Kr. 83.636.700,–

Angelina Jolie har solgt et Churchill-maleri til svimlende sum

Winston Churchills maleri av Marrakech ble solgt for 7 millioner pund på auksjon i London mandag. (Foto: Frank Augstein/AP/NTB.)
Winston Churchills maleri av Marrakech ble solgt for 7 millioner pund på auksjon i London mandag. (Foto: Frank Augstein/AP/NTB.)
Et maleri som sies å være Winston Churchills viktigste ble solgt for nærmere 84 millioner norske kroner på auksjon i London.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det koker på auksjonshusene.

Churchill, som var en dyktig amatørmaler, lot seg inspirere under et besøk i Marrakech i 1943 da han malte bildet som heter Tårnet til Koutoubia-moskeen.

Bildet ble gitt i gave til USAs president Franklin Roosevelt og endte etter hvert opp hos skuespilleren Angelina Jolie, som nylig la det ut for salg gjennom auksjonshuset Christie’s.

Langt over utropspris

Christie’s kaller bildet Churchills viktigste arbeid og det eneste landskapsbildet han malte under krigen.

Prisen på 7 millioner pund var langt over utropsprisen på 1,5-2,5 millioner. To andre Churchill-bilder ble også solgt på auksjonen, det ene et landskapsbilde fra Marrakech fra 1935 og det andre av St. Paul-katedralen i London.

Annonse

Les også: Omsatte kunst for 40 millioner på under to timer

Besatt av byen

Churchill var betatt av lyset i Marrakech, langt fra politiske krangler og den grå himmelen i London, og besøkte den marokkanske byen seks ganger.

Han pleide å sette opp staffeliet sitt på balkongen til et av hotellene som Europas daværende jetset pleide å bruke i byen, da Marokko var en fransk koloni. Derfra hadde han utsikt over byen og de snøkledde Atlasfjellene bak.

Bildet av minareten til Koutoubia-moskeen med Atlas-fjellene i horisonten ble malt etter en konferanse med Roosevelt og franske Charles de Gaulle i Casablanca i 1943. Roosevelt ble etterpå med til Marrakech, og Churchill ble en dag lenger for å male bildet.

Les også: Ingen koronakrise for Blomqvist

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar