Gjennom det nye programtillegget Shinigami eyes kan brukere rapportere og rødmerke «transfiender» overfor andre på internett. Det burde få varsellampene til å blinke, og de liberale refleksene i enhver av oss til å reagere, skriver Subjekt-redaktør Danby Choi. (Foto: Skjermdump.)
Leder

Mennesker bør gjøre seg opp sine egne meninger om andre

«Shinigami eyes» er moralistisk forhåndsdømming satt i system. Programtillegget frarøver brukerne en viktig anledning til å ta folk for hva de faktisk sier, skriver redaktør Danby Choi.
Saken er Programtillegget «Shinigami eyes» skal hjelpe brukere med å sortere ut «transfober» fra de andre.

Du skal ikke lenger gjøre deg opp dine egne meninger. Du skal innordne deg hva gruppen din forteller deg at du skal tenke.

Det er i alle fall buljongen i det nye programtillegget Shinigami eyes, som har til hensikt å sortere «transfober» fra de andre.

Shinigami eyes betyr «dødens øye» på japansk, og er et programtillegg som kan lastes ned og implementeres på forskjellige nettlesere. Gjennom sin røde og grønne merking av mennesker og lenker på internett, skal dette gi retning til tilsynelatende hjelpeløse brukere med å «forstå» hvem eller hva de har med å gjøre.

Med disse brillene skal du få slippe å tenke. Du skal få slippe å sette deg inn i hva mennesker faktisk sier. I stedet skal du la noen over deg bestemme hvilket inntrykk du får av forskjellige individer og medier.

Er du merket grønn, så er du en «transvenn». Er du merket rød, er du derimot en du ikke burde høre noe særlig på, ifølge programtillegget.

Dette er forhåndsdømming satt i system.

Ved å stemple mennesker som enten gode eller onde, skal de brennmerkede stemmene nå uttale seg med enten positivt eller negativt fortegn. Det disse menneskene sier, skal fortelles fra et enten «smittet» eller «friskt» ståsted.

Stemplet som ond

Blant de brennmerkede er den ypperlige mediekritikeren Anki Gerhardsen. Hun har aldri uttalt seg såkalt transfobisk, som tross alt betyr at du har en sykelig angst overfor transpersoner.

Selvfølgelig så har hun heller ikke utsatt transpersoner for ulovlig hets.

Ikke engang usaklig kritikk.

Men for de intolerante som er uenige med henne i sak, og som ikke ønsker seg hennes deltakelse i det offentlige ordskiftet, vil det å stemple henne som «ond» fungere som et effektivt virkemiddel for å vinne frem.

Gjennom masserapportering har Gerhardsen nå blitt stemplet som nettopp transfob blant brukerne av Shinigami eyes.

Verst er kanskje det at Shinigami eyes vil bidra til ytterligere forkludring av forskjellen på saklig kritikk og regelrett hets i debattene om kjønn og kultur.

Autoritære vil vinne frem uten debatt

Det minner jo litt om avstraffelsesmaskene fra europeisk middelalder, en skammeliggjøringskultur som de fleste siviliserte samfunn har forlatt.

Men ikke alle. Shinigami eyes bygger nemlig også på det samme autoritære tankesettet som det kinesiske «social credit»-systemet, som rangerer borgere utifra hvordan de presterer på den kinesiske lederens parametre.

Denne gangen er det dog implementert av autoritære wokestere som hevder seg moralsk overlegne, og som vil erstatte vondt med verre.

Shinigami eyes er kanskje det ekleste programtillegget du finner på det åpne internettet akkurat nå. Det strider med verdier i kjernen av det liberale demokratiet, og bør få de liberale refleksene til å reagere hos enhver av oss.

De eneste som er tjent med dette er de som vil vinne frem politisk uten diskusjon eller debatt, slik Anki Gerhardsen selv beskriver det.

Enkelte krenkelser bør finne sted

Transpersoner er en sårbar minoritet som utsettes for både hets, sjikane og vold.

Det må vi aldri tillate.

Tvert imot må vi slå hardt ned på dem som bryter loven og som utsetter transpersoner for hets, sjikane og vold.

Men vi må skille mellom denne personlige hetsen, sjikanen og volden som begås på gaten – og noen ganger i kommentarfeltene – og den legitime debatten der transkritiske ytringer fremsettes i det offentlige ordskiftet.

Her skal det nemlig være stor takhøyde for debatt. Og her skal enkelte krenkelser med rett finne sted.