind Suuls «Dex Ex Machiba» (Gud fra maskinen/maskineriet) består av tre skulpturinstallsjoner som på ulike måter fører dialog mellom funksjonalitet, bevegelse og mekaniske system. Med både organiske og industrielle inspirasjonskilder, skaper Suul her et interessant landskap hvor betrakteren blir invitert til ta fantasien i bruk.

Jef Geys var lærer i over 30 år ved en offentlig barneskole i den lille byen Balen i Flandern, hvor han også bodde. I sin undervisning gjorde han skolen til ett av sine viktigste produksjonssteder, og til et sted hvor kunstnerisk opphav kunne deles mellom kunstner og skolebarn. (Foto: Jef Geys.)

Kunstens rolle

Står til og med 5. april 2021.

Den belgiske kunstneren Jef Geys (1934–2018) arbeidet med en kontinuerlig problematisering av kunstens rolle og dens definisjoner.

Med verker laget i samarbeid med skoler, verksteder, gårder, museer, kafeer og barer, er hans kunstproduksjon tett sammenvevd med egen biografi og knyttet til en lokal situasjon, hvor hans praksis omfavner både populærkultur, moderne kunst og det tilsynelatende banale.

Utstillingen er kuratert av Axel Wieder og Steinar Sekkingstad.

Eleanor Clare og Dillan Marsh viser utstillingen «Vises Tactus Gustus» på Hordaland kunstsenter (Foto: Hordaland kunstsenter.)

To samarbeidsutstillinger på Hordaland kunstsenter

Står til 4. og 11. april

Hordaland kunstsenter viser to kollaborative utstillinger, som begge henter inspirasjon fra Norges historie.

Utstillingen «Visus Tacturs Gustus» som vises i prosjektrommet består av en serie nye arbeid som tar utgangspunkt i tidligere Munkeliv kloster. Med bruk av gregoriansk sang, leppesumming mot leirbeholdere, skriving og tegning, utforsker de to kunstnerne den emosjonelle erfaringen av å være i en kreativ prosess.

Maia Birkeland og Monika Mørck inviterer med utstillingen «Hendene. Jorda» publikum til å reflektere rundt hva det vil si å arbeide i vår tid. Ivaretakelse og tradisjoner undersøkes: hvordan skal vi sørge for at gamle metoder og teknikker overlever også framtidige generasjoner? Er det mulig å produsere kunst bærekraftig?

I «Hendene. Jorda» utforskes disse spørsmålene gjennom Birkeland og Mørks praksis som er utviklet gjennom samtaler, litteratur, materialsanking og håndarbeid.

På Gyldenpris kunsthall vises et samarbeidsprosjekt mellom Andrew Taggart og Chloe Lewis (Foto: Gyldenpris kunsthall.)

Rammeverk på Gyldenpris kunsthall

Vises fra 26. februar til 11. april

I Bergens nyåpnede kunsthall på Gyldenpris, viser de to kunstnerne Andrew Taggart og Chloe Lewis en ny serie kollaborative verk.

De 45 veggmonterte relieffene, konstruert av ulike elementer i tre, befinner seg i skjæringspunktet mellom skulptur og brukskunst. Gjennom å benytte kunstneriske metoder primært assosiert med håndverk- og møbelproduksjon, skaper Taggart og Lewis komposisjoner som er både abstrakte og gjenkjennelige på en og samme tid.

Utstillingen på Gyldenpris er for øyeblikket stengt som følge av lokale reguleringer fra Bergen kommune. Inntil videre kan man imidlertid bli kjent med Taggart og Lewis’ uttrykk over institusjonens Instagram hvor de to kunstnerne hver dag i en spesiell sekvens legger ut et verk fra utstillingen.